“Χωρίς ζεστό νερό οι φοιτητικές εστίες Κομοτηνής!” – Καταγγελία φοιτητών

"Οι πρυτανικές αρχές εξακολουθούν να επιδεικνύουν μηδαμινά αντανακλαστικά σε ο,τι αφορά την προάσπιση  των φοιτητικών συμφερόντων".
ΕΣΤΙΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Ανακοίνωση-καταγγελία εξέδωσαν οικότροφοι φοιτητές των φοιτητικών εστιών Κομοτηνής του ΔΠΘ.
Σε αυτήν, αναφέρουν:
“Στις 28 Αυγούστου, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με την αντιπρύτανη του ΔΠΘ κα Γαβριηλίδου, πληροφορηθήκαμε πως από την 1η Σεπτέμβρη επανεκκινείται η λειτουργία των φοιτητικών εστιών Κομοτηνής με όλες τις απαραίτητες παροχές που αυτό συνεπάγεται (σίτιση, μετακίνηση, ίντερνετ, ζεστό νερό). Εντούτοις, όπως αντιληφθήκαμε στη συνέχεια, οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να διεκπεραιωθούν τα παραπάνω, δεν είχαν υλοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο από πλευράς του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Ως αποτέλεσμα, σήμερα, οι φοιτητικές εστίες Κομοτηνής καταγγέλλουν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς οι εστίες συνεχίζουν να λειτουργούν δίχως παροχή ζεστού νερού, με το μέλλον της επίλυσης του προβλήματος να προδιαγράφεται δυσοίωνο.
Συγκεκριμένα, έπειτα από συγκροτημένες παρεμβάσεις και έρευνα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η υφιστάμενη κατάσταση προκύπτει από τα παρακάτω δυο ζητήματα:
– Αφενός, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία των μπόιλερ/καυστήρων, πραγματοποιείται κάθε χρόνο μια διαδικασία συντήρησής τους. Η συντήρηση αυτή διενεργείται κάθε καλοκαίρι από την ανάδοχη εταιρεία που επιλέγει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Εν προκειμένω η συγκεκριμένη εταιρία έχει την επωνυμία ΕDEKA. Η διαδικασία αυτή εκτελείται μέσω υπογραφής μιας σύμβασης που αφορά το εν λόγω έργο. Το γραφειοκρατικό σκέλος της διαδικασίας δύναται να είναι χρονοβόρο χωρίς ωστόσο να ξεπερνά τις πέντε εργάσιμες μέρες.
– Αφετέρου, τρία από τα πέντε συγκροτήματα της Φ.Ε. Κομοτηνής, διαθέτουν χαλασμένα μπόιλερ, με αποτέλεσμα να χρίζουν άμεσης αντικατάστασης, όπως προκύπτει από τεχνικές μελέτες που καταρτίζονται από τον αρμόδιο μηχανικό. Η διαδικασία της κοστολόγησης και της αντικατάστασης διεκπεραιώνεται επίσης με μια σύμβαση έργου, η οποία όμως, καθ’ότι ιδιαιτέρως κοστοβόρα, δημοπρατείται, και δεν ακολουθεί την διαδικασία της απ’ευθείας ανάθεσης.
Στην παρούσα συγκυρία, τα παραπάνω απλά ζητήματα μετατράπηκαν σε ιδιαιτέρως περίπλοκα. Όπως γίνεται αντιληπτό, η συντήρηση των λεβήτων δεν έγινε εντός των προκαθορισμένων και θεμιτών χρονικών ορίων, με τις ευθύνες να βαραίνουν τις πλάτες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Έτσι, η σύμβαση για τη συντήρηση πήρε παράταση και  συντάχθηκε μέσα Σεπτέμβρη, υπογράφηκε από την EDEKA, και παρέμενε μέχρι και 23/9/2020 ανυπόγραφη από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Μας ήταν αδύνατο να αντιληφθούμε τον λόγο της κωλυσιεργίας από πλευράς ΙΝΕΔΙΒΙΜ, έως το σημείο όπου κατόπιν επικοινωνίας μας με το τμήμα προμηθειών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ενημερωθήκαμε πως το έγγραφο της σύμβασης παρεκτράπη (!) της προκαθορισμένης πορείας του με αποτέλεσμα να καταλήξει σε λάθος τμήμα. Τελικά, με το πέρας 20 ημερών, το εν λόγω έγγραφο, κατόπιν παρέμβασης των φοιτητών, βρήκε τον φυσικό του παραλήπτη. Για κάποιο άγνωστο σε εμάς λόγο, το έγγραφο που από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι βρισκόταν στα χέρια του πρόεδρου του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Δέρβου ώστε να υπογραφεί, η υπογραφή του δεν έμπαινε. Σ’ αυτόν τον  κυκεώνα παραλογισμού, ήρθε να προστεθεί την Τρίτη 22/9/2020 η πεισματική άρνηση της γραμματείας του πρόεδρου να μας ενημερώσει για την εξέλιξη της διαδικασίας, ενώ προηγουμένως μας είχε πληροφορήσει πως είναι η ίδια αρμόδια για την παραλαβή συμβάσεων και τέτοιας φύσεως εγγράφων. Εν τέλει πληροφορηθήκαμε πως η συντήρηση θα ξεκινήσει την Παρασκευή 25/9 και τα χαλασμένα μπόιλερ θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι να καταστραφούν ολοσχερώς (!). 
Ήδη από τον Δεκέμβρη του 2019 έχουν γνωστοποιηθεί στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ από γενική τεχνική έκθεση του αρμόδιου μηχανικού, τα κακώς κείμενα και οι ζημιές που έχουν υποστεί τα πέντε μπόιλερ των πέντε κτηρίων του εστιακού συγκροτήματος. Στην πορεία της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς εστάλησαν επανειλημμένα περεταίρω τεχνικές εκθέσεις σχετικές με εκτράχυνση των βλαβών των μπόιλερ των κτηρίων Σ1, Σ2, Σ3, μπόιλερ τα οποία βρίσκονται σε τραγική κατάσταση με τρύπες που οδηγούν σε παράλογη απώλεια και σπατάλη νερού και καυσίμου. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έδειχνε να αδιαφορεί για την υφιστάμενη κατάσταση έως ότου υπήρξε φοιτητική παρέμβαση για το ζήτημα 10 μήνες αργότερα. Με αυτόν τον τρόπο βρεθήκαμε ενώπιον μίας εκ νέου παράλογης κατάστασης, εντός της οποίας όλες οι τεχνικές εκθέσεις που είχαν σταλεί κρίθηκαν ελλιπείς, για λόγους που προς μεγάλη μας έκπληξη, ο κύριος Βαϊρακτάρης, αρμόδιος του τμήματος μελετών και τυποποίησης, αρνούνταν να μας γνωστοποιήσει. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της EDEKA αρνούνταν να επικοινωνήσουν με τον κύριο Βαιρακτάρη ώστε να αποκτήσει επαρκή πληροφόρηση σχετικά με τις τυχόν “ελλείψεις” στις τεχνικές του εκθέσεις, επικαλούμενος φόβο ρήξης σχέσεων με το ίδρυμα. Μετά από μια σειρά εκατέρωθεν  επίρριψης ευθυνών και κρυφτού μεταξύ ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ΕDEKA, κατορθώσαμε να μάθουμε ποιες είναι αυτές οι περίφημες ελλείψεις και συνεπώς να συνταχθεί εν τέλει μια “ολοκληρωμένη” τεχνική έκθεση.
Κατά τα λεγόμενα του – όχι και τόσο αξιόπιστου – INEΔΙΒΙΜ, έχει υπάρξει δέσμευση χρημάτων για το εν λόγω έργο, το όποιο βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησής του, και έχουμε λάβει τις δεσμεύσεις πως η διεκπεραίωση του έργου θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χρονικό διάστημα ωστόσο το οποίο θα διαρκέσει πέραν του φθινοπώρου και του χειμώνα με συνέπεια εκατοντάδες φοιτητές σε περίπτωση βλάβης και υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των μπόιλερ, να κινδυνεύσουν να ζουν χωρίς ζεστό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που αυτό είναι αυταπόδεικτα και διαχρονικά απαραίτητο!
Ελπίζουμε πως η έννοια «σύντομο χρονικό διάστημα» δεν ορίζεται με τα λεγόμενα του κύριου Βαϊρακτάρη, όπως μας είχε πει σε μια από τις πρώτες επικοινωνίες μας – και παραθέτουμε αυτολεξεί – “δεν έχετε ζεστό νερό, και  ούτε θα έχετε ζεστό νερό”.
Κάπως έτσι , εκατοντάδες  φοιτητές  έχουν μείνει δίχως ζεστό νερό, ενώ το φθινόπωρο έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή του. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για νιοστή φορά έχει επιδείξει τη μέγιστη ανευθυνότητα, αφήνοντας να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, μέχρι να επιλέξει πως ίσως θα ήταν ωφέλιμη ιδέα να επιχειρήσει να επιλύσει ορισμένα προβλήματα που υπάγονται αποκλειστικά στη σφαίρα αρμοδιοτήτων του.
Παράλληλα, βιώνουμε για άλλη μια φορά την εντυπωσιακή επιδείνωση καταστάσεων, που μάλλον εκπορεύεται από το εργολαβικό πάρτι που διεξάγεται εξόφθαλμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι πρυτανικές αρχές εξακολουθούν να επιδεικνύουν μηδαμινά αντανακλαστικά σε ο,τι αφορά την προάσπιση  των φοιτητικών συμφερόντων.
Αν και δεν μας κάνει πλέον ιδιαίτερη εντύπωση, παραμένει τρομακτικό πως στην Ελλάδα του 2020 η παροχή ζεστού νερού δεν θεωρείται ένα αυτονόητο κεκτημένο. Επίσης, να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τον νέο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των φοιτητικών εστιών, απαγορεύεται ρητά η χρήση ηλεκτρικών συσκευών (!) και άρα  η θέρμανση νερού με οποιονδήποτε τρόπο, δύναται να επιφέρει συνέπειες στους οικότροφους φοιτητές.
Καταληκτικά, ελπίζουμε πως οι χαρακτηρισμοί που έχουμε προσδώσει στο παραπάνω κείμενο, θα αποδειχθούν εκ διαμέτρου δυσανάλογοι του τρόπου με τον οποίο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και εν γένει οι αρμόδιοι φορείς θα αντιμετωπίζουν από εδώ και στο εξής τα υπαρκτά προβλήματά μας. Προσβλέπουμε λοιπόν στην έμπρακτη και απτή διάψευση των επιχειρημάτων μας, αλλά ας είναι οι αρμόδιοι σίγουροι, πως μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, θα συνεχίζουμε ακατάπαυστα και ακούραστα την διεκδίκησή τους“.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood