Χατζηδάκης: “Μόνιμες φοροελαφρύνσεις, αύξηση μισθών & συντάξεων, αύξηση δαπανών για Παιδεία & Υγεία”

Απαντήσεις σε όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.
Χατζηδακης

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση αλλά δεν πρόκειται και να κρύψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, «την οποία προφανώς διαπίστωσε και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις εκλογές», όπως είπε, και στάθηκε σε δέκα σημεία κριτικής της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας τα εξής:

 • Για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.: «Η θέση μας είναι κρυστάλλινη: είμαστε υπέρ μιας προσέγγισης που δεν θα υπονομεύει την ανάπτυξη. Αλλά, ανεξάρτητα από την όποια συμφωνία υπάρξει, εμείς θα ακολουθούμε σοβαρή δημοσιονομική πολιτική διότι αυτή είναι το διαβατήριο για ανάπτυξη και επενδύσεις, και εγγυάται ότι η χώρα δεν θα μπλέξει σε νέες περιπέτειες».
 • Για τον πληθωρισμό: «Οι μισές χώρες της Ευρωπαΐκής Ένωσης έχουν υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα».
 • Για την ανάπτυξη: «Είναι αυτονόητο ότι οι χώρες με μεγαλύτερο τουρισμό επηρεάστηκαν περισσότερο κατά την περίοδο του κορωνοϊού. Ωστόσο τα τελευταία στοιχεία του 2023 δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τρίτη σε ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Ευρωπαΐκή Ένωση. 24 χώρες είναι μετά από μας, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ συνήθως συνέβαινε 24 χωρίς να είναι πάνω από εμάς».
 • Για την ανεργία: «Η κυβέρνηση πήρε την ανεργία το καλοκαίρι του 2019 στο 17,5% και σήμερα είναι κάτω από 11%. 300.000 συμπολίτες μας που δεν δούλευαν το καλοκαίρι του 2019, τώρα δουλεύουν και μπορούν να κάνουν μόνοι τους τις συγκρίσεις».
 • Για τη φορολογία: «Έχουμε πράγματι πολύ περισσότερα έσοδα, 9,1 % παραπάνω, αλλά χωρίς να έχουμε κάνει καμιά αύξηση φόρου. Μόνο μειώσεις κάναμε. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι αύξησης των εσόδων και καλό είναι ιδιαίτερα στην αριστερά να τους ακούσετε. Ο πρώτος είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη· ο δεύτερος, η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση· ο τρίτος, η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα· και ο τέταρτος, η εκτεταμένη χρήση πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών. Έπαιξαν ρόλο και τα πληθωριστικά φαινόμενα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό».
 • Για τους μισθούς: «Ο μέσος μισθός πέρυσι ήταν 1.176€ και φέτος προβλέπουμε ότι θα κλείσει στα 1.250€ περίπου. Άρα πλησιάζουμε τον στόχο της τετραετίας, το 2027 να είναι 1.500€. Μην αγωνιάτε και μην το επισημαίνετε, διότι αποβαίνει μπούμερανγκ για εσάς».
 • Για το ιδιωτικό χρέος: «Η Ελλάδα παρά την κρίση βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαΐκής Ένωσης, στη 17η θέση. Επιπλέον, το ληξιπρόθεσμο χρέος ως ποσοστό επί του συνόλου μειώθηκε από 68,3% το 2019 σε 61% τώρα. Η μείωση αυτή δεν είναι άσχετη με τις προσπάθειες που έγιναν για τα “κόκκινα” δάνεια, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, και τις άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».
 • Για τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίηση: «Κάποιος παραπληροφόρησε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και ότι έχει ζημιωθεί ο Έλληνας πολίτης. Η πραγματικότητα είναι ότι το Δημόσιο εισέφερε 30,9 δισεκατομμύρια € στις συστημικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση, και είχε όφελος 33,4 δισ. από τη μείωση του χρέους, τις μετατρέψιμες ομολογίες, και την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτύρεται σήμερα, ήταν εκείνος που προκάλεσε το 2Ο15 με τα γνωστά πειράματα, νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
 • Για τις ανισότητες: «Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 2022 οι ανισότητες περιορίστηκαν. Δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά λόγω της κυβερνητικής πολιτικής θα περιοριστούν περαιτέρω».
 • Για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών: «Μεταξύ των φοροαπαλλαγών που ισχύουν είναι εκείνες που έχουν οι ανάπηροι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνοι, οι πυρόπληκτοι. Θέλει η αντιπολίτευση να καταργηθούν; Θέλετε να απαλλαγούν από το τεκμήριο οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά να πληρώνουν οι ανάπηροι, οι φτωχοί και οι μονογονεϊκές οικογένειες; Άκουσα τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Κουκουλόπουλο, που είπε ότι κακώς υπάρχει ειδική μεταχείριση στα μερίσματα, στον ειδικό φόρο ακινήτων και στον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ. Άρα το ΠΑΣΟΚ προτείνει οι φόροι αυτοί να αυξηθούν. Το καταγράφω για να το ακούσουν οι Έλληνες πολίτες».

Ακόμη ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε σε πέντε βασικά σημεία αναφορικά με την οικονομία, υπογραμμίζοντας:

 • «Πρώτον, η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική. Παρά τις κρίσεις η Ελλάδα απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από διαφορετικούς οίκους, σημείωσε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ε.Ε., μείωσε την ανεργία και επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους.
 • Δεύτερον, η ίδια συνταγή θα εφαρμοστεί το 2024 με ταχύτερο ρυθμό, καθώς “ό,τι έχει πετύχει δεν το αλλάζεις”.
 • Τρίτον, οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις το 2024 θα αυξηθούν κατά 15,1% και θα έχουμε περαιτέρω άνοδο των εξαγωγών στις οποίες τα τελευταία χρόνια σημειώνονται ιστορικά ρεκόρ.
 • Τέταρτον, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις με επτά διαφορετικούς τρόπους (όπως η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η μονιμοποίηση χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α., κ.ά.). Την ίδια στιγμή προχωρά η εφαρμογή έντεκα διαφορετικών μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
 • Πέμπτον, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής με μέτρα όπως η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο για πρώτη φορά μετά από δεκατέσσερα χρόνια, η αύξηση των συντάξεων, το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, η αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία με κονδύλια που θα προέλθουν σε μεγάλο βαθμό από τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής».
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood