Χαρίτου: Η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη διάσωση και ανάδειξη του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής

Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής ενός σημαντικότατου κτιρίου της περιοχή, καθώς σε αυτό υπογράφηκε η Συνθήκη ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό και στέγασε την τότε νέα διοίκηση του τόπου.
ΧΑΡΙΤΟΥ ΠΑΛΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών και συνυπογράφεται από έντεκα ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθυμίζεται ότι από το 2004, όταν και ανεγέρθηκε το νέο δικαστικό μέγαρο και μεταστεγάστηκαν οι δικαστικές υπηρεσίες, το παλαιό δικαστικό μέγαρο έχει εγκαταλειφθεί πλήρως με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από αίτημα του Δήμου Κομοτηνής για παραχώρηση του κτιρίου, ανακάλυψε πως διέθετε μόνο τη χρήση του και παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών στο οποίο και ανήκει η ιδιοκτησία του.

Υπενθυμίζεται ακόμη, οτι η μόνη χρηματοδότηση για επισκευή της υπό κατάρρευσης στέγης του κτιρίου, έγινε το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μέσω του ΤΑΧΔΙΚ εκταμιεύτηκε το ποσό των 20.500€ στο Περιφερειακό Ταμείο, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε.

Ο Βουλευτής της Ροδόπης τονίζει πως “η ολιγωρία της κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη και αντίθετη με την εκφρασμένη βούληση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κατοίκων της περιοχής”, και ζητά την “άμεση παρέμβαση για τη διάσωση και ανάδειξη του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής”.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Θέμα: Τι μέτρα θα πάρετε για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ιστορικού παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής;

Το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής είναι ένα κτήριο συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης αλλά και ολόκληρης της Θράκης, αφού σε αυτό υπογράφηκε η ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό και φιλοξενήθηκε η έδρα της πρώτης Διοίκησής της. Από το 1923 και για ογδόντα περίπου χρόνια το κτήριο στέγασε τις δικαστικές αρχές της περιοχής ενώ το 1982 κρίθηκε διατηρητέο με Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.Δυστυχώς, από το 2004 που οι δικαστικές υπηρεσίες της περιοχής μεταστεγάστηκαν σε νεόδμητο χώρο,  το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, να έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές και να κινδυνεύει με κατάρρευση.

Λόγω της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής αξίας του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής όλοι οι πολιτικοί παράγοντες, η αυτοδιοίκηση και οι επιστημονικοί φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ροδόπης και το Τ.Ε.Ε. Θράκης,  ανέλαβαν πρωτοβουλίες και με παρεμβάσεις τους ανέδειξαν το πρόβλημα και ζήτησαν επίμονα να ξεκινήσει η αποκατάσταση του κτηρίου. Ενώ ο Δήμος Κομοτηνής ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ)την παραχώρησή του, προκειμένου να φροντίσει ο ίδιος για την εξεύρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων που απαιτούνται για την αναπαλαίωσή του (αριθμ. 85/2020 Α.Δ.Σ. Κομοτηνής). Είχε προτείνει μάλιστα με ομόφωνη απόφασή του την ένταξη του έργου της αναπαλαίωσης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «ΗΛΕΚΤΡΑ», που θα μπορούσε να καλύψει έως και το 95% των δαπανών ανακαίνισης  και  ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου, πρόταση που τελικά δεν ευδοκίμησε αφού η καταληκτική προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης ήταν η 30η -11-2022 και ήδη παρήλθε άπρακτη. Ενώ ανάλογη τύχη ενδέχεται να έχει και η πρωτοβουλία του ΤΕΕ Θράκης που πρότεινε την ένταξη της αναπαλαίωσης στα προγράμματα «ΔΙΑΤΗΡΩ» και «ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ», τα οποία αποσκοπούν ακριβώς στην διάσωση και επανάχρηση εγκαταλειμμένων κτηρίων και σύμφωνα με το ΥΠΕΝ έχουν δρομολογηθεί.   

Για ένα κτήριο με τέτοια ιστορική σημασία στο κέντρο της πόλης της Κομοτηνήςείναι αδιανόητο το μέγεθος της αδιαφορίας που έχει επιδείξει η σημερινή Κυβέρνηση, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ανακαλύπτει μόλις πρόσφατα πως διέθετε μόνο την χρήση του κτηρίου για την στέγαση προ δεκαετιών των δικαστικών υπηρεσιών και να παραπέμπει ουσιαστικά στο Υπουργείο Οικονομικών στο όποιο και ανήκει η ιδιοκτησία του. Ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε ότι προκειμένου να δρομολογηθεί η επιστροφή του κτηρίου στο Υπουργείο Οικονομικών απαιτούνται μια σειρά από ενέργειες και διοικητικές πράξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που εξακολουθούν έως και σήμερα να εκκρεμούν.

Ενώ η μόνη χρηματοδότηση για επισκευή της υπό κατάρρευσηςστέγης προήλθε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μέσω του ΤΑΧΔΙΚ εκταμίευσε το 2018 το ποσό  20.500 στο περιφερειακό ταμείο,  που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν.

  • Επειδή το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής είναι κτήριο συνδεδεμένο με την νεότερη ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα  της πόλης.
  • Επειδή όσο το κτήριο παραμένει σε εγκατάλειψη κινδυνεύει να καταρρεύσει γεγονός που  προσβάλει την ιστορία του τόπου
  • Επειδή η ολιγωρία της Κυβέρνησης για  την διάσωση, την ανάδειξη και προβολή του κτηρίου είναι αδικαιολόγητη.
  • Επειδή είναι εκφρασμένη η βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κατοίκων της περιοχής για την αναπαλαίωση και αξιοποίηση του κτηρίου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αποκατάσταση και η περαιτέρω αξιοποίηση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου της Κομοτηνής;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood