Την ένταξη των αιγοπροβατοτρόφων οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του ΥπΑΑΤ, στην ειδική ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο, ζητούν ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου και άλλοι συνάδελφοί του από την αξιωματική αντιπολίτευση με ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, “πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφοι έχουν εξαιρεθεί από την ειδική ενίσχυση, ακόμα και αν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το αρμόδιο Υπουργείο για να εισπράξουν την ενίσχυση, λόγω του COVID-19. Την ειδική ενίσχυση δεν έλαβαν πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι που το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν λάβει την ενίσχυση de minimis. Ενώ εκτός της αποζημίωσης έμειναν κτηνοτρόφοι οι οποίοι παράγουν μόνο κρέας, όσοι δεν είχαν 4 δειγματοληψίες στο γάλα που παρέδωσαν, οι κληρονόμοι της εκμετάλλευσής κτηνοτρόφων που απεβίωσαν μέσα στο 2020, αλλά και κτηνοτρόφοι που δεν έκαναν καθόλου αίτηση από λάθος ή αμέλεια των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον υπουργό να απαντήσει “ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που απορρίφθηκαν και ποιοι οι κύριοι λόγοι απόρριψης, πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για ενστάσεις των αποκλεισθέντων, και ποιο το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης και εξέτασης και νέων πληρωμών”.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Στις 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η καταβολή της ειδικής ενίσχυσης σε αιγοπροβατοτρόφους οι οποίοι δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα, λόγω χαμηλών τιμών των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα, μετά και από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.) σε επιστολή του, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και σε πρόσφατα δημοσιεύματα, πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφοι είχαν εξαιρεθεί από το μέτρο της ενίσχυσης των 4 ευρώ, ανά ενήλικο θηλυκό ζώο, ακόμα και αν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το αρμόδιο Υπουργείο για να εισπράξουν την ενίσχυση, λόγω του COVID-19.

Φαίνεται ότι δεν  εφαρμόστηκαν πλήρως οι όροι που θέτει η Κ.Υ.Α. 119/245028 (Φ.Ε.Κ. B’ 3836/9-9-2020), για να είναι κάποιος δικαιούχος. Τελικά δικαιούχοι κρίθηκαν όσοι πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη στήριξη του 2019 και οι  αιγοπροβατοτρόφοι που κατοικούν στα νησιά και δεν έχουν μονάδες μεταποίησης γάλακτος ενώ την ειδική ενίσχυση δεν έλαβαν πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι που το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν λάβει την ενίσχυση de minimis.

Εκτός της αποζημίωσης έμειναν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι παράγουν μόνο κρέας,  όσοι δεν είχαν 4 δειγματοληψίες στο γάλα που παρέδωσαν, κάτι πρακτικά ανέφικτο  με το όριο των 100 κιλών που έχει θέσει το Υπουργείο και είναι η βάση επιλεξιμότητας για την ενίσχυση, οι κληρονόμοι της εκμετάλλευσής κτηνοτρόφων που απεβίωσαν μέσα στο 2020, αλλά και κτηνοτρόφοι που δεν έκαναν καθόλου αίτηση από λάθος ή αμέλεια των ΚΥΔ, οι οποίες ανέλαβαν να κάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων.

 Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες, αν και για άλλες ενισχύσεις δυνάμει του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης για τον κορονοϊό, (C/2020/1863), ισχύει το ακατάσχετο, σε πολλούς κτηνοτρόφους κατασχέθηκε ακόμη και αυτό το ποσό, το οποίο σημειωτέον ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο.

Επειδή, οι αιγοπροβατοτρόφοι που εξαιρέθηκαν πληρούν τις προϋποθέσεις που έθεσε το ΥπΑΑΤ για την ειδική ενίσχυση

Επειδή, υπάρχουν αιγοπροβατοτρόφοι που παράγουν μόνο κρέας και έχουν πληγεί εξίσου

Επειδή, η περαιτέρω στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών και οικονομικών συνθηκών

Επειδή, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα το πρόβλημα της μεγάλης αύξησης των τιμών ζωοτροφών και τη μείωση της τιμής παραγωγού αρνιών και κατσικιών

Επειδή, υφίστανται καταγγελίες ότι η ενίσχυση κατασχέθηκε για χρέη παρά τα όσα ισχύουν για ενισχύσεις που αφορούν τον Covid – 19

Επειδή, ο αρμόδιος Υπουργός ενημέρωσε ότι θα δοθεί η δυνατότητα ενστάσεων για τους κτηνοτρόφους που αποκλείστηκαν από τη πληρωμή

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που απορρίφθηκαν και ποιοι οι κύριοι λόγοι απόρριψης;
  2. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για ενστάσεις των αποκλεισθέντων και ποιο το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης και εξέτασης και νέων πληρωμών;
  3. Προτίθεται να προβεί στις δέουσες ρυθμίσεις ώστε να επιστραφούν τα ποσά που κατασχέθηκαν από δικαιούχους που έλαβαν την ειδική ενίσχυση;”.