Χαρίτου: Να χρηματοδοτηθεί Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Θράκης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης.
Δημήτρης Χαρίτου βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου στο πλαίσιο των συναντήσεων των μελών της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη με παραγωγικά υπουργεία συναντήθηκε και συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και με τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολο Βεσυρόπουλο, θέτοντας κρίσιμα ζητήματα οικονομίας και επιχειρηματικότητας της Θράκης.

Ο βουλευτής έθεσε δύο καίρια ερωτήματα που προκύπτουν από την σημερινή πραγματικότητα στη Θράκη.

Πρώτο ερώτημα: Πως θα βελτιώσουμε την ελκυστικότητα της Θράκης ως ικανοποιητικό προορισμό για κατοίκηση, αφού σήμερα δε μπορεί να συγκρατήσει τους κατοίκους της και ιδιαίτερα τη νέα γενιά;

Δεύτερο ερώτημα: Πως θα βελτιώσουμε την ελκυστικότητα της Θράκης, ως τόπο άσκησης επιχειρηματικότητας δραστηριότητας;

Ο βουλευτής ακολούθως έθεσε τέσσερις βασικές ενότητες θεμάτων, που απασχολούν τη Θράκη και τη Ροδόπη ειδικότερα και εμπίπτουν στις άμεσες αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών.

Χαρίτου: Να χρηματοδοτηθεί Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Θράκης από το Ταμείο Ανάκαμψης

  1. Να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και η συγκράτηση πληθυσμού στη Θράκη.

Ενδεικτικά ανέφερε: «Θα δώσετε κίνητρα στα νέα ζευγάρια για αγορά πρώτης κατοικίας, προκειμένου να παραμείνουν στη Θράκη; Θα κάνετε φοροελαφρύνσεις σε οικογένειες μετά το δεύτερο παιδί; Θα δώσετε γενναία κίνητρα σε νέους επιστήμονες, σε διδάκτορες και καθηγητές για να επιλέξουν ως τόπο εργασίας και κατοικίας το ΔΠΘ και την Κομοτηνή; Θα δώσετε ισχυρά κίνητρα εγκατάστασης στη Θράκη σε εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων;».

Ακόμη έθεσε την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα ειδικό καθεστώς ΕΝΦΙΑ στη Θράκη για όλους τους πολίτες με απαλλαγή της καταβολής του για όσους πληρούν ένα εισοδηματικό όριο πχ τα 70.000 ευρώ.

Ο βουλευτής τόνισε ακόμη ότι οι παλιννοστούντες ομογενείς που εγκαταστάθηκαν στη Θράκη με ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας έχουν εγκαταλειφθεί από την σημερινή κυβέρνηση με συνέπεια να απειλούνται από τις τράπεζες με απώλεια των κατοικιών που τους έχουν παραχωρηθεί, γιατί αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τέλος επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων για ειδικές ομάδες πληθυσμού, ζητώντας συγκεκριμένα να χρηματοδοτηθεί άμεσα το σχέδιο μετεγκατάστασης του Αλάν Κογιού στον Δήμο Κομοτηνής και να αποδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας σπιτιών στους κατοίκους του οικισμού Ηφαίστου.

2) Να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Θράκης για την άσκηση επιχειρηματικότητας δραστηριότητας.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής σημείωσε: «Πως θα αντιμετωπιστεί ο φορολογικός ανταγωνισμός που δέχονται οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Θράκη από τις γειτονικές χώρες; Έχουν κατατεθεί προτάσεις για την αντιμετώπιση θέματος, όπως μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση του ΦΠΑ, μείωση του ειδικού φόρου καυσίμων για τους μόνιμους κατοίκους της Θράκης. Στην Ευρώπη υπάρχουν μοντέλα αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν».

Έθεσε την ανάγκη προστασίας των επιχειρήσεων της Θράκης από το παραεμπόριο, που ανθεί στην περιοχή. «Είναι αδιανόητο ένα κράτος να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μόνο αν δεν θέλει. Να εφαρμοστούν τελωνειακοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου από τρίτες χώρες και να διενεργούνται ενισχυμένοι και συστηματικοί έλεγχοι μετά τα σύνορα για οτιδήποτε εισέρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο βουλευτής έθεσε το θέμα της ρύθμισης του μισθολογικού κόστος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση και απευθυνόμενος στον υπουργό είπε «η ρύθμιση που κάνατε με την ΚΥΑ αφήνει εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Από αυτήν θα επωφεληθεί ένας μικρός αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων».

3) Να υπάρξει παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα, που τόσο έχει ενισχυθεί.

Για το θέμα ο βουλευτής τόνισε: «Μία σειρά βιώσιμες επιχειρήσεις στη Θράκη είναι σε ομηρία από το τραπεζικό σύστημα και οφείλουμε να δούμε πως θα απαγκιστρωθούν από αυτό.  Ως παράδειγμα σας αναφέρω τη βιομηχανία Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής για την οποία παρότι υπάρχει βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο αυτό δεν προχωράει».

Ο βουλευτής ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κατατεθούν στοιχεία για τη Θράκη και τη Ροδόπη, αριθμός ενταγμένων μικρών επιχειρήσεων και ύψος χρηματοδότησης, στα προγράμματα ΤΕΠΙΧ Ι και ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει ήδη από τις τράπεζες στη Ροδόπη πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργού για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί.

4) Να χρηματοδοτηθεί Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Θράκης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο βουλευτής έθεσε το ερώτημα αν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης της Θράκης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης έθεσε το ερώτημα αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής στον πρωτογενή τομέα, αναφέροντας το μεγάλο έργο του Φράγματος Κομψάτου, που έχει όχι μόνο αναπτυξιακή, αλλά και περιβαλλοντική διάσταση.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood