• Το “ZAGORIN” ανάμεσα στα ισχυρότερα εμπορικά σήματα της χώρας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Creative Greece – Awards 2019.

Μια νέα βράβευση για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, πασίγνωστο στο ευρύ κοινό από το εμπορικό σήμα “ZAGORIN”, επιβεβαιώνει τη δυναμική της παλαιότερης συνεταιριστικής οργάνωσης της Ελλάδος, που λειτουργεί αδιάλειπτα από την ίδρυσή της και παράλληλα βρίσκεται διαρκώς σε φάση εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της.

Ο Συνεταιρισμός δήλωσε παρών στο forum επιχειρηματικής αριστείας “Creative Greece Awards” το οποίο διοργανώθηκε από τη “New Times Publishing” στο “Hilton Athens hotel”. Oι εκπρόσωποι των σημαντικότερων εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας αλλά και εκπρόσωποι της Πολιτείας υπογράμμισαν το γεγονός ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να στηριχθεί κυρίως στις έννοιες “παραγωγή” και “εξαγωγές”, ενώ τονίστηκε η ανάγκη η χώρα μας να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή κατεύθυνση για άμεση αύξηση του ποσοστού της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας.

Στην εκδήλωση, που έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), του  Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και του Ελληνο-Κινεζικού Επιμελητηρίου, μίλησαν, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Πηνελόπης Γαβρά, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπεύθυνος Υποδομών, Μεταφορών, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής και  γενικός γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Χριστόφορος Σαρδελής, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και  Βιομηχανιών Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης, και ο εκδότης της New Times Publishing Σπυρίδων Κτενάς.

Το βραβείο εκ μέρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, παρέλαβε η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δέσποινα Βαρούτα που παρέστη στην εκδήλωση μαζί με εκπρόσωπο του τμήματος επικοινωνίας Αντώνη Πολίτη.

Οι εξαγωγές αποτελούν βασικό στόχο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου – “ZAGORIN”…

…καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους για τους παραγωγούς, ενισχύοντας παράλληλα την επωνυμία στο εξωτερικό. Το ποσοστό εξαγωγών διατηρείται περίπου στο 25% – 30%, και για το 2019 προβλέπεται αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Η βράβευση από το forum επιχειρηματικής αριστείας “Creative Greece Awards”, επιβεβαιώνει την εξωστρεφή πορεία του Συνεταιρισμού και ιδιαίτερα την προσήλωσή του στην αξία της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Ο Συνεταιρισμός έχει εξάγει διαχρονικά σε περισσότερες από εικοσιπέντε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η ιστορία της εξαγωγικής δραστηριότητάς του ξεκινά από τη δεκαετία του 1950, όταν διερευνήθηκε η δυνατότητα εξαγωγής προς Αίγυπτο και βόρειες χώρες της Ευρώπης. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια για εξαγωγή στη Λιβύη, η οποία δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε, εξ αιτίας της μεσάζουσας εταιρίας, με αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, συγκεκριμένα το 1981, γίνεται η πρώτη εξαγωγή στη Γερμανία και διερευνώνται παράλληλα ως προορισμοί η Σαουδική Αραβία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Από το 1983 ο Συνεταιρισμός ξεκινά απ’ ευθείας εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τελευταία χρόνια εξάγονται μήλα σταθερά στην Αίγυπτο, στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στις χώρες της Βαλκανικής, στις οποίες τα προϊόντα καταφθάνουν μέσω του Πρατηρίου που διατηρεί ο Συνεταιρισμός στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης. Η Αίγυπτος απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των μήλων προς εξαγωγή. Παράλληλα εξάγεται ετησίως στην Ιταλία σχεδόν όλη η παραγωγή κάστανου, που αποτελεί ένα από τα κυρίως δευτερεύοντα προϊόντα του Συνεταιρισμού. Περιστασιακά εξάγονται και ποσότητες ακτινιδίων στον Λίβανο. Χώρες-στόχοι παραμένουν οι αγορές της Αραβικής Χερσονήσου, και το 2018 κάποια φορτία κατέφθασαν στη Σαουδική Αραβία, όπως έγινε και το 2019. Σημαντικό επίσης γεγονός είναι η έναρξη εξαγωγικής δραστηριότητας προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα προς Ντουμπάι που ξεκίνησε φέτος. Παράλληλα διερευνάται ως προορισμός η Ινδία που πρόσφατα άνοιξε τις πύλες της για ελληνικά μήλα.