«Εξαιρετικά ανησυχητικές», χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον «RealFm» και τον Νίκο Χατζηνικολάου, και έκανε λόγο για «αγωνία που εκφράζεται και από τους φορείς με τους οποίους συνομιλούμε καθημερινά».

«Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της οικονομικής δραστηριότητας», σημείωσε, επισημαίνοντας τις «τεράστιες επιπτώσεις που έχει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και στην οικονομία».

«Τα μόνα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας είναι η αναστολή των υποχρεώσεων και ο νέος δανεισμός», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η ετήσια έρευνα SAFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατάσσει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη ως προς την πρόσβαση σε χρηματοδότηση  και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους». 

«Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι όχι απλά ανεπαρκείς, αλλά οδηγούν σε αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τεράστιες συνέπειες και στην απασχόληση», σχολίασε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Εξαρχής μιλήσαμε για μη επιστρεπτέα ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις και κάλυψη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους. Η κυβέρνηση έπρεπε ήδη να έχει αξιοποιήσει τις σημαντικές χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας για να υλοποιήσει αυτά τα προγράμματα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.  Είναι κρίσιμο να στηριχθεί το ΑΕΠ για να μην διογκωθεί και το χρέος. Η πολιτική της κυβέρνησης μας οδηγεί όλο και βαθύτερα στην ύφεση. Το 2021 προμηνύεται επίσης δύσκολο για την ελληνική οικονομία, με τον ΟΟΣΑ να εκτιμά 0,9% ανάπτυξη για τη χώρα μας, παραπέμποντας ουσιαστικά την ανάκαμψη για το 2022. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να ωραιοποιεί την κατάσταση παραπέμποντας σε μελλοντικές επενδύσεις, και να προχωρήσει σε δραστικές παρεμβάσεις στην οικονομία τώρα. Αλλιώς η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη και για τις επενδύσεις και για τις επιχειρήσεις αλλά και για όλη την κοινωνία».