Πολικό ψύχος διαρκείας, αλλά και «λευκά» τοπία στη Θράκη, μας υπόσχεται η κακοκαιρία «Σοφία».

Ήδη διανύουμε την πρώτη φάση της κακοκαιρίας, που περιλαμβάνει ενίσχυση των βόρειων ανέμων, πτώση της θερμοκρασίας και ασθενείς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις. Στα «λευκά» έχουν ντυθεί τα ορεινά του νομού Ξάνθης και, σύμφωνα με τα «Καιρικά Νέα Θράκης», τα φαινόμενα αναμένεται να γενικευθούν σε όλη τη Θράκη, με έμφαση τα ανατολικά και νότια, από αργά σήμερα το μεσημέρι και τις απογευματινές ώρες. Ωστόσο, αναμένεται να εξασθενήσουν και να σταματήσουν γρήγορα μέσα στη νύχτα.

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, σύμφωνα πάντα με τα «Καιρικά Νέα Θράκης», θα ξεκινήσει από το μεσημέρι της Παρασκευής, με χιονοπτώσεις κατά βάση μέτριας έντασης, ενώ δεν αποκλείονται πιθανές εξάρσεις κατά τόπους κυρίως στα ανατολικά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχισθούν μέχρι τις προμεσημβρινές – μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου.

Χιονοστρώσεις αναμένονται σε όλες τις πόλεις της Θράκης, κυρίως στη διάρκεια της δεύτερης φάσης, λόγω ιδανικότερων συνθηκών και ειδικότερα: Ξάνθη και Κομοτηνή 5-10cm, Αλεξανδρούπολη 10-20cm, Ορεστιάδα 5-15cm και Σαμοθράκη 20+ cm.

Η ομάδα των «Καιρικών Νέων Θράκης» διευκρινίζει ότι, επειδή τα στοιχεία αλλάζουν συνέχεια και η εκτίμηση των χιονοστρώσεων είναι πολύ δύσκολη, είναι πιθανό τα παραπάνω νούμερα να αποδειχθούν τελικά μεγαλύτερα από την τελική κατανομή.

Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή όλων στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν ειδικά από το Σάββατο και μετά, αφού σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος θα πέσει έως και 10 βαθμούς Κελσίου υπό του μηδενός.

(φωτογραφίες αρχείου, από τη χιονόπτωση του Φεβρουαρίου του 2018)