Το γεγονός οτι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη απουσιάζει από τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης αναφορικά με την ίδρυση νέων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε Αστυνομικά Τμήματα ανά την επικράτεια, αναδεικνύουν με πρωτοβουλία της Βουλευτού Έβρου και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νατάσας Γκαρά, 24 Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Η ίδρυση Γραφείων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, στελεχωμένα με ειδικευμένο προσωπικό, είναι αναμφίβολα απαραίτητη”, υπογραμμίζει η κ. Γκαρά, ενώ αναφερόμενη και σε ιδιαιτέρως ειδεχθή περιστατικά που σημειώθηκαν πρόσφατα σε πόλεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, παρατηρεί το γεγονός ότι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας βρίσκεται σε έξαρση.

Τούτων δοθέντων, “η απόφαση να μείνει εκτός σχεδιασμού ίδρυσης Γραφείων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δίνει ακόμη ένα δείγμα μιας αποσπασματικής πολιτικής από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας“, τονίζει η κ. Γκαρά, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την “αναγκαιότητα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση του φαινομένου” και προτείνει “δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης, ειδική εκπαίδευση των αρχών που αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα βίας, και εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης”.

Χωρίς Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας παραμένουν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της ΑΜ-Θ
Η κ. Νατάσα Γκαρά.

Εν όψει των παραπάνω, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να δημιουργήσουν άμεσα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και εάν υπάρχει ολιστικό σχέδιο από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση φαινομένων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Πού ιδρύονται τα νέα Γραφεία

Μετά από σύσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξεως Μιχαήλ Καραμαλάκη, και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, αποφασίστηκε να ιδρυθούν δώδεκα νέα  Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στα Αστυνομικά Τμήματα: Καλλιθέας και Α’ Αχαρνών Αττικής, Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης, Β’ Πατρών, Λάρισας, Α’ Ηρακλείου, Χανίων, Ιωαννίνων, Σερρών, Βόλου, Χαλκίδας και Αγρινίου.

Τα έξι που ήδη λειτουργούν

Ήδη εξάλλου από τον Οκτώβριο του 2021, λειτουργούν αντίστοιχα Γραφεία στα Αστυνομικά Τμήματα: Ομονοίας, Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής και Αλίμου Αττικής Αττικής, Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, και Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης.

Ειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό

Καθένα από τα Γραφεία αυτά έχει στελεχωθεί με δεκαπέντε ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αλλά και με την απαιτούμενη ευαισθησία, πολίτες που προβαίνουν σε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Επιπροσθέτως, καθένα από τα Γραφεία διαθέτει περιπολικό για προσαγωγές και συλλήψεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.
Στο διάστημα από 11/09/2021 έως και τις 31/07/2022, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τα έξι Γραφεία έχουν διαχειριστεί 2.073 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Για όλα τα ανωτέρω περιστατικά σχηματίστηκαν δικογραφίες οι οποίες παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Ως προς την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, επισημαίνεται ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί γνωστικό αντικείμενο που εντάσσεται στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ σε πρόσθετες εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, 366 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης, και 910 στελέχη παρακολούθησαν το διαδικτυακό πρόγραμμα επιμόρφωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (πρόγραμμα HELP).

Ολόκληρη η κοινοβουλευτική ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

“Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: κ.κ. Υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Θέμα: «Απούσα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τη λειτουργία Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας».

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού, ιδρύονται 12 νέα Γραφεία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε Αστυνομικά Τμήματα διαφόρων περιοχών της χώρας.

Αλγεινή εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η είδηση, ότι στον σχεδιασμό για την ίδρυση των νέων αυτών Γραφείων, απουσιάζει παντελώς η πρόβλεψη για την ίδρυση Γραφείων από ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης!

Η ίδρυση Γραφείων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και η στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό είναι αναμφίβολα απαραίτητη. Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας ειδεχθή περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με νέες γυναίκες να βιάζονται, με γυναίκες να κακοποιούνται καθημερινά, άλλες να οδηγούνται σε θάνατο. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες έγιναν θέμα εθνικής εμβέλειας δύο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Μία νέα γυναίκα στην Αλεξανδρούπολη, έγγυος, η οποία ξυλοκοπούνταν από τον σύζυγο της και δεχόταν απειλές για τη ζωή της. Στην Κομοτηνή, τραγική κατάληξη είχε μια ακόμη γυναίκα, την οποία ο σύζυγός της περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά. Πέρσι είχαμε επίσης στη Αλεξανδρούπολη το θάνατο μιας νεαρής μητέρας, της Τζεβριέ, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της. 

Πάμπολλα είναι ακόμη τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο είναι καταγεγραμμένα τόσο ως περιστατικά από την Ελληνική Αστυνομία, όσο και από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλθηκαν στη γραμμή «SOS 15900». Τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν έξαρση του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι απαράδεκτη έως και κυνική η απόφαση να μείνει εκτός σχεδιασμού ίδρυσης Γραφείων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για ακόμη ένα δείγμα μιας αποσπασματικής πολιτικής από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ζητούμενη αντιθέτως είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Επείγει όσο ποτέ να ληφθούν άμεσα μέτρα, να ιδρυθούν Γραφεία, δομές πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου σε ολόκληρη την επικράτεια. Απαιτούνται δράσεις ευαισθητοποίησης, ειδική εκπαίδευση των αρχών που αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα βίας, εφαρμογή μέτρων  για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να μην υπάρξει κανένα άλλο θύμα είτε γυναίκα είτε παιδί ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης.

Επειδή, η ενδοοικογενειακή βία βρίσκεται σε έξαρση.

Επειδή, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, κάποια από αυτά ιδιαιτέρως ειδεχθή.

Επειδή, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να μη θέτει γεωγραφικούς περιορισμούς και αποκλεισμούς στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • Προτίθενται να δημιουργήσουν άμεσα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης;
  • Υπάρχει ολιστικό σχέδιο από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση φαινομένων εμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος

Χριστίδου Ραλλία”.