Χαρίτου προς Βορίδη: “Αδικείτε τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης, επανεξετάστε την απόφασή σας”

Ο κ. Χαρίτου τονίζει οτι οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης αδικούνται και καθίστανται διπλά χαμένοι, και καλεί τον υπουργό να επανεξετάσει την απόφασή του ώστε να συμπεριληφθούν και αυτοί στις ενισχύσεις.
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΟΥ (2)

Εν όψει της ανακοίνωσης του ΥΠΑΑΤ περί ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων, εξαιρουμένου ωστόσο μεγάλου μέρους αυτών, κυρίως ορεινών περιοχών, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Μάκη Βορίδη οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Χαρίτου τονίζει οτι οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης αδικούνται και καθίστανται διπλά χαμένοι, και καλεί τον υπουργό να επανεξετάσει την απόφασή του ώστε να συμπεριληφθούν στις ενισχύσεις και οι αιγοπροβατοτρόφοι της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης.

Η επιστολή του βουλευτή:

“Κύριε υπουργέ. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων με 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα, και δικαιούχους κτηνοτρόφους που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα, αποκλείει εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων της Ροδόπης και ιδιαίτερα αυτών που οι εκμεταλλεύσεις τους βρίσκονται στην ορεινή ζώνη. Η απόφασή σας, ενδεχομένως χωρίς πρόθεση, αγνοεί ότι στον ορεινό όγκο δεν γίνεται συλλογή γάλακτος από τις βιομηχανίες και τα τυροκομεία της περιοχής, για τους δικούς τους λόγους. Ως εκ τούτου οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, όχι με δική τους υπαιτιότητα, δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να εκπληρώσουν ούτε την ελάχιστη υποχρέωση που θέσατε, δηλαδή την παράδοση 100 κιλών γάλακτος. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για τον αποκλεισμό τους από τις ενισχύσεις και βέβαια για την αδικία που υφίστανται. Άλλωστε και εσείς έχετε αναγνωρίσει ότι για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος και άρα οι αιγοπροβατοτρόφοι των νησιών είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Οφείλετε να γνωρίζετε και σας έχει γίνει γνωστό ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι της Θράκης δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα εν μέσω πανδημίας. Τους έμειναν τα ζώα με τις γνώστες συνέπειες και τα πούλησαν 2 ευρώ το κιλό ζωντανό, μια από τις χαμηλότερες τιμές ανά την Ελλάδα. Αν δεν αλλάξει η απόφασή σας, θα βγουν διπλά χαμένοι, με ορατό τον κίνδυνο να συρρικνωθεί η κτηνοτροφία στη Ροδόπη, να την εγκαταλείψουν οι κτηνοτρόφοι στην ορεινή περιοχή, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες κρατούν ζωντανή την τοπική οικονομία, καθώς και την κοινωνική συνοχή. Σας ζητώ να επανεξετάσετε την απόφασή σας και να εντάξετε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους της Ροδόπης στις ενισχύσεις. Με εκτίμηση, Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου”.

Σε δήλωσή του εξάλλου ο κ. Χαρίτου, υπενθυμίζοντας οτι “πέρυσι η κυνέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ενισχύσει την αιγοπροβατοτροφία με αποζημιώσεις ύψους 50 εκ. ευρώ”, τονίζει:

“Ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τις πολυαναμενόμενες εδώ και πολύ καιρό ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ που τελικά ήταν 4 ευρώ ανά ζώο χωρίς να άρει όλους τους περιορισμούς που αποκλείουν αιγοπροβατοτρόφους από τις ενισχύσεις. Συνολική ενίσχυση ύψους 31 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, όταν την περσινή χρονιά για τις πιέσεις που δέχτηκε η αιγοπροβατοτροφία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την στήριξε με αποζημιώσεις συνολικού ύψους σχεδόν 50 εκ. ευρώ. Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση που αισθάνονται οι αιγοπροβατοτρόφοι της Ροδόπης για την αδικία που υφίστανται, γιατί βγαίνουν διπλά χαμένοι από την κρίση της πανδημίας. Από τη μία βρέθηκαν εκβιαζόμενοι για να πουλήσουν τα ζώα τους με 2 ευρώ το κιλό, κι από την άλλη, ενώ ανέμεναν στήριξη από το ΥΠΑΑΤ, εισπράττουν κοροϊδία για το ύψος της ενίσχυσης. Ενώ ένα μεγάλο μέρος τους, στην ορεινή κυρίως ζώνη, αισθάνεται εγκατάλειψη γιατί δεν θα τύχει καμίας απολύτως ενίσχυσης, λόγω των περιορισμών που θέτει η απόφαση του ΥΠΑΑΤ. Οι κτηνοτρόφοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και ας γνωρίζουν ότι θα έχουν την αμέριστη υποστήριξή μας”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood