Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου χαιρέτισε στην εκδήλωση με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, που πραγματοποίησε στην Κομοτηνή η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, με κεντρικούς ομιλητές την βουλευτή Σία Αναγνωστοπούλου και το μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Δανέλλη.

Στην παρέμβασή του έθεσε πέντε τίτλους ως επικεφαλίδες για τη συζήτηση:

  • Διανύουμε ιστορικά μία περίοδο ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο εξ αιτίας όλων των δυνάμεων που παρεμβαίνουν στην περιοχή των ανταγωνισμών, των συμφερόντων. Μία επιμέρους υπογράμμιση, σημαντική για μας ως χώρα, είναι ότι οι ΗΠΑ και όχι μόνο ο Τραμπ έχουν κάνει επιλογή, έχουν κάνει στροφή, έχουν αναθέσει έναν αυξημένο ρόλο στην Τουρκία, για να υπηρετήσουν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή.
  • Σε αυτήν την γεωπολιτική σκακιέρα πως κινείται η εξωτερική πολιτική της χώρας μας στις σχέσεις με τους συμμάχους ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση; Οι νέες έννοιες του προβλέψιμου, του δεδομένου, του διαθέσιμου, είναι αυτές που χαρακτηρίζουν την σημερινή πολιτική της κυβέρνησης. Ενώ η διασφάλιση της αμοιβαιότητας των συμφερόντων στις σχέσεις με τους συμμάχους είναι ζητούμενο.
  • Η πολιτική αδράνειας και κατευνασμού που ακολουθείται απέναντι στη γείτονα οδηγεί στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυξάνει την προκλητικότητα, την αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της Συνθήκης της Λωζάνης.
  • Μετά την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν ότι θα προχωρήσει σε έρευνες κάτω από την Κρήτη στο πλαίσιο της παράνομης τουρκολιβυκής συμφωνίας, οξύνει το κλίμα. Κρισιμότητα για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση και ομοψυχία για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση λευκής επιταγής στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αλλά την ανάγκη χάραξης κοινής εθνικής στρατηγικής ζητώντας ταυτόχρονα την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
  • Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, και ποιό μπορεί να είναι το πλαίσιο μίας εθνικής στρατηγικής ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις; Υπάρχουν, και σε ποιά σημεία συμπτώσεις στις πολιτικές των κομμάτων, και ποιες; Σε ποια σημεία αποκλίνουν οι πολιτικές και μπορεί να διαμορφωθεί ένας κοινός τόπος;