Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζει τη Θράκη υπό τουρκική κυριαρχία. Τι συμβαίνει;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ – CLICKBAIT

Στο pronews.grvoicenews.gralarm.rodos-island.grskeftomasteellhnika.blogspot.com
doureiostupos.grtrue.gr, κτλ, διαβάζουμε:

Χάρτης των Βρυξελλών εμφανίζει τη Θράκη υπό τουρκική κυριαρχία;

Τι έχει συμβεί;

Το ζήτημα με τον χάρτη της ΕΕ ήρθε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα από άρθρο του thrakinea.gr στις 8 Νοεμβρίου με τίτλο «Βίντεο: Χάρτης της ΕΕ χωρίς τη Θράκη προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον«.

Στις 19 Νοεμβρίου, το thrakinea.gr επανήλθε με νεότερο άρθρο, στο οποίο συμπεριέλαβε την απάντηση του γραφείου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στην Αθήνα, αναφορικά με την απουσία της Θράκης από χάρτη του παρακάτω βίντεο.

Η απάντηση που έλαβε το thrakinea.gr, ήταν πως «Ο χάρτης που εμφανίζεται στο εν λόγω video είναι εικονιστικά σχηματοποιημένος και όχι χάρτης ακριβείας. Συνεπώς θεωρείται ότι όλη η επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεικονίζεται στον χάρτη», κάτι που όπως θα δούμε στη συνέχεια είναι ακριβές.

Ας δούμε πρώτα τον επίμαχο χάρτη:

Χάρτης των Βρυξελλών εμφανίζει τη Θράκη υπό τουρκική κυριαρχία;

Ακολουθεί πληρέστερος χάρτης των χωρών της ΕΕ, τον οποίο εάν συγκρίνουμε με το χάρτη του βίντεο, θα δούμε πως είναι κατά πολύ λεπτομερέστατος.

Χάρτης των Βρυξελλών εμφανίζει τη Θράκη υπό τουρκική κυριαρχία;

Τα κόκκινα βέλη δείχνουν σημεία στον δεύτερο (και πληρέστερο χάρτη), που δεν απεικονίζονται ή απεικονίζονται ελλειπή στο χάρτη του βίντεο. Ενδεικτικά, επισημαίνουμε την απουσία των Νήσων Φερόες, της Νήσου Γκότλαντ στη Σουηδία, της Νήσου Σάαρεμαα στην Εσθονία, οι μισές Βαλεαρίδες Νήσοι, το Γιβραλτάρ και πολλά ακόμη. Άξια αναφοράς είναι και η απουσία του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, που έχει απαλειφθεί εντελώς από το χάρτη του βίντεο.

Αν απομονώσουμε ένα σημείο (Βαλτική Θάλασσα), οι διαφορές είναι ακόμη πιο εμφανείς.

Χάρτης των Βρυξελλών εμφανίζει τη Θράκη υπό τουρκική κυριαρχία;

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η ΕΕ δεν δημιούργησε χάρτη που «εμφανίζει τη Θράκη υπό τουρκική κυριαρχία», αλλά ένα γενικό και ατελή χάρτη για τις ανάγκες ενός βίντεο.

Πηγή: Ellinikahoaxes.gr