Ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Νομού Καβάλας, με έγγραφη καταγγελία στις 15-6-2017 προς τη ΔΑΟΚ Καβάλας και κοινοποίηση προς την Περιφέρεια ΑΜΘ, την Αντιπεριφέρεια Καβάλας, τον Δήμο Θάσου και την Εισαγγελία Καβάλας, ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα ζημιών που δημιουργούν αγέλες αδέσποτων σκυλιών στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων της Θάσου.

Δύο χρόνια μετά, ο Σύνδεσμος επαναφέρει το ζήτημα στο προσκήνιο, απευθύνοντας έκκληση για ανάληψη πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους. Η σχετική επιστολή του έχει αποδέκτη τον Δήμο Θάσου, ενώ κοινοποιείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας, στην Περιφέρεια ΑΜΘ, στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας, στη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στον ΔΑΟΚ Καβάλας, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής μας.

7140927f 69303133 2359344590954807 7384168952244469760 nΌπως αναφέρει η επιστολή, μετά από την καταγγελία που έγινε το 2017, «άμεσα κινήθηκε η διαδικασία επιτόπιου ελέγχου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας σε ιδιωτικό χώρο, που, όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, «λειτουργεί ως κυνοκομείο, χωρίς καμία νόμιμη άδεια και ουσιαστικά είναι η πηγή από την οποία αφήνονται ελεύθερα μεγαλόσωμα σκυλιά, τα οποία έχουν δημιουργήσει τις αγέλες που επιτίθενται στα αιγοπρόβατα, αλλά και στους ίδιους τους κτηνοτρόφους.

Μετά τον επιτόπιο έλεγχο των αρμοδίων κτηνιάτρων της Περιφέρειας στις 29-6-2017 συντάχθηκε έκθεση ελέγχου, η οποία απεστάλη στον Δήμο Θάσου, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος βάσει της νομοθεσίας ν.4039/2012 (ΦΕΚ Α 15/2-2-2012) κι όπως αυτός τροποποιήθηκε με το ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α 32/11-2-2014), για κάθε δραστηριότητα στην περισυλλογή και διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η έκθεση ελέγχου κοινοποιήθηκε στο Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων Ν.Καβάλας, στο ΥΠΑΑΤ, στην Περιφέρεια ΑΜΘ, στη ΔΑΟΚ Καβάλας και στην Εισαγγελία Καβάλας στις 17-7-2017. Το ίδιο διάστημα και μετά από τις συνεχείς προφορικές οχλήσεις και καταγγελίες, ο Δήμος Θάσου δημιούργησε την επιτροπή που προβλέπεται να συστήσει για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Τίποτα ουσιαστικά περισσότερο μέχρι σήμερα, με τη λογική ότι έχουμε νομικά τα νώτα μας καλυμμένα, με τη σύσταση της επιτροπής. Η Εισαγγελία Καβάλας, που θα μπορούσε να είναι μοχλός πίεσης για την εφαρμογή του νόμου, παρέπεμψε στο Πταισματοδικείο Θάσου την υπόθεση της παράνομης λειτουργίας του ιδιωτικού κυνοκομείου. Η υπόθεση θα εκδικάζονταν στις 25-6-2019, όμως αναβλήθηκε για το Νοέμβριο. Έτσι και η Εισαγγελία Καβάλας βγήκε από την υποχρέωση.

Ο Δήμος Θάσου και η Εισαγγελία Καβάλας έπραξαν το καθήκον τους!

c181d178 9359110a 22ab 40c1 9f3c 0fa60ac8d8e5Έμειναν όμως οι κτηνοτρόφοι να παθαίνουν συνεχώς ζημιές από τις αγέλες των αδέσποτων σκυλιών, απροστάτευτα τα ζώα τους, αλλά και οι ίδιοι, αφού τα συγκεκριμένα σκυλιά επιτίθενται και σε ανθρώπους. Νομοτελειακά είναι θέμα χρόνου να γίνει το δυστύχημα και να θρηνήσουμε θύμα ή θύματα, σε ένα από τα τουριστικότερα νησιά της χώρας. Όμως τότε κύριοι ποιος θα είναι ο υπεύθυνος;

Θα κατηγορήσετε τα σκυλιά που μπορεί να είναι από τα εξυπνότερα ζώα, όμως δεν παύουν να είναι ζώα; Λειτουργούν με το ένστικτο της επιβίωσης κι από τη στιγμή που είναι ανεξέλεγκτα για καιρό, αποκτούν συνήθειες που πηγάζουν από το ένστικτό τους για επιβίωση κι όχι από την ανθρώπινη λογική.

“Πριν λίγες ημέρες προσπάθησα να τα διώξω κι επιτέθηκαν σε μένα και το παιδί μου”,
“Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας”,

“Κανένας δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα με τις αγέλες των σκυλιών”,

“Χάνουμε τα ζώα μας, το βιός μας”.

“Τα ζώα μας έχουν τρομοκρατηθεί, φοβούνται και το γάλα λιγοστεύει”.

2ee98a39 28808dc9 bfe0 4760 a441 c723a628c9ffΑυτά μας είπαν οι κτηνοτρόφοι στο νησί. Πείτε μας τι να απαντήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους; Αυτό γίνεται εδώ και 12 περίπου χρόνια, ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι. Ίσως ότι την καταγγελία την κάνει ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν.Καβάλας κι όχι κάποιος επιστημονικός φορέας, κάποιο σημαντικό πολιτικό πρόσωπο ή κάποια μεγάλη εταιρία, να μην σας έδωσε το κίνητρο της ενεργοποίησης , όπως έχετε το καθήκον να κάνετε. Ας πούμε ότι το καταλαβαίνουμε! Άλλωστε πολλοί θεωρούν την κτηνοτροφία επάγγελμα δεύτερης διαλογής κι ανάλογα τους κτηνοτρόφους, που ασχολούνται με αυτή. Όμως για την πολιτική και τη δικαιοσύνη δεν θα έπρεπε να ισχύει αυτό. Οι κτηνοτρόφοι της Θάσου παθαίνουν οικονομική ζημιά, κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και βρίσκονται σε άμυνα. Έχουν κάθε δικαίωμα να προστατέψουν το βιός και τις οικογένειές τους. Κινδυνεύουν οι ίδιοι και ο καθένας που κινείται στις περιοχές που δρουν, οι αγέλες των αδέσποτων σκυλιών.

Σας ενημερώσαμε! Τώρα πια το γνωρίζετε! Έχετε την πολιτική, τη νομική αλλά κυρίως την ηθική ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και μπρος!

Μην κρύβεστε! Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας!».