[VID] Χαρίτου: “Η κυβέρνηση αθετεί τις δεσμεύσεις της για την επαναλειτουργία της SHELMAN στη Κομοτηνή”

"Η Κυβέρνηση απαξιώνει μια σύγχρονη μονάδα και την οδηγεί να πωληθεί ως σκραπ, και αποστερεί από τη Θράκη μια επένδυση την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας για να μείνει ο κόσμος στην περιοχή".
ΧΑΡΙΤΟΥ-ΑΔΩΝΙΣ 1

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, για την προοπτική επαναλειτουργίας της SHELMAN στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής.

Υπενθυμίζεται πως έχουν περάσει επτά χρόνια από το κλείσιμο της μονάδας, δεκαέξι μήνες από την αισιοδοξία που είχε εκφράσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης για την προοπτική επαναλειτουργίας του εργοστασίου (θυμηθείτε ΕΔΩ), και ένας χρόνος από τη ρητή δέσμευση του Άδωνι Γεωργιάδη οτι “η SHELMAN στην Κομοτηνή θα λειτουργήσει” (θυμηθείτε ΕΔΩ).

Ο Δημήτρης Χαρίτου απευθυνόμενος στον Υπουργό του υπενθύμισε: “Πριν από έναν ακριβώς χρόνο είχα ζητήσει από τη Βουλή την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη Κομοτηνή. Δεν θα επαναλάβω τους λόγους οτι πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα έτοιμη να επαναλειτουργήσει και να αντέξει στο διεθνή ανταγωνισμό, οτι υπάρχει βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο και κατατεθειμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, και βέβαια την τεράστια σημασία που έχει ειδικά για τη Θράκη μια τέτοια επένδυση. Θα πρόσθετα μόνο τη δυναμική ανάπτυξης που έχει ο κλάδος του ξύλου διεθνώς και δυστυχώς η χώρα μας καλύπτει την εγχώρια ζήτηση κατά 80% με εισαγωγές προϊόντων του ξύλου! Θα σας θυμίσω όμως κύριε Υπουργέ ότι πριν από έναν ακριβώς χρόνο, αφού αναγνωρίσατε ότι υπάρχει βιώσιμο σχέδιο, ότι υπάρχει πράγματι κατατεθειμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, μου απαντήσατε λέγοντας «είναι θέμα ολίγων μόνο ημερών να ελεγχθούν τα proof of funds, τα χρήματα δηλαδή που έχουν κατατεθεί, και βέβαια να προχωρήσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα στη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου». Αυτά ήταν τα λόγια σας. Με προτρέψατε, μάλιστα, να επανέλθω στη Βουλή σε δεκαπέντε μέρες για να διαπιστώσω του λόγου σας το αληθές. Έρχομαι, λοιπόν, σήμερα, έναν χρόνο μετά, και ξέρετε γιατί; Γιατί όλα όσα είχατε δεσμευθεί εδώ στη Βουλή, δυστυχώς διαψεύστηκαν. Διαψεύστηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που δεσμεύτηκε στους φορείς της περιοχής για την επαναλειτουργία της SHELMAN λέγοντας μάλιστα ότι το θέμα το παρακολουθεί στενά το γραφείο του! Θέλω ειλικρινά να σας ρωτήσω – και νομίζω δικαιούνται μια καθαρή απάντηση και οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία: Πιστεύετε ότι υπάρχει βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο; Εξακολουθείτε να θεωρείτε ότι υπάρχει αξιόπιστο, κατατεθειμένο, επενδυτικό ενδιαφέρον, ή δεν υπάρχει; Αλλιώς πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί έναν χρόνο τώρα δεν υπήρξε χρηματοδότηση για να προχωρήσει το σχέδιο επαναλειτουργίας της SHELMAN. Αν δεν υπάρχει τίποτε από όλα αυτά, πέστε μας: τι ενέργειες κάνατε για να σωθεί η βιομηχανία; Αλλιώς, όπως αφήνετε να “σέρνεται” το θέμα, απαξιώνετε μια σύγχρονη μονάδα και την οδηγείτε να πωληθεί ως σκραπ, και το βασικότερο, αποστερείτε από τη Θράκη μια επένδυση που τόσο πολύ έχει ανάγκη”.

  • Τα γυρίζει τώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης – Δήλωσε “δεν μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά τη βιομηχανία”

Με την απάντησή του ο Υπουργός, όπως τονίζει ο κ. Χαρίτου, “επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αθέτησε πλήρως τις υποσχέσεις που είχε αναλάβει για την επαναλειτουργία της μονάδας, αλλά και τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού ενώπιον των φορέων της περιοχής. Κι αυτό, καθώς δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το επιχειρησιακό σχέδιο για την επαναλειτουργία της SHELMAN, και παρέπεμψε αόριστα στο ενδεχόμενο χρηματοδότησής της μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης!  Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης προκειμένου να καλύψει τη στροφή αυτή της Κυβέρνησης, κατέφυγε στην προσφιλή μέθοδο των Υπουργών να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι να απαντούν, όπως οφείλουν, στα ερωτήματα για τα αποτελέσματα των πολιτικών της Κυβέρνησης”.

[VID] Χαρίτου: "Η κυβέρνηση αθετεί τις δεσμεύσεις της για την επαναλειτουργία της SHELMAN στη Κομοτηνή"Στη δευτερολογία του ο Βουλευτής της Ροδόπης τόνισε εμφατικά: “Πριν από έναν χρόνο σε αυτήν την αίθουσα, μόνο καλά λόγια είχατε να πείτε, τότε που είχατε ανοίξει παράθυρο ελπίδας για τη βιομηχανία. Σήμερα παρουσιάζετε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Σας άκουσα προσεκτικά, δεν απαντήσατε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που σας έθεσα, αν υπάρχει κατατεθειμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και αν θα στηρίξετε οικονομικά την επαναλειτουργία της SHELMAN. Αντίθετα με όσα είπατε, εσείς κάνετε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψετε τη στροφή στην πολιτική σας και την αθέτηση των υποσχέσεων που δώσατε για την επαναλειτουργία της SHELMAN. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να κλωτσάτε διαρκώς το τενεκεδάκι προς τα πίσω και να παραπέμπετε αόριστα, στη χρηματοδότηση αυτή τη φορά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν είχατε σχέδιο και βιομηχανική πολιτική για τον κλάδο του ξύλου, θα αξιοποιούσατε τη SHELMAN για να δημιουργηθεί μια εθνική βιομηχανική μονάδα, αξιόπιστη και δυναμική, που θα μπορούσε να σταθεί στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και να διεμβολίσει νέες αγορές. Όμως δυστυχώς δεν έχετε τέτοια πολιτική”.

  • Άμεσος κίνδυνος με τον νέο Πτωχευτικό Νόμο να πωληθεί η SHELMAN σε εξευτελιστική τιμή

Ο κ. Χαρίτου ανέδειξε την ορατή “απειλή για τη βιομηχανία από τον νέο Πτωχευτικό Νόμο με τον κίνδυνο να πουληθεί σε εξευτελιστική τιμή και να χαθούν όλες οι δεσμεύσεις για τη βιώσιμη επαναλειτουργία της”, και κατέληξε επισημαίνoντας: “Κύριε Υπουργέ, διαψεύδετε τις προσδοκίες των εργαζομένων της SHELMAN, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Ειδικά στη Θράκη έχουμε ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας για να μείνει ο κόσμος στην περιοχή. Διαψεύδεστε εσείς σήμερα στη Βουλή, και διαψεύδεται και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που δεσμεύτηκε στους φορείς της περιοχής. Σας ζητώ να επανεξετάσετε συνολικά τη στάση σας απέναντι στη βιομηχανία και να μην ενταχθεί στον νέο Πτωχευτικό Νόμο ως παλιά πτώχευση η SHELMAN”.

Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood