“Συμμετέχουμε στην επιτροπή με το βλέμμα στραμμένο στις ανοικτές προκλήσεις και τις δυνατότητες που έχει η Θράκη. Άλλωστε, φέτος, είναι η χρονιά που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ενσωμάτωσή της στην ελληνική επικράτεια”, τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης.

“Συμμετέχουμε, όχι όμως με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και στις λογικές ότι η Θράκη κινδυνεύει. Έχουμε επίγνωση ότι η Θράκη και η χώρα μας δέχονται αμφισβητήσεις και απειλές, αλλά δεν κινδυνεύουν, επεσήμανε, και πρόσθεσε:

“Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε για να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Θράκης. Οι τοπικές κοινωνίες δεν αντέχουν άλλους επικοινωνιακούς χειρισμούς, όπως και κινήσεις εντυπωσιασμού. Έχουν ακούσει και δει τόσα πολλά, που είναι περισσότερο καχύποπτοι απ’ όσο εμείς νομίζουμε. Και οφείλουμε να συμβάλλουμε ώστε πράγματι να υπάρξει ένα σημαντικό σχέδιο για την περιοχή”.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο βουλευτής Ροδόπης, παίρνοντας αφορμή από όσα είπε η πρόεδρος της επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη για το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής του 1991, ανέφερε: “Έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε, αφού άλλωστε αυτό το πόρισμα φέρει και τη δική μας συνυπογραφή, ως Αριστερά, ώστε να γίνει σε βάθος απολογισμός για τα αποτελέσματα που αυτό παρήγαγε. Τα βήματα που έγιναν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά και για τις λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν, προκειμένου να μην επαναλάβουμε ξανά τις ίδιες πολιτικές που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση“.

Τέλος, σημείωσε: “Εμείς θα εργαστούμε και θα προτείνουμε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα υπηρετεί την ανάγκη για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της περιοχής. Μια τέτοια ανάπτυξη θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προϋποθέσεις, ώστε η περιοχή να αποτελέσει, όπως ήδη αποτελεί, ένα θετικό διεθνές παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης“.