Σαν να μην έφταναν τα… δόντια που δείχνει ο κορωνοϊός μεταξύ άλλων στον τουρισμό παγκοσμίως και κατ’επέκταση και στη χώρα μας, η ένταση που επικρατεί στον Έβρο με τους χιλιάδες μετανάστες να θέλουν να περάσουν επί ελληνικού εδάφους, δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στους τουριστικούς πράκτορες που βλέπουν τις κρατήσεις για τη γειτονική μας Τουρκία να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη.

«Οι ακυρώσεις κρατήσεων για εκδρομές προς την Τουρκία αγγίζουν το 50%» εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Βύρων Θεολόγης, υπογραμμίζοντας πως αν η ένταση στα σύνορα της χώρας εκτονωθεί, τότε εκτιμά πως η εικόνα θα αντιστραφεί.

«Είναι λογικό να υπάρχουν ακυρώσεις. Ποιος τουρίστας δεν θα αναρωτιόταν, αν ήταν επάνω σε ένα λεωφορείο και έβλεπε την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, ‘που πάω;’» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Θεολόγης, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει πως πρέπει όλοι να επιδείξουμε ψυχραιμία. «Η ένταση στα σύνορα της χώρας και η εξάπλωση του κορωνοϊού, συνέπεσαν στην περίοδο των προκρατήσεων. Αυτό είναι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα» σημειώνει ο κ. Θεολόγης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανακοινώσεις, όπως η πρόσφατη τουριστικού πρακτορείου της Θεσσαλονίκης, που ανακοίνωσε πως σταματά τις εκδρομές προς την Τουρκία και παράλληλα προτρέπει τους εν δυνάμει ταξιδιώτες να μην επισκέπτονται την εν λόγω χώρα, δυναμιτίζουν την κατάσταση.

Χαμηλές πληρότητες στα αεροπλάνα

Την ίδια ώρα βαθύ είναι το αποτύπωμα που αφήνει ο κορωνοϊός στον τουρισμό με την Ιταλία να έχει βγει από το χάρτη των προτιμήσεων των εκδρομέων. «Δυστυχώς η Ιταλία, για το επόμενο διάστημα, έχει τελειώσει ως προορισμός. Αλλά και σε χώρες με λιγότερα κρούσματα, όπως για παράδειγμα Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία προβληματίζεται κανείς για να ταξιδέψει» αναφέρει ο κ. Θεολόγης.

Εκτιμάται πως πολλές από τις πτήσεις που πραγματοποιούνται από τη Θεσσαλονίκη προς ευρωπαϊκούς προορισμούς έχουν μειωμένες πληρότητες, ενώ αν πρόκειται για το Μιλάνο δεν ξεπερνούν το 20%.

Αυτό που εύχονται οι τουριστικοί πράκτορες είναι να μη χαθεί τουριστικά και το Πάσχα καθώς πλέον οι εν δυνάμει ταξιδιώτες ανησυχούν για την εξάπλωση του ιού και κατά συνέπεια δεν έχουν διάθεση για μετακινήσεις.

Πηγή: voria.gr