Χαμηλότοκα δάνεια έως 5.000 € για τους αγρότες ζητά ο Αχμέτ Ιλχάν

Μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΙΛΧΑΝ ΒΟΥΛΗ 4
Ερώτηση προς τους υπουργούς, ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, και αγροτικής ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, για το θέμα της χορήγησης χαμηλότοκων δανείων έως 5.000 ευρώ και σε απλούς αγρότες, από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ.
“Πρόκειται για δάνεια με στόχο τη χρηματοδότηση δαπανών ή την αντιστάθμιση προσωρινών απωλειών, που θα δοθούν έτσι κι αλλιώς σε αγροτικές επιχειρήσεις”, επισημαίνει ο βουλευτής, και υπογραμμίζει: “Το θέμα είναι να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτά και απλοί αγρότες χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων και με μεγάλες εισοδηματικές απώλειες το τελευταίο χρονικό διάστημα”.
Ο Αχμέτ Ιλχάν, υπενθυμίζει σχετική τοποθέτηση του Πολωνού επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε., Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σύμφωνα με τον οποίο: «Έχουμε υιοθετήσει ένα νέο μέτρο για τη στήριξη των παραγωγών και των μικρών επιχειρήσεων αγροδιατροφής που αντιμετωπίζουν την κρίση του κορωνοϊού. Το 2020, οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα χρήματα του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για πληρωμές έως 5.000 ευρώ ανά αγρότη, και 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία επιχείρηση».
“Πρόκειται για ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη χώρα μας που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα ώστε να μπορούν να εκταμιευθούν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες χαμηλότοκα δάνεια εγγυημένα από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης”, τονίζει ο Ιλχάν Αχμέτ, και υπογραμμίζει: “Με την τροποποίηση που προτείνει η Επιτροπή, το Ταμείο αυτό θα εξυπηρετεί και άλλες δαπάνες εκτός από τις επενδυτικές δικαιούχων Σχεδίων Βελτίωσης και Μεταποίησης. Αρκεί να το προβλέψουν αυτό και οι εδώ αρχές”.
Παράλληλα, ο βουλευτής αναφέρει πως “με το δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ανακατανείμουν τα μη χρησιμοποιηθέντα κονδύλια, στο πλαίσιο των προγραμμάτων τους αγροτικής ανάπτυξης, αντί να τα επιστρέψουν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.”.
Ολόκληρη η ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής:
“Σύμφωνα με την πληροφόρηση που διαθέτουμε η επέκταση των δικαιούχων του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης προς αγρότες που θέλουν να ανταποκριθούν στις ταμειακές ροές τους για τη χρηματοδότηση δαπανών ή την αντιστάθμιση προσωρινών απωλειών, περιλαμβάνεται στη νέα δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του κορωνοϊού που προτείνει η Κομισιόν. Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο Πολωνός επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, «έχουμε υιοθετήσει ένα νέο μέτρο για τη στήριξη των παραγωγών και των μικρών επιχειρήσεων αγροδιατροφής που αντιμετωπίζουν την κρίση του κορωνοϊού. Το 2020, οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα χρήματα του ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) για πληρωμές έως 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία επιχείρηση». Πρόκειται για ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο για την χώρα μας που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα ώστε να μπορούν να εκταμιευθούν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες χαμηλότοκα δάνεια εγγυημένα από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την τροποποίηση που προτείνει η Επιτροπή, το Ταμείο αυτό θα εξυπηρετεί και άλλες δαπάνες εκτός από τις επενδυτικές δικαιούχων Σχεδίων Βελτίωσης και Μεταποίησης. Αρκεί να το προβλέψουν αυτό και οι εδώ αρχές. Παράλληλα, με το δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να ανακατανείμουν τα μη χρησιμοποιηθέντα κονδύλια στο πλαίσιο των προγραμμάτων τους αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ), αντί να τα επιστρέψουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Συνεπώς και μετά τα ως άνω εκτεθέντα, ερωτάσθε: 
Α) Προτίθεστε να περιλάβετε αγρότες, ακόμα και χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων, που αναζητούν χρηματοδότηση δαπανών ή την αντιστάθμιση προσωρινών απωλειών τους από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν  να εκταμιευθούν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες χαμηλότοκα δάνεια εγγυημένα από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης;
Β) Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την δυνατότητα ανακατανομής μη χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), αντί να  επιστραφούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ;
Ο ερωτών βουλευτής, Ροδόπης, ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ”.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood