«Ο φράχτης θα κατασκευαστεί προκειμένου να προασπισθούν τα συμφέροντα της χώρας». Αυτό δήλωσε σήμερα από τον Έβρο όπου πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης  Χρυσοχοΐδης.
Το ξεκίνημα της επίσκεψής του έγινε από την Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, για θέματα που αφορούν στη συνεργασία της Αστυνομίας με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Στη διάρκεια της συζήτησής τους εξέτασαν το θέμα ανέγερσης νέου αστυνομικού μεγάρου για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης σε οικόπεδο εντός πολεοδομικού σχεδίου και εκτός του κεντρικού ιστού της πόλης. Επίσης συζητήθηκε η φύλαξη των συνόρων και το πλαίσιο υλοποίησης των εξετάσεων των νέων Συνοριοφυλάκων που πρόκειται να γίνουν στο γήπεδο «Φώτης Κοσμάς» της Αλεξανδρούπολης, μετά και από σχετικό έγγραφο που είχε αποστείλει στο Αρχηγείο της Αστυνομίας ο Αντιδήμαρχος αθλητισμού, Θεόδωρος Βουρδόλης.
Χρυσοχοΐδης: Η μεθόριός μας στον Έβρο είναι και θα παραμείνει ασφαλής
Στη συνέχεια ο Υπουργός βρέθηκε στην Αντιπεριφέρεια Έβρου και είχε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς και τους υπηρεσιακούς υπεύθυνους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να δοθούν τεχνικές λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στην κατασκευή του φράκτη. Μετά την λήξη της συνάντησης ο κ. Χρυσοχοίδης μίλησε στους δημοσιογράφους τονίζοντας: “Το ότι είμαι στον Έβρο σήμερα δεν αποτελεί είδηση πια. Εδώ χτυπάει η καρδιά της πατρίδας. Εδώ φυλάσσονται σύνορα. Συντονίζουμε το έργο της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων σε καθημερινή βάση. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία. Με εντολή και ταυτόχρονα συντονισμό του Πρωθυπουργού, υλοποιούμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο με απόλυτη ψυχραιμία. Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας «ανησυχεί», διαρκώς: η ασφάλειά μας. Για τον λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν. Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους τετρακόσιους συνοριοφύλακες που όπως γνωρίζετε εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εκπαιδευτεί οι συνοριοφύλακες αυτοί, και αναλάβουν υπηρεσία, οι αστυνομικοί που τώρα υπηρετούν εδώ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις υπηρεσίες τους. Επαναλαμβάνω, με σχέδιο και στρατηγική φυλάσσουμε τα σύνορά μας και διαχειριζόμαστε το προσωπικό μας. Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας. Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί”.
391f4b81 100482320 10222584099411511 7159198195912802304 nΠέτροβιτς: Θα συνδράμουμε ως Περιφέρεια στην κατασκευή του φράχτη στα σύνορα
Από την πλευρά του ο κ. Πέτροβιτς χαρακτήρισε τεχνική τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς σε αυτή συμμετείχαν και μηχανικοί της Περιφέρειας και αφορούσε την «καλύτερη διάρθρωση όλου του έργου που αφορά στην κατασκευή του φράχτη». «Οι μηχανικοί της Περιφέρειας θα είναι παρόντες και θα συνδράμουν καθότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα. Στόχος είναι να γίνει ένα ισχυρό έργο, ένα τεχνητό εμπόδιο που θα έχει και την κατασκευαστική ισχύ για να μπορεί και να είναι περισσότερο σταθερό αλλά και ν’ αντιμετωπίζει τυχόν προσπάθεια εισβολής επί του ελληνικού εδάφους», ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς. Σε ότι αφορά στο χρόνο κατασκευής του φράχτη ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου δήλωσε πως βάσει της ενημέρωσης που έχει, «μέχρι τέλη Ιουνίου θα παραδοθούν οι μελέτες και το έργο θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στη συνέχεια στις Φέρες, και στο Τμήμα Συνοριοφυλακής είχε συσκέψεις με τους επικεφαλής της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων για τον συντονισμό του έργου προστασίας και ασφάλειας των συνόρων. Επίσης ενημερώθηκε για όσα συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή και συγκεκριμένα στη θέση Μελισσοκομείο, όπου επικράτησε η γνωστή ένταση με τους Τούρκους.

πηγή: evros-news.gr