Χουσεΐν Ερδέμ για τα αιολικά πάρκα στα Αρριανά: “Αποφασίζουν άλλοι για την τύχη της περιοχής μας”

"Οι κάτοικοι του ορεινού όγκου γεννήθηκαν μέσα σε δάση με δέντρα και βοσκοτόπια, όχι μέσα σε δάση ανεμογεννητριών".
ΧΟΥΣΕΪΝ ΕΡΔΕΜ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

“Αποφασίζουν άλλοι για την τύχη της περιοχής μας”, διαμαρτύρεται ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αρριανών, Χουσεΐν Ερδέμ, με αφορμή τις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε σημεία του Δήμου Αρριανών.

Καταγγέλλει, δε, ως απούσα από τα τεκταινόμενα, τη δημοτική αρχή, καθώς αν και εκ του νόμου δεν έχει σχετική αρμοδιότητα, εντούτοις “υπάρχει πλήρης αδιαφορία από την υπό τον κ. Αμέτ Ριτβάν διοίκηση του Δήμου που ανέχεται να αποφασίζουν άλλοι για την τύχη μας”.

Ο κ. Χουσεΐν Ερδέμ ξεκαθαρίζει οτι“είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της Αιολικής Ενέργειας”, όμως διαμηνύει πως θα πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών “σε αποστάσεις ασφαλείας από τους οικισμούς, προκειμένου να μην προκαλούν αισθητική ρύπανση και ενοχλητικό θόρυβο που γίνεται αισθητός κυρίως τη νύχτα, όταν οι άνθρωποι ησυχάζουν και αναπαύονται, να μην θίγουν ευαίσθητες οικολογικά περιοχές και να μην έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των κατοίκων για άλλου είδους ανάπτυξη, χωρίς την παρουσία αυτών των γιγάντιων ανεμογεννητριών”.

“Οι κάτοικοι του ορεινού όγκου γεννήθηκαν μέσα σε δάση με δέντρα και βοσκοτόπια, όχι μέσα σε δάση ανεμογεννητριών”, υπογραμμίζει με νόημα.

Ολόκληρη η δήλωση του Χουσεΐν Ερδέμ:

“Παρακολουθούμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι τελευταία και συνεχώς εισάγονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ θέματα για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που αφορούν την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων που τα περισσότερα βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Αρριανών.

Πρόκειται για τα αιολικά πάρκα:

 1. Στη θέση “ΝΕΡΑΪΔΕΣ” 84ΜW (14 ανεμογεννήτριες ύψους 170 μέτρων, μεταξύ των οικισμών Κομοτηνή, Ροδίτης, Άρατος, Βραγιά, Πάσσος, Λαμπρό, Γρατινή, Κάλχας, Στυλάριο, από τις οποίες: η ανεμογεννήτρια 6 απέχει μόνο 1 χλμ από τη Γρατινή και 1,2 χλμ από το Λαμπρό, η ανεμογεννήτρια 14 απέχει 1,2 χλμ από τη Βραγιά και 1,7 χλμ από τον Πάσσο, η ανεμογεννήτρια 12 απέχει 2 χλμ από τον Άρατο και 2 χλμ από τη Βραγιά, η ανεμογεννήτρια 14 απέχει μόλις 1,6 χλμ από το επίκεντρο σεισμού). Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρριανών.

Χουσεΐν Ερδέμ για τα αιολικά πάρκα στα Αρριανά: "Αποφασίζουν άλλοι για την τύχη της περιοχής μας"

 1. Στη θέση “ΛΟΦΟΣ-ΠΟΥΛΙΑ” 44,80 MW (8 ανεμογεννήτριες ύψους 105 μέτρων γύρω από τον οικισμό Κέχρου, από τις οποίες οι τρεις στα 700 μέτρα). Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία (28–11), ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρριανών γνωμοδότησε αρνητικά.

Χουσεΐν Ερδέμ για τα αιολικά πάρκα στα Αρριανά: "Αποφασίζουν άλλοι για την τύχη της περιοχής μας"

 1. Στη θέση “ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΝ” 10,8 MW (3 ανεμογεννήτριες ύψους 82 μέτρων μεταξύ των οικισμών Κάτω Δροσίνης και Καρδάμου). Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία (23-17), ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρριανών γνωμοδότησε αρνητικά.

Χουσεΐν Ερδέμ για τα αιολικά πάρκα στα Αρριανά: "Αποφασίζουν άλλοι για την τύχη της περιοχής μας"

 1. Στη θέση “ΑΜΜΟΥΔΑ-ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ” 36 MW (9 ανεμογεννήτριες ύψους 151 μέτρων, βορειοανατολικά και ανατολικά του οικισμού Χλόης, εκ των οποίων οι τέσσερις στα 600 μέτρα από τη Χλόη). Το Περιφερειακό Συμβούλιο ανέβαλε το θέμα για προσεχή συνεδρίαση. Σε αναμονή γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρριανών και του Τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Κέχρου.

Χουσεΐν Ερδέμ για τα αιολικά πάρκα στα Αρριανά: "Αποφασίζουν άλλοι για την τύχη της περιοχής μας"

 1. Στη θέση “Καβαλλάρης-Μακρυνόρος-Μικρονόρος” 33,6 MW (16 ανεμογεννήτριες διαφόρων μεγεθών και ισχύος τοποθετημένες μεταξύ των Δήμων Αρριανών και Σουφλίου) κοντά στους οικισμούς Βυρσίνης, Χλόης και Μυρτίσκης. Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ως τροποποίηση ήδη αδειοδοτημένου έργου.

Χουσεΐν Ερδέμ για τα αιολικά πάρκα στα Αρριανά: "Αποφασίζουν άλλοι για την τύχη της περιοχής μας"Για όλα τα παραπάνω δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο Αρριανών, ο μοναδικός θεσμοθετημένος εκφραστής του συνόλου του Λαού του Δήμου παραμένει αμέτοχο. Αμέτοχο, διότι ο Νόμος δεν του δίνει αρμοδιότητα, αλλά και γιατί υπάρχει πλήρης αδιαφορία από την υπό τον κ. Αμέτ Ριτβάν διοίκηση του Δήμου που ανέχεται να αποφασίζουν άλλοι για την τύχη μας.

Πρόσφατα, και με δικές μας αλλεπάλληλες προσπάθειες, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρριανών ζήτησε τη γνωμοδότηση των κοινοτικών συμβουλίων των άμεσα θιγομένων οικισμών τα οποία γνωμοδότησαν αρνητικά στα σχέδια των εταιρειών.

Αρνητικά, όχι με δογματικό τρόπο, αλλά με την υπόδειξη να τηρηθούν από τις εταιρείες μεγαλύτερες αποστάσεις από κατοικημένους οικισμούς και ανθρώπινες δραστηριότητες, και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον που είναι η πηγή ζωής του τόπου μας.

Παρατηρήσαμε με έκπληξη ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα απέρριψε την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην πεδινή περιοχή μεταξύ Κομοτηνής, Γρατινής, Λαμπρού και Αράτου, διότι προκαλούν ενόχληση, οπτική αλλά και ακουστική, ενώ  την ίδια μέρα, λίγα λεπτά πριν, ενέκρινε τα αιολικά πάρκα σε Κέχρο και Άνω Δροσίνη. Προφανώς έκρινε ότι το φυσικό περιβάλλον στα βουνά δεν θίγεται, ενώ οι κάτοικοι των χωριών – ιδιαίτερα του Κέχρου – έχουν χάσει προφανώς την ακοή τους και επομένως δεν τους ενοχλεί κανένας θόρυβος. Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε τι είναι αυτό που ενοχλεί τον Άρατο, τον Πάσσο, τη Βραγιά και το Λαμπρό, και δεν ενοχλεί καθόλου τον Κέχρο. Γνωρίζουμε πολύ καλά οτι το θεσμικό πλαίσιο δεν δίνει στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αρμοδιότητα γνωμοδότησης, ωστόσο ελπίζαμε ότι θα υπήρχε η ευαισθησία να ερωτηθεί και η τοπική κοινωνία μέσω των θεσμοθετημένων συλλογικών της οργάνων. Και δυστυχώς παρατηρήσαμε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας προσκόμισε και παρουσίασε ως συναίνεση της Κοινότητας Κέχρου ένα παράνομο, άκυρο και περίεργο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν χωρίς καμία εξουσιοδότηση οργάνου, συλλογικού, όπως το μόνο αρμόδιο, Δημοτικό Συμβούλιο Αρριανών, ή έστω εκτελεστικού οργάνου όπως ο Δήμαρχος, προκειμένου να πείσουν το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων.

Παρακολουθήσαμε τα όσα συνέβησαν στη Δημοτική Κοινότητα Κέχρου. Στις 23 Φεβρουαρίου διαβάσαμε ομόφωνο ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου που διατύπωσε την άποψη ότι οι ανεμογεννήτριες ενοχλούν διότι είναι αντίθετες με το αναπτυξιακό όραμα των κατοίκων της περιοχής, και ότι πρέπει να τοποθετούνται τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ωστόσο, 23 μόλις μέρες μετά, στις 18 Μαρτίου 2021, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κέχρου, μαζί με τον Αντιδήμαρχο του Κέχρου, υπέγραψαν ένα λεγόμενο “Πρωτόκολλο Συνεργασίας”, με το οποίο συμφώνησαν με την ενδιαφερόμενη εταιρεία να κάνει κάποια δημόσια έργα και να δωρίσει στην Κοινότητα ένα μηχάνημα έργου, 50 tablets και δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Κατά την άποψή μας, όπως λέμε και παραπάνω, το πρωτόκολλο αυτό είναι παράνομο, ανίσχυρο, και άκυρο, και οι υπογράφοντες ενδεχομένως πρέπει να ελεγχθούν και πειθαρχικά από τα αρμόδια όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ή, σε κάθε περίπτωση, να ελεγχθούν από τον Δήμαρχο και να ανακληθούν στην έννομη τάξη.

Για την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας, αρμόδιο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και μόνο αυτό. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας και το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν έχουν νομική υπόσταση και κανένα δικαίωμα δικαιοπραξίας ή συμφωνίας. Το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και κάποιες άλλες μικρής σημασίας αρμοδιότητες που ορίζει ο Νόμος. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Αντιδήμαρχο που υπέγραψε το παράνομο και άκυρο συμφωνητικό, χωρίς καμία εξουσιοδότηση ή εντολή συλλογικού οργάνου.

Πολύ περισσότερο, όταν συμφωνείται η εκτέλεση δημόσιων έργων – αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου που πρέπει να τα εγκρίνει και να αποφασίσει και για τον τρόπο ανάθεσης. Κατά δε την εκτέλεση του έργου, συντρέχουν και αστικές και ποινικές ευθύνες, και του αναθέτοντος Δήμου και του αναδόχου κατασκευαστή. Επίσης, οι συμφωνίες με αντάλλαγμα, όπως είναι οι προσφορές μηχανημάτων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, θεωρούνται κατά το Νόμο δωρεές και πρέπει να υπάρχουν αποφάσεις αποδοχής τους από το Δημοτικό Συμβούλιο και μόνο. Επίσης, οι δωρεές αυτές πρέπει να ελέγχονται και από τις φορολογικές αρχές.

Όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι είναι γνωστά και κατανοητά και από την κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία είναι νομικός, όπως και από τους λοιπούς νομικούς συμβούλους και συνεργάτες του Δημάρχου, ο οποίος Δήμαρχος οφείλει να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, ξεκαθαρίζοντας ποιος μπορεί και πώς πρέπει να πραγματοποιεί και να υπογράφει συμφωνίες εκ μέρους του Δήμου.

Στο μεταξύ, πρωτοεμφανιζόμενη στον τόπο μας εταιρεία, ζήτησε τη συναίνεση του Δήμου Αρριανών στην υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας για τη δημοτική ενότητα Οργάνης, κατά 22%. Δηλαδή στην έγκριση για τοποθέτηση περισσότερων ανεμογεννητριών από τις ήδη πολλές που προβλέπει για την Οργάνη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στην περίπτωση αυτή είχαμε την τιμητικά αρνητική γνωμοδότηση του κοινοτικού συμβουλίου Οργάνης που υιοθέτησε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η παράταξή μας, που έτυχε της υποστήριξης του 49% των πολιτών του Δήμου Αρριανών, έχει ξεκάθαρες θέσεις σε σχέση με τα αιολικά πάρκα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της Αιολικής Ενέργειας, με την προϋπόθεση ότι οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετούνται σε αποστάσεις ασφαλείας από τους οικισμούς, προκειμένου να μην προκαλούν αισθητική ρύπανση και ενοχλητικό θόρυβο που γίνεται αισθητός κυρίως τη νύχτα, όταν οι άνθρωποι ησυχάζουν και αναπαύονται, να μην θίγουν ευαίσθητες οικολογικά περιοχές και να μην έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των κατοίκων για άλλου είδους ανάπτυξη, χωρίς την παρουσία αυτών των γιγάντιων ανεμογεννητριών. Οι κάτοικοι του ορεινού όγκου γεννήθηκαν μέσα σε δάση με δέντρα και βοσκοτόπια, όχι μέσα σε δάση ανεμογεννητριών.

Χουσεΐν Ερδέμ για τα αιολικά πάρκα στα Αρριανά: "Αποφασίζουν άλλοι για την τύχη της περιοχής μας"Περιοχές που μπορούν να τοποθετηθούν αιολικά πάρκα με τις παραπάνω προϋποθέσεις υπάρχουν σε όλο το Νομό Ροδόπης, ακόμα και στον δικό μας Δήμο που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κορεσμό από κάθε άλλη περιοχή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).  Η επί τοις εκατό κάλυψη της φέρουσας ικανότητας για τη Δημοτική Ενότητα Αρριανών, είναι 13%, του Κέχρου 41%, της  Οργάνης 88% και της Φιλλυρας 72%. Και βέβαια, και αυτή η φέρουσα ικανότητα, ορίστηκε αυθαίρετα από την Αθήνα χωρίς να ερωτηθεί ποτέ καμία τοπική κοινωνία ή Συλλογικό όργανο.

Παρακολουθούμε πώς κινούνται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αιολικά πάρκα. Προτιμούν πάντοτε κατοικημένες περιοχές που έχουν δρόμους προκειμένου να περιορίσουν τα δικά τους έργα οδοποιίας και επομένως το κόστος της επένδυσής τους. Επιλέγουν περιοχές κοντά στα σημεία που μπορούν να συνδεθούν με τα υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος που μπορούν να παραλάβουν το παραγόμενο ρεύμα. Και αυτό πάντα με το κριτήριο μείωσης του κόστους. Οι εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά σωματεία. Είναι επιχειρήσεις που επιδιώκουν την κερδοφορία και μόνο. Για εμάς αυτό θα είναι αποδεκτό όταν θα έχουμε πραγματικά οφέλη που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, την πρόοδο και την υγεία των κατοίκων. Δεν θεωρούμε όφελος και ανάπτυξη την απόκτηση ενός JCB και 50 tablets. Τα δε έργα οδοποιίας και άλλων υποδομών θεωρούμε ότι είναι αυτονόητες υποχρεώσεις του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Το χειρότερο είναι ότι βλέπουμε τη Διοίκηση του Δήμου Αρριανών να παραμένει ένας αμέτοχος θεατής για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας.

 • Δεν έχει ερευνήσει το θέμα σε βάθος.
 • Δεν προκάλεσε ποτέ έναν δημόσιο διάλογο για ανταλλαγή απόψεων.
 • Δεν έθεσε ποτέ τα θέματα αυτά στο κορυφαίο όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, με το πρόσχημα ότι δεν έχει θεσμική αρμοδιότητα. Όμως οι τεκμηριωμένες θέσεις του θα είχαν την αρμόζουσα βαρύτητα στη λήψη αποφάσεων άλλων οργάνων όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ.
 • Δεν σταμάτησε τις παράνομες συμφωνίες των μεμονωμένων προσώπων (Πρόεδρος Κοινότητας, Αντιδήμαρχος), που χωρίς την απόφαση Συλλογικών Οργάνων και εξουσιοδότηση υπογραφής, προχώρησαν σε παράνομες και άκυρες συμφωνίες.

Η παράταξή μας θα κρατήσει ψηλά το θέμα των αιολικών πάρκων. Όπου και όταν ζητηθεί να γίνουν μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, θα ζητήσει ξεκάθαρη και πλήρη ενημέρωση και θα εκφράζεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον και την υγεία των πολιτών.

 • ΝΑΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ.
 • ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
 • Πρώτα όμως να προστατέψουμε τους ανθρώπους, τις δραστηριότητές τους και τη φύση που μας ανήκει”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood