Χαρίτου: “Έκθετη η κυβέρνηση για το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας”

"Από τις 22 Μαρτίου ζητούσαμε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξει ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας το φετινό, ιδιαίτερα κρίσιμο για τον τουρισμό της περιοχής καλοκαίρι".
ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΧΑΡΙΤΟΥ (2)

Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με ερώτησή του στη Βουλή είχε ζητήσει μαζί με τους Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΑΜ-Θ, ήδη από τις 22 Μαρτίου “να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξει ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας το φετινό, ιδιαίτερα κρίσιμο για τον τουρισμό της περιοχής καλοκαίρι”. Προειδοποιούσαν τους συναρμόδιους υπουργούς “να μην επαναληφθεί το περσινό φιάσκο, καθώς φαινόταν η έλλειψη σχεδιασμού και οι σοβαρές καθυστερήσεις στην δημιουργία υποδομών, στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στη στελέχωση του ΕΟΔΥ, απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα και τη λειτουργία του συνοριακού σταθμού”. Ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης απαντώντας στην ερώτηση μόλις τρεις μέρες πριν το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Νυμφαίας, διαβεβαίωνε ότι “φέτος όλα πάνε καλά εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού”.

“Δυστυχώς, όμως, οι εξελίξεις τον διέψευσαν παταγωδώς”, σχολιάζει ο κ. Χαρίτου, και προσθέτει: “Αυτό σημαίνει, είτε ότι ο υπουργός Τουρισμού κορόιδευε συνειδητά, όχι εμάς αλλά την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες του τουρισμού, είτε ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης είναι ανίκανοι να συνεννοηθούν για να αντιμετωπίσουν με σχέδιο το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας. Σε κάθε περίπτωση, με την πολιτική τους ανευθυνότητα πλήττουν βαρύτατα τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, και υπονομεύουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Τώρα τρέχουν εκ των υστέρων να καλύψουν τις πολιτικές τους ανεπάρκειες και τις ευθύνες τους. Όμως αυτές έχουν ήδη καταγράφει στη συνείδηση της κοινωνίας. Ζητάμε να ανακληθεί η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και ανοίξει άμεσα η πύλη εισόδου της Νυμφαίας”.

Η απάντηση του υπουργού Τουρισμού:

“Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές της Κ.Ο. του Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία, κ.κ. Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Δημήτριος Χαρίτου, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού εφαρμόζει σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει 5 γραμμές άμυνας για το ασφαλές άνοιγμα της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία υιοθετήθηκαν κατά την περσινή τουριστική περίοδο βρίσκονται σε ισχύ και εξετάζονται σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές πιθανές βελτιώσεις σε αυτά ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, χωρίς να διακυβεύεται η υγειονομική ασφάλεια των εργαζομένων, των τουριστών και του ευρύτερου πληθυσμού. Σε ότι αφορά το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας, θέτουμε υπόψη σας ότι από 19 Απριλίου τ.ε. άνοιξαν για τους ταξιδιώτες, υπό προϋποθέσεις, οι μεθοριακοί σταθμοί της Νυμφαίας και του Προμαχώνα κατ’ εφαρμογή της με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.24520 Κοινής Απόφασης Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας (Β’ 1581/2021). Επιπρόσθετα, ενόψει της θερινής περιόδου και του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, πραγματοποιήθηκε κύκλος επαφών σε χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Σερβίας με σκοπό την αποκατάσταση των 2 τουριστικών ροών και την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στην τουριστική δραστηριότητα μεταξύ της χώρας μας των ως άνω χωρών. Σε κάθε περίπτωση σας γνωρίζουμε ότι θέματα σχετικά με την διέλευση των ελληνικών συνόρων δεν εμπίπτουν στην ρυθμιστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Τουρισμού”.

Η ερώτηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της ΑΜ-Θ:

“Αθήνα, 22 Μαρτίου 2021.

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Τουρισμού.

Θέμα: Υπάρχει σχεδιασμός για άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας;

Εντείνεται η αγωνία των επαγγελματιών του τουρισμού σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των μεθοριακών σταθμών της ΑΜ-Θ και συγκεκριμένα της Νυμφαίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ, το 2019 περίπου 2,5 εκ. τουρίστες μόνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ταξίδεψαν οδικώς στην Ελλάδα (δεύτερη θέση πανελλαδικά σε αφίξεις), χρησιμοποιώντας, οι περισσότεροι από αυτούς το μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας (Μακάζα).

Η περσινή αντιμετώπιση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε ό,τι αφορά τη διέλευση τουριστών από το μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, στοίχισε ανεπανόρθωτα στον τουρισμό της περιοχής-ο οποίος με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης άνοιξε με άναρχο τρόπο, επιβαρύνοντας τον τοπικό πληθυσμό, καθώς οι τουρίστες από τις Βαλκανικές χώρες προτίμησαν άλλους προορισμούς, αποφεύγοντας την πρόσθετη ταλαιπωρία των επιπλέων χιλιομέτρων που απαιτούνται για την προσέγγιση τουριστικών περιοχών όπως η Καβάλα, η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Αλεξανδρούπολη, το Φανάρι, η Μαρώνεια κ.α.

Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τα τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μεγάλες δυσκολίες, λόγω της έλλειψης σχεδιασμού, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την πραγματοποίηση υγειονομικών ελέγχων.

Επειδή, η περσινή άναρχη κατάσταση στον τουρισμό είχε τεράστια επίπτωση στον πληθυσμό της Βορείου Ελλάδος με την αύξηση των κρουσμάτων.

Επειδή, η μη λειτουργία του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας στοίχισε στον τουρισμό της περιοχής.

Επειδή, η διενέργεια εκτεταμένου αριθμού test  στα σύνορα απαιτεί τη στελέχωση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Επειδή, το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε χωρίς σχέδιο το προηγούμενο καλοκαίρι φέρνοντας απέναντι του τη συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών φορέων της περιοχής.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Έχετε προνοήσει ώστε να ανοίξει με υγειονομική ασφάλεια ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας το φετινό, ιδιαίτερα κρίσιμο καλοκαίρι για τον τουρισμό της περιοχής;
  2. Έχετε ζητήσει τη στελέχωση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ , έχετε προνοήσει ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την έλευση των τουριστών , καθώς και ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός;
  3. Υπάρχει συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Β. Μακεδονίας ώστε αφενός μεν να υπάρξει το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών και του τοπικού πληθυσμού, αφετέρου να διασφαλιστεί η αποφυγή των περσινών εικόνων συνωστισμού, πολύωρης καθυστέρησης και ουρών χιλιομέτρων που παρατηρήθηκαν στα σύνορα της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια), Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Χαρίτου Δημήτριος”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood