Χαρίτου: “Σκοπεύουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό – Θα φυτρώσουν νέες εισπρακτικές εταιρείες”

"Οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μαζί με τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τις εισπρακτικές εταιρείες, θα φουσκώνουν και οι λογαριασμοί της ύδρευσης και θα φυτρώνουν σιγά-σιγά και στη διαχείριση του νερού ανάλογες εισπρακτικές εταιρείες".
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου (23)

Μόλις πριν από εννέα μήνες, τον περασμένο Μάρτιο, ο βουλευτής τότε Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου, μιλώντας στη συζήτηση της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο “Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής”, προέβλεπε πως επρόκειτο για το πρώτο βήμα των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ της χώρας, με απώτερο σκοπό την εκχώρηση της διαχείρισης του νερού σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Χαρακτηριστικά τότε ο κ. Χαρίτου τόνιζε στο Κοινοβούλιο:

“Κυρίες και κύριοι, ψηφίζετε νομοσχέδιο που θέλει υποτίθεται να ρυθμίσει τη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων, ενώ στην πραγματικότητα η στόχευσή του είναι να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου, κοινωνικού αγαθού, όπως το νερό, αλλά και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λέτε διαρκώς ότι δεν είναι αυτές οι προθέσεις σας. Αν δεν είναι, τότε γιατί την ευθύνη διαχείρισης του νερού από το δημόσιο την εκχωρείτε σε μια Ρυθμιστική Αρχή διευρύνοντας τις αρμοδιότητες της σημερινής ΡΑΕ; Γιατί αποκρύπτετε σκόπιμα ότι προορισμός των Ρυθμιστικών Αρχών είναι να ρυθμίζουν προβλήματα όπου υπάρχει αγορά, όπου υπάρχουν θέματα ανταγωνισμού; Γιατί αποκρύπτετε ότι σήμερα η διαχείριση του νερού μέσω των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν αποτελεί αγορά, ούτε εμπλέκονται ανταγωνιστικοί φορείς; Εσείς τι ακριβώς θέλετε υποτίθεται να ρυθμίσετε μεταβιβάζοντας την ευθύνη του κράτους σε μια Ρυθμιστική Αρχή; Εκτός αν ο στόχος είναι το άνοιγμα του δρόμου της ιδιωτικοποίησης του νερού, και τότε προφανώς προκύπτει αγορά διαχείρισης του νερού, και βέβαια η ανάγκη της ρύθμισής της από Ρυθμιστική Αρχή. Γιατί αποκρύπτετε ότι βάσει νόμου η Ρυθμιστική Αρχή είναι ανεξέλεγκτη, ότι οι πράξεις της είναι εκτελεστές χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο από το κράτος;

Εμάς ως ΣΥΡΙΖΑ, τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δεν μας ακούτε. Ακούστε το ΣτΕ που σας είπε καθαρά ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Ακούστε την επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Ακούστε τουλάχιστον τους εκπροσώπους των ΔΕΥΑ των Δήμων που διαχειρίζονται το νερό και οι οποίοι με δεκάδες ψηφίσματα σας λένε ότι δεν λειτουργούν στα πλαίσια της αγοράς, επομένως δεν αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνισμού για να υπάρχει ανάγκη ρύθμισης.

Προς τι λοιπόν η ένταξη του νερού, η εποπτεία της διαχείρισής του, σε μια Ρυθμιστική Αρχή που ρυθμίζει κανόνες ανταγωνισμού που δεν υπάρχουν και δεν ταιριάζουν με το σημερινό καθεστώς των ΔΕΥΑ και των Δήμων;

Εκτός και αν ανομολόγητο επόμενο βήμα σας είναι να προχωρήσετε σε συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ ώστε να τις ωθήσετε να εκχωρούν σε ιδιωτικά συμφέροντα τις υποδομές ύδρευσης, τα δίκτυα, κάτω από το βάρος των χρεών που με ευθύνη σας έχουν συσσωρεύσει λόγω του ενεργειακού κόστους. Κάτω από την αδυναμία να λειτουργήσουν αποψιλωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό.

Εσείς δεν το κρύβετε. Είστε έτοιμοι να παραχωρήσετε σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω ΣΔΙΤ, παλιές και νέες υποδομές, φράγματα, υδραγωγεία, κ.ά.

Οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μαζί με τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τις εισπρακτικές εταιρείες, θα φουσκώνουν και οι λογαριασμοί της ύδρευσης και θα φυτρώνουν σιγά-σιγά και στη διαχείριση του νερού ανάλογες εισπρακτικές εταιρείες“.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood