Χατζηπέμου: “Η μοναδικότητα της ΔΕΣΜΟΣ, η αυταρχική πολιτική της διοίκησης και η πραγματική απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην ΑΜ-Θ”

Χατζηπέμου: "Η μοναδικότητα της ΔΕΣΜΟΣ, η αυταρχική πολιτική της διοίκησης και η πραγματική απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην ΑΜ-Θ".
hpemou

Ο Περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου έκανε την ακόλουθη δήλωση σε σχέση με την εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ:

ΔΗΛΩΣΗ

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το μαύρο χάλι της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, αποφάσισε πως η Διοίκηση της εταιρείας ΔΕΣΜΟΣ είναι μόνο υπόθεση του Περιφερειάρχη και όχι του συλλογικού οργάνου στο οποίο μετέχουν. Πρόκειται για άλλη μια αντιδημοκρατική κι αυταρχική πολιτική απόφαση, σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει τελευταία, με την σύμπραξη των 20 έμμισθων περιφερειακών συμβούλων και των έξι που ευελπιστούν στο μέλλον ανάλογα ανταλλάγματα…

Περαιτέρω δε, ας σημειωθεί ότι όσο κι αν η Διοίκηση της Περιφέρειας προσπαθεί να ρίξει ευθύνες στην αντιπολίτευση για την καθυστέρηση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, η πραγματική κατάσταση, για την οποία η ίδια ευθύνεται στο ακέραιο, είναι η εξής:

Σύμφωνα με την από 27.1.2021 έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΜΘ, η απορρόφηση στο ΕΣΠΑ (457εκ €) είναι της τάξης του 38% (176 εκ. €) και για τα έργα του Ταμείου Συνοχής 17,8% (απορρόφηση μόλις 6,2εκ € από τα 35εκ €). Την ίδια στιγμή η απορρόφηση πανελλαδικά του ΕΣΠΑ είναι της τάξης του 62%.

Μάλιστα η απορρόφηση ανήλθε στο 38% επειδή τον Ιούνιο του 2020 το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ μειώθηκε αδιαμαρτύρητα κατά 64 εκ € (από 521 εκ στα 457 εκ) καθώς τα 64εκ € οδηγήθηκαν στην κεντρική διαχείριση για την κάλυψη αναγκών της πανδημίας. Αλλιώς η απορρόφηση στο ΕΣΠΑ θα ήταν για την περιφέρειά μας κάτω από 34%.

Επίσης ας σημειωθεί ότι τα προγράμματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ τα διαχειρίζεται πανελλαδικά ο ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας) του οποίου μέλος είναι για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ. Από όλες τις εταιρείες (διαχείρισης κοινοτικών ενισχύσεων) που μετέχουν στην ΕΦΕΠΑΕ, μόνο στην μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΜΟΣ απαντάται η συμμετοχή μιάς Περιφέρειας. Και μόνο στην ΔΕΣΜΟΣ συμβαίνει το παράδοξο, να έχει η Περιφέρεια ΑΜΘ την πλειοψηφία της Διοίκησης χωρίς να έχει πάνω από το 50% των μετοχών. Και μόνο στην δική μας Περιφέρεια έχουμε μείνει τόσο πίσω… Σε όλα…

Ιδού λοιπόν πεδίον λαμπρό.

Πηγές :

 https://www.eydamth.gr/index.php/extras/parakoloythisi-programmatos/proodos-ylopoiisis

 https://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=1307

https://www.efepae.gr/frontend/articles.php?cid=368&t=Tautotita-tou-Forea

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood