Μετά τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη από την Κομοτηνή, ότι:
- έχει αποφασιστεί το Φράγμα Κομψάτου να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, και
- οτι χρήζει μιας πρόσθετης μελέτης με την ολοκλήρωση της οποίας θα ανακοινωθεί ως έργο ΣΔΙΤ από τον Θεόδωρο Σκυλακάκη,
ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου είχε ζητήσει από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, να απαντήσουν με σαφήνεια σε τρία κρίσιμα ερωτήματα:
- Αν πράγματι έχει εγκριθεί η ένταξη του Φράγματος Κομψάτου στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς στα πρώτα οκτώ έργα που είχαν ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ, δεν συμπεριλαμβανόταν το εν λόγω έργο.
- Αν έχει προχωρήσει η συμπληρωματική μελέτη που απαιτείται προκειμένου να ενταχθεί στα επενδυτικά σχέδια μέσω ΣΔΙΤ.
- Αν μία τέτοια λύση, δηλαδή ως έργο ΣΔΙΤ, θα ήταν προς το συμφέρον του αγροτικού κόσμου της περιοχής.
Το ΥΠΑΑΤ δια του Υφυπουργού Γεώργιου Στύλιου, απαντώντας στην με αριθμό 7656/27-9-2022 ερώτηση του Βουλευτή της Ροδόπης, όχι μόνο δεν έδωσε καμία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση στα συγκεκριμένα τρία ερωτήματα, αλλά επιβεβαίωσε στην πραγματικότητα ότι το έργο έχει εγκαταλειφθεί και δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
“Κι αυτό, διότι γνωστοποίησε αυτά που ήδη όλοι ξέραμε, οτι δηλαδή δεν εγκριθεί η οριστική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων – επικαλούμενος μάλιστα τις γνωστές εδώ και χρόνια αρνητικές γνωμοδοτήσεις δύο φορέων – χωρίς όμως να εξηγήσει σε ποιες ακριβώς ενέργειες προχώρησε το ΥΠΑΑΤ προκειμένου να αρθούν οι αρνήσεις των φορέων”, σημειώνει ο κ. Χαρίτου, και προσθέτει: “Ενώ οι διαβεβαιώσεις του, ότι εφόσον και όποτε βέβαια αρθούν οι αρνητικές αυτές γνωμοδοτήσεις, θα προγραμματιστεί η υλοποίηση του έργου, μας θυμίζουν το ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…”.
Ο κ. Χαρίτου…ευχαρίστησε τον Υφυπουργό γιατί όπως υπογραμμίζει, “με όσα μου απάντησε επιβεβαίωσε την κριτική που άσκησα, ότι τελικά οι υποσχέσεις της κ. Μπακογιάννη για το φράγμα του Κομψάτου ήταν άνθρακες αντί θησαυρός, με προεκλογικό μάλιστα άρωμα, ενώ στην πραγματικότητα το έργο έχει εγκαταλειφθεί και δεν είναι στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης”.
Καταλήγοντας ο Βουλευτής της Ροδόπης τονίζει για άλλη μία φορά: “Δεν θα σταματήσω να αναδεικνύω τη σημασία του έργου του Φράγματος Κομψάτου για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, και φυσικά θα συνεχίσω να διεκδικώ και στη Βουλή την υλοποίηση του Φράγματος Κομψάτου με την ένταξή του και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”.