Χαρίτου: “Να αποτραπεί η κατάργηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής”

Με επιστολή του ο Βουλευτής της Ροδόπης προς τους τοπικούς Φορείς τους καλεί σε ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.
f9ef0701-screenshot-172-768x450

Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου με επιστολή που έστειλε σήμερα σε τοπικούς Φορείς με θέμα «Να αποτραπεί η κατάργηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής», ενημερώνει ότι με το άρθρο 160 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», που εισάγεται για ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης της κατασκευής της δεύτερης Μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, και τους καλεί σε ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών ώστε να αποτραπεί η ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης που αποτελεί αδικία για την περιοχή.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

“Να αποτραπεί η κατάργηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» που εισάγεται για ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις ρυθμίσεις του άρθρου 160 ακυρώνεται η κατασκευή της δεύτερης μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω άρθρο προβλέπεται ότι «υφιστάμενες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί Προσφορά Σύνδεσης, παύουν αυτοδικαίως». Σε αυτό ακριβώς το στάδιο βρίσκεται η δεύτερη μονάδα της ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, αφού: με την υπ΄ αριθμ. 130/2021 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εγκρίθηκε η χορήγηση άδειας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού-ΔΕΗ Α.Ε», στο εργοστάσιο ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, συνολικής ισχύος 665 ΜW, ενώ όπως προκύπτει από την απάντηση της ΡΑΕ στην υπ’ αριθμ. 5.902/12.04.2021 ερώτηση που είχα καταθέσει στη Βουλή, η νέα αδειοδοτημένη μονάδα της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής δεν έχει προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη για τη Ροδόπη, για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής, που θα συνέβαλε στην ενίσχυση της εργασίας και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αφού με τυχόν ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης υπάρχει άμεσος κίνδυνος ακύρωσης της νέας μονάδας.

Η κατασκευή και λειτουργία της δεύτερης μονάδας στο εργοστάσιο ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής είναι ένα αίτημα που διεκδικήθηκε από κοινού με τους παραγωγικούς Φορείς. Υπήρξαν πρωτοβουλίες και από την δική μου πλευρά ώστε να προωθηθεί. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων μας να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί η ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης που αποτελεί αδικία για την περιοχή”.

Την επιστολή ο κ. Χαρίτου την έχει στείλει στους κάτωθι Φορείς:

 • Δήμο Μαρώνειας-Σαπών
 • Δήμο Ιάσμου
 • Δήμο Κομοτηνής
 • Δήμο Αρριανών
 • Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης
 • Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης
 • Ομοσπονδία Εμπορικών, Βιοτεχνικών, Επαγγελματικών Σωματείων Ροδόπης
 • Εργτοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής
 • Περιφέρεια ΑΜ-Θ
 • Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης
 • Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης
 • Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης
 • Σύνδεσμο Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ροδόπης
 • Σωματεία Εργαζομένων “Σπάρτακος” και ΕΤΕ

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΡΘΡΟ 160 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Χαρίτου: "Να αποτραπεί η κατάργηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής"

ΤΟ ΑΠΟ 19/4/2021 ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΡΑΕ

Χαρίτου: "Να αποτραπεί η κατάργηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής" Χαρίτου: "Να αποτραπεί η κατάργηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής" Χαρίτου: "Να αποτραπεί η κατάργηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής"

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood