Την οικονομική ενίσχυση αυτοαπασχολουμένων/ελεύθερων επαγγελματιών/επιστημόνων, με την ένταξή τους στα μέτρα στήριξης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, ζητά ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου με ερώτηση που συνυπέγραψε μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Οικονομικών.

“Η κυβέρνηση αφού στο πρώτο lockdown προσπάθησε να κοροϊδέψει επιστήμονες/ελεύθερους επαγγελματίες/αυτοαπασχολούμενους, μετατρέποντας το κουπόνι της ντροπής σε εφάπαξ επιδότηση 600 ευρώ για δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωπόνους, κ.ά., τώρα στο δεύτερο lockdown τους γυρίζει κυριολεκτικά την πλάτη αφήνοντάς τους εκτός των μέτρων στήριξης, παρ’ ότι είναι γνωστό ότι έχει περιοριστεί δραματικά η επαγγελματική τους δραστηριότητα”, τονίζουν ο κ. Χαρίτου και οι συνάδελφοί του της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ζητούν τη χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης ύψους 800 ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών/επιστημόνων/αυτοαπασχολούμενων, που πλήττονται σημαντικά από την επιβολή του δεύτερου καταστροφικού lockdown.

Ακόμη  οι βουλευτές ζητούν την ένταξή τους στο μέτρο της απαλλαγής του 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης για τον μήνα Νοέμβριο και αν παραταθεί το lockdown, και για τον Δεκέμβριο, καθώς και την απαλλαγή τους  από τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι το τέλος του έτους (31-12-2020).

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Θέμα: “Ένταξη των Επιστημόνων, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων, στα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στους κλάδους της οικονομίας”.

Στο πρώτο lockdown η κυβέρνηση πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη και αναγκάστηκε να μετατρέψει το κουπόνι της ντροπής «σκοιλελικικού» σε ενίσχυση των 600 ευρώ χωρίς προϋποθέσεις για τον μήνα Απρίλιο σε επιστήμονες -ελεύθερους επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωπόνους  κ.λ.π).

Στο δεύτερο lockdown άφησε εκτός οποιαδήποτε ενίσχυσης την δυναμική αυτή κατηγορία των επιστημόνων- ελεύθερων επαγγελματιών, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος των εργασιών τους  περιορίζεται σημαντικά  από το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και του εγκλεισμού των πολιτών στα σπίτια τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, από 9 έως 30 Νοεμβρίου ισχύουν ειδικοί περιοριστικοί κανόνες λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων (πολιτικών, ποινικών, διοικητικών, ΣτΕκ.λ.π) των Εισαγγελιών, των έμμισθων και άμισθων Υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του covid 19, μέτρα τα οποία σε συνδυασμό με την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών περιορίζουν  σημαντικά την δραστηριότητα των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων.

Το ίδιο ισχύει και για ένα σημαντικό αριθμό επιστημόνων- ελευθέρων επαγγελματιών του κλάδου  της υγείας (γιατρών, οδοντιάτρων, ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών, βιο-παθολόγων κ.λ.π)  των οποίων η εργασία περιορίζεται μόνο σε επείγοντα περιστατικά καθώς και όλων των επιστημόνων του κατασκευαστικού κλάδου μελών του ΤΕΕ (πολιτικών μηχανικών, μηχανολόγων, αρχιτεκτόνων κ.λ.π), των επιστημόνων του κλάδου της γεωργίας και του περιβάλλοντος μελών του ΓΕΩΤΕ (γεωπόνων, τεχνολόγων γεωπόνων, γεωλόγων, περιβαλλοντολόγων κ.λ.π) καθώς και των οικονομολόγων (λογιστών, μελετητών κ.λ.π) μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κύκλος εργασιών των οποίων έχει επίσης μειωθεί σημαντικά λόγω του δεύτερου καταστροφικού  lockdown, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες αυτοί εξακολουθούν να επιβαρύνονται με λειτουργικά έξοδα ( μισθώματα επαγγελματικής στέγης, πάγιες δαπάνες κ.λ.π) και ασφαλιστικές εισφορές.

Οι επιστήμονες- ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι  θα πρέπει να λάβουν απευθείας εφάπαξ ενίσχυση της τάξης των 800 ευρώ και να ενταχθούν οπωσδήποτε στο μέτρο της απαλλαγής του 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης (με άμεση επιστροφή του 50% της μείωσης στους ιδιοκτήτες των ακινήτων) καθώς και να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές  τους εισφορές ως το τέλος του έτους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

  1. Προτίθεται να εντάξει στην εφάπαξ ενίσχυση των 800 ευρώ τους επιστήμονες- ελεύθερους επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους καθώς και τους επιστήμονες των κλάδων της υγείας, των κατασκευών, της γεωργίας/περιβάλλοντος και των οικονομολόγων που πλήττονται σημαντικά από την επιβολή του δεύτερου καταστροφικού lockdown;
  2. Προτίθεται να εντάξει τους επιστήμονες- ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους στο μέτρο της απαλλαγής του 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης (με άμεση επιστροφή του 50% της μείωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων) για το μήνα Νοέμβριο και αν παραταθεί το lockdown και τον Δεκέμβριο;
  3. Προτίθεται να απαλλάξει τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους από τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι το τέλος του έτους (31-12-2020);”.