“Η κυβέρνηση σπαταλά μία ιστορική ευκαιρία για την οικονομική και κοινωνική ανασύνταξη της χώρας. Προχωρά στην ψήφιση της δανειακής σύμβασης για το Ταμείο Ανάκαμψης ερήμην της κοινωνίας και των φορέων της, χωρίς να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος. Το κυβερνητικό σχέδιο που κατατέθηκε δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις διευρυμένες ανισότητες που υπάρχουν στην χώρα, τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και περιφερειακές. Αντίθετα, είναι μία λίστα έργων για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και το έχει συνδέσει με αντικοινωνικά προαπαιτούμενα, όπως το εργασιακό”.
Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου στη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της δανειακής σύμβασης για το Ταμείο Ανάκαμψης, και πρόσθεσε:
“Οι σημαντικοί πόροι για την πράσινη μετάβαση κατευθύνονται σε έναν μικρό αριθμό ομίλων για τα ενεργειακά, ενώ μένει απ’ έξω η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και η πλειοψηφία της κοινωνίας.
Δεν στοχεύει στο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου. Αντί να ενισχυθεί η εγχώρια επιχειρηματικότητα για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων στη χώρα μας, ενισχύονται λίγες επιχειρήσεις του κλάδου των εισαγωγών.
Ούτε εντάσσονται για υλοποίηση έργα υποδομών, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, που τόσο αναγκαία είναι για τον αγροτικό κόσμο. 200 εκ. ευρώ είναι όλο το ποσό που αφορά το σύνολο των υποδομών, πώς να ενταχθούν έργα όπως το Φράγμα Κομψάτου;
Αγνοεί τις μεγάλες ανάγκες της περιφέρειας γι’ αυτό δεν έχει καμία περιφερειακή διάσταση στην κατανομή των πόρων και μάλιστα σε υποβαθμισμένες Περιφέρειες, όπως η ΑΜ-Θ, παρά τις μεγαλοστομίες για στήριξη της περιοχής στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη. Αντίθετα, για άλλη μια φορά οι πόροι συγκεντρώνονται και κατευθύνονται στο κέντρο για την υλοποίηση έργων.
Δυστυχώς, το σχέδιο της κυβέρνησης δεν θα γίνει μοχλός για την ανάκαμψη και τον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης και την ενίσχυση της κοινωνίας και των δομών της, αλλά εργαλείο για τα μεγάλα συμφέροντα στα οποία θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των πόρων. Αυτό το σχέδιο έρχεται από το παρελθόν, έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει”.