Χαρίτου καλεί ξανά τον Σταϊκούρα να θεσπιστεί ειδικό καθεστώς καυσίμων στη Ροδόπη

Ο Βουλευτής της Ροδόπης επικαλείται έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
ΧΑΡΙΤΟΥ-ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου με νέα παρέμβασή του στη Βουλή ζητά να επανεξεταστεί η πιλοτική εφαρμογή στη Ροδόπη ειδικού καθεστώτος στα καύσιμα, κάτι που αποτελεί καθολικό αίτημα των τοπικών φορέων το οποίο είχε υποβληθεί στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή.

Ο Δημήτρης Χαρίτου έχει ήδη συναντηθεί και βρίσκεται σε συνεργασία με το Σωματείο Βενζινοπωλών Ροδόπης, στο οποίο και γνωστοποίησε τη νέα αυτή κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του “για το φλέγον αυτό θέμα που απασχολεί τον κλάδο καυσίμων και συνολικά την τοπική οικονομία της περιοχής” όπως ο ίδιος τονίζει.

Χαρίτου καλεί ξανά τον Σταϊκούρα να θεσπιστεί ειδικό καθεστώς καυσίμων στη Ροδόπη

Στη νέα ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Χαρίτου, καλεί τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να εξετάσει την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος στα καύσιμα, πιλοτικά στη Ροδόπη, με τη μορφή που έχουν καταθέσει οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής και οι βενζινοπώλες, όπως για παράδειγμα, με κάρτα επιδότησης καυσίμου για τους μόνιμους κατοίκους.

Στην ερώτησή του ο Βουλευτής της Ροδόπης τονίζει ότι “είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης η θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος στα καύσιμα”, αφού σύμφωνα με έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που του εστάλη στις 21/10/2022, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επιτρέπει όταν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, γεγονός που σημαίνει ότι αίρονται οι όποιες επιφυλάξεις εξέφρασε ο Πρωθυπουργός από την Κομοτηνή για τη συμβατότητα του ειδικού καθεστώτος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία”.

  • Θυμηθείτε τις παρεμβάσεις του κ. Χαρίτου για το θέμα, εδώεδώ και εδώ.

Το κείμενο της νέα κοινοβουλευτικής ερώτησής του:

“ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Θα εξετάσετε την εφαρμογή πιλοτικά στη Ροδόπη, για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, ενός ειδικού καθεστώτος στα καύσιμα;

Με την υπ΄ αριθμ. 267/12-10-2022 ερώτησή μας 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούσαμε να εξετάσετε την δυνατότητα θέσπισης ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών στα καύσιμα στην ΠΕ Ροδόπης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2003/96/ΕΚ. Υπογραμμίζαμε αυτήν την αναγκαιότητα λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Ροδόπη, όπου εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς τιμών των καυσίμων με τη Βουλγαρία και της πολύ μικρής απόστασης, καταγράφεται μεγάλη μετακίνηση πολιτών για ανεφοδιασμό καυσίμων στις αγορές που έχουν δημιουργηθεί  δίπλα στο συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μεγάλη αιμορραγία συναλλάγματος, να  πλήττεται η τοπική οικονομία, η εργασία, ιδιαίτερα στον κλάδο των καυσίμων.

Επανέρχομαι εκ νέου στο θέμα γιατί δεν υπήρξε από την πλευρά του υπουργείου σας απάντηση στο αίτημα για τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών στα καύσιμα. Οι αναφορές στις νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχυρίζεστε ότι λάβατε για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στα καύσιμα, δεν είναι σε θέση να ανακόψουν τις μετακινήσεις των κατοίκων στις αγορές καυσίμων της Βουλγαρίας, αφού τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών βαίνουν διαρκώς μειούμενα. Ενδεικτικά είναι τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης σύμφωνα με τα οποία η μείωση της αγοράς καυσίμων στο νομό Ροδόπης ανήλθε στο 42% όταν η μείωση της πανελλήνιας αγοράς καυσίμων ήταν 12%.

Θέτω ξανά το θέμα και για έναν επιπλέον λόγο, αφού το υπ. αριθμ. ΔΕΦΚΦ 1105691 ΕΞ 2022 έγγραφο που μας κοινοποίησε η ΑΑΔΕ στις 21/10/22, ερμηνεύοντας την οδηγία Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2003/96/ΕΚ, έμμεσα αναγνωρίζει την δυνατότητα, με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις  και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υπάρξει η θέσπιση ειδικού καθεστώτος στα καύσιμα προκειμένου να μην διαταράσσονται οι αγορές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό δεν αποτελεί δική της πρωτοβουλία.

Επανέρχομαι, τέλος, στο ζήτημα γιατί κατά την επίσκεψη του κου Μητσοτάκη στην Κομοτηνή στις 13/01/2023 όταν τέθηκε το θέμα από τους παραγωγικούς φορείς και τις ενώσεις των Βενζινοπωλών, για την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος στην ΠΕ Ροδόπης ενός ειδικού καθεστώτος για τα καύσιμα, ο κος Μητσοτάκης επιφυλάχτηκε να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, εκφράζοντας αμφιβολίες κατά πόσο αυτό θα ήταν εναρμονισμένο με ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Επειδή  πλήττεται η εργασία, η μικρή επιχειρηματικότητα και η τοπική οικονομία στην ΠΕ Ροδόπης από τον άνισο ανταγωνισμό, λόγω των πολύ χαμηλότερων επίπεδων εθνικής φορολογίας στα καύσιμα  στη γειτονική Βουλγαρία.

Επειδή συμφώνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/96/ΕΚ που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη παρέχει την δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση, αν υπάρχει η πολιτική βούληση, να κινηθεί στην κατεύθυνση  θέσπισης ειδικού καθεστώτος στα καύσιμα.

Επειδή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και η Ένωση Βενζινοπωλών Ροδόπης έχουν καταθέσει σχετική πρόταση  για την εφαρμογή άμεσα και πιλοτικά στη Ροδόπη, ενός ειδικού καθεστώτος για τα καύσιμα για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.

Επειδή ο κος Μητσοτάκης  επιφυλάχτηκε να απαντήσει προκειμένου να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του προγράμματος και για ρυθμίσεις, των οποίων η αναγκαιότητα αναγνωρίστηκε και στα πορίσματα της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της  Θράκης.

Ερωτάται ο κος υπουργός:

1.Προτίθεστε να εξετάσετε την εφαρμογή ενός ειδικού καθεστώτος στα καύσιμα, πιλοτικά στη Ροδόπη, με τη μορφή που έχουν καταθέσει οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής και οι ενώσεις των βενζινοπωλών;

2.Τι μέτρα θα λάβετε για την προστασία του διαρκώς μειούμενου διαθέσιμου  εισοδήματος των κατοίκων και του επαγγελματικού κόσμου μιας παραμεθορίου περιοχής, όπως η Ροδόπη, διασφαλίζοντας κίνητρα για την παραμονή τους σε αυτήν;

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood