[VID] Την κατασκευή του Φράγματος Κομψάτου ξαναζήτησε ο Δημ. Χαρίτου στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου εν όψει της νέας ΚΑΠ

Επίσης ανέδειξε τη σημασία για τους αγρότες της Ροδόπης, της συνδεδεμένης και της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, καθώς και των οικολογικών προγραμμάτων, ενώ έκανε ειδική αναφορά για την ανάγκη στήριξης της καπνοκαλλιέργειας.
Screenshot_516

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Χαρίτου σε παρέμβασή του για το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, ανέφερε:

«Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο αποτελεί πράγματι σημαντική ευκαιρία για να αξιοποιηθούν οι σημαντικοί πόροι της νέας ΚΑΠ, ύψους 20 δισ., ώστε να μετασχηματιστεί ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής με τη δημιουργία βιώσιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, και μάλιστα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους αγρότες. Δυστυχώς, όμως, κύριε υπουργέ, το σχέδιο που καταθέτετε δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις αναγκαιότητες, και κινδυνεύει να αποτελέσει άλλη μία χαμένη ευκαιρία για τον αγροτικό κόσμο και για την χώρα».

Και συνέχισε απευθυνόμενος στον υπουργό λέγοντας:

«Οι γενικοί, σε σωστή κατεύθυνση, στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επαναλαμβάνονται στο σχέδιο που καταθέτετε, χωρίς από την πλευρά σας να γίνεται σαφές σε ποια κατεύθυνση στοχεύετε να μετασχηματίσετε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, με τις δράσεις και τα μέτρα που διατυπώνονται και στον πρώτο και στον δεύτερο πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου. Για παράδειγμα: δίνετε ή όχι προτεραιότητα στον τομέα της αγροδιατροφής, ώστε να υπάρχει διατροφική επάρκεια, μια κρίσιμη παράμετρος που αναδείχθηκε από την πανδημία;

[VID] Την κατασκευή του Φράγματος Κομψάτου ξαναζήτησε ο Δημ. Χαρίτου στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου εν όψει της νέας ΚΑΠΗ απροσδιοριστία και οι γενικές αναφορές δεν είναι τυχαίες. Αφήνετε την κατεύθυνση του μετασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα να τον διαμορφώσουν αποκλειστικά οι δυνάμεις της αγοράς χωρίς την ύπαρξη πλαισίου εθνικού σχεδίου. Δυστυχώς δεν βγάζετε τα σωστά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα που είχαν τα προγραμματικά πλαίσια που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα.

Ενώ στο σχέδιο αναφέρεται ότι διατέθηκε σχεδόν ένα ΑΕΠ της χώρας, 200 δισ., παραμένουν άλυτα βασικά διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Στην ίδια λογική της γενικότητας κινείστε, είτε από αδυναμία, είτε για να έχετε ελευθερία κινήσεων σε κρίσιμα θέματα που θα επηρεάσουν σημαντικά τη βιωσιμότητα των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Αναφέρω ως παράδειγμα την αναδιανεμητική ενίσχυση όπου αφήνετε ανοιχτό το ύψος των στρεμμάτων για να είναι κάποιος δικαιούχος τη ενίσχυσης. Θα οριστικοποιηθεί λέτε μετά από διαβούλευση. Μα καλά, τόση διαβούλευση δε λέτε ότι κάνατε; Μας ενδιαφέρει πρωτίστως ως περιοχή γιατί στην πλειοψηφία τους οι παραγωγοί, είναι μικροί και μεσαίοι αγρότες.

Το ίδιο αφήνετε ανοιχτό για να οριστικοποιηθεί μετά τη διαβούλευση και στις καλλιέργειες που θα τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Επίσης μας αφορά γιατί υπάρχουν δυναμικές δενδρώδεις καλλιέργειες ιδιαίτερα το κεράσι της Κομοτηνής. Ενώ ακόμη μένει ανοιχτό το πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι στα προγράμματα για το κλίμα, τα λεγόμενα οικολογικά, όπως αυτά που αφορούν τις  κατηγορίες της προστασίας των εδαφών και των υδάτων, αφού ως περιοχή έχουμε σοβαρότατα προβλήματα με την ποιότητα νερού και τη γονιμότητα των εδαφών που μετατρέπονται σε υφάλμυρα».

Ακόμη, ο βουλευτής έθεσε ξανά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα του Φράγματος Κομψάτου στον Ίασμο Ροδόπης, καθώς στο Στρατηγικό Σχέδιο γίνεται αναφορά για αρδευτικά έργα. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Το Φράγμα Κομψάτου είναι έργο ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό τομέα και την τοπική οικονομία. Θα αντικαταστήσει πάνω από 5.000 γεωτρήσεις για την άρδευση περισσότερων των 200.000 στρεμμάτων. Η υφαλμύρωση των εδαφών είναι παρούσα και ο κίνδυνος ερημοποίησης του θρακικού κάμπου δεν είναι μακριά. Το έργο συνάδει απόλυτα με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, γι’ αυτό, ή θα ενταχθεί τώρα για υλοποίηση από τους πόρους του Ταμείου, ή, όσα σήμερα συζητούμε για το στρατηγικό σχέδιο έχουν σημασία, αλλά κινδυνεύουν να έχουν μειωμένα αποτελέσματα για τη Ροδόπη».

Ο κ. Χαρίτου έκανε και ειδική αναφορά στην καπνοκαλλιέργεια, επισημαίνοντας: «Πρέπει να τη δούμε με τη διάσταση της βιωσιμότητάς της ως μία ποικιλία καπνού τύπου μπασμά που είναι αναγκαία και την επιζητεί η αγορά και άρα έχει μεγάλη σημασία να στηριχτεί. Υπήρξαν και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους υπομέτρα, όπως το 4.1 ή το 4.2, ακόμα και μέτρα όπως το 13 για ενίσχυση σε μειονεκτικές περιοχές, όμως δεν απέδωσαν στη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας. Θεωρώ ότι στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2027 είναι αναγκαίο να ενταχθεί στον δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ και να υπάρξει στήριξη της καλλιέργειας με ένταξή της στη δράση για την αγροτική ανάπτυξη».

Κλείνοντας, ο βουλευτής της Ροδόπης, υπογράμμισε πως «και για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν κατατέθηκε ένα συνεκτικό σχέδιο. Γι’ αυτό μόλις το 2,5% των πόρων από τα 31 δισ. αναλογούν στην αγροτική ανάπτυξη, στην αγροτική οικονομία. Να σας θυμίσω ότι η Ισπανία με λιγότερα διαρθρωτικά προβλήματα, απορρόφα το 8% των ανάλογων πόρων. Έτσι και το σχέδιο που κατατέθηκε σήμερα, θα βρεθεί σε δυσαρμονία και δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες του αγροτικού κόσμου και ατα προβλήματα μετασχηματισμού της αγροτικής οικονομίας».

Δείτε το βίντεο της παρέμβασης του Δημήτρη Χαρίτου:

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood