Χαρίτου σε Πλεύρη: “Να σταματήσει η αποδιοργάνωση του ΕΚΑΒ Ροδόπης, με άμεση πρόσληψη προσωπικού και κάλυψη με ασθενοφόρα”

Εξηγήσεις για την αποδιοργάνωση του ΕΚΑΒ Θράκης που καλύπτει την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, αξιώνει από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.
ΧΑΡΙΤΟΥ-ΠΛΕΥΡΗΣ

Εξηγήσεις για την αποδιοργάνωση του ΕΚΑΒ Θράκης που καλύπτει την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, αξιώνει από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.

Όπως σημειώνει σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, “το συγκεκριμένο ΕΚΑΒ που σήμερα λειτουργεί με 17 εργαζόμενους και με 2 ασθενοφόρα, κινδυνεύει, λόγω λήξης των συμβάσεων και συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων του, να περιοριστεί στη λειτουργία του ενός μόνο από τα δύο ασθενοφόρα, ενώ με βάση τον αριθμό του πληθυσμού της Ροδόπης θα έπρεπε να διαθέτει 45 εργαζόμενους και 4 ασθενοφόρα!”.

Ο Βουλευτής της Ροδόπης στην ερώτησή του τονίζει ότι “αυτό θα έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια την καθυστέρηση ανταπόκρισης στα περιστατικά, γεγονός που θα αποκλείσει τους πολίτες από τη δωρεάν πρόσβασή τους στη δημόσια υγεία και θα τους αναγκάσει να καταβάλουν πρόσθετες δαπάνες υγείας σε ιδιωτικές δομές”.

Ο κ. Χαρίτου ζητά από την κυβέρνηση την “άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Θράκης με το αναγκαίο προσωπικό και τον διπλασιασμό των ασθενοφόρων του ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στις επείγουσες κλήσεις των πολιτών”.

Χαρίτου σε Πλεύρη: "Να σταματήσει η αποδιοργάνωση του ΕΚΑΒ Ροδόπης, με άμεση πρόσληψη προσωπικού και κάλυψη με ασθενοφόρα"Το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης:

“Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας.

Θέμα: Θα ενισχύσετε με προσωπικό και μέσα το ΕΚΑΒ Θράκης το οποίο οδηγείτε σε πλήρη αποδιοργάνωση;

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας είναι ο δημόσιος φορέας που έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες την δωρεάν ισότιμη προνοσοκομειακή περίθαλψη των πολιτών αλλά και την αντιμετώπιση των έκτακτων υγειονομικών αναγκών της χώρας. Τέτοιες ήταν οι υγειονομικές ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας που παρά τις ελλείψεις  σε προσωπικό και σε μέσα αντιμετωπίστηκαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται χάρη στην αυτοθυσία των ανθρώπων που υπηρετούν  στο ΕΚΑΒ. Ενώ οι όποιες υποσχέσεις δόθηκαν από το υπουργείο για την ενίσχυση αυτών των δομών υγείας, εγκαταλείφθηκαν και ουσιαστικά αφέθηκε το ΕΚΑΒ να συρρικνώνεται, να οδηγείται σε αποδιοργάνωση με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίησή του. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΚΑΒ Θράκης που καλύπτει τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και που θα έπρεπε με βάση τον πληθυσμό της να διαθέτει τουλάχιστον 4 ασθενοφόρα και 45 εργαζόμενους. Αντί για αυτά διαθέτει 2 ασθενοφόρα και 17 εργαζόμενους, από τους οποίους μάλιστα οι 3 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν, ενώ άλλοι 2 είναι επικουρικοί με τις συμβάσεις τους να λήγουν στο τέλος της χρονιάς. Οι εναπομείναντες έχουν ήδη εξαντλήσει τα όρια των αντοχών τους καθώς εργάζονται πυρετωδώς κατά την τελευταία τριετία στερούμενοι ακόμα και τις νόμιμες άδειές τους.

Αν δεν αλλάξει άμεσα η δραματική κατάσταση της υποστελέχωσης, του καταπονημένου προσωπικού του ΕΚΑΒ και των γερασμένων μέσων, είναι βέβαιο ότι οι κάτοικοι της Π.Ε. Ροδόπης θα μείνουν πολύ σύντομα, με ένα και μοναδικό εν λειτουργία ασθενοφόρο. Οι συνέπειες θα γίνουν  εμφανείς με τις καθυστερήσεις στην ανταπόκριση στα περιστατικά, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται στην περίθαλψη των ασθενών λόγω αδυναμίας πρόσβασης στις δομές υγείας και με την μετακύληση του κόστους στους πολίτες. Γεγονός που καταργεί στην πράξη το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα στο ΕΣΥ και κατά συνέπεια στους πολίτες που θα  κληθούν να καταβάλουν πρόσθετες δαπάνες υγείας ενώ βρίσκονται ήδη ανήμποροι μέσα στην δίνη της γενικευμένης κρίσης και ακρίβειας.

-Επειδή ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΚΑΒ  και η αποδεδειγμένη επιχειρησιακή του ικανότητα έχει τεράστια σημασία για την προστασία της δημόσιας υγείας και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

-Επειδή η Πολιτεία οφείλει να  ενισχύει διαρκώς το ΕΚΑΒ  με υποδομές και προσωπικό ώστε αυτό να ανταποκρίνεται δωρεάν και άμεσα στις κλήσεις επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και διάσωσης των πολιτών.

-Επειδή το ΕΚΑΒ της ακριτικής Ροδόπης όχι μόνον δεν ενισχύεται αλλά αποδιοργανώνεται συνεχώς με κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

  • Αν προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση στο ΕΚΑΒ της Ροδόπης με την άμεση πρόσληψη προσωπικού.
  • Αν σκοπεύετε να διπλασιάσετε τον αριθμό των ασθενοφόρων ώστε να είναι ανάλογος του πληθυσμού της περιοχής.

Ο ερωτών βουλευτής Χαρίτου Δημήτρης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood