- Νέο νοσοκομείο Κομοτηνής και σιδηροδρομικός αποκλεισμός της Θράκης, έρχονται με τη μορφή Επίκαιρων Ερωτήσεων του Ιλχάν Αχμέτ στη Βουλή.
Ενώπιον των ευθυνών της, από την πρώτη μέρα του κοινοβουλευτικού ελέγχου της νέας Βουλής, θέτει ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, με δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσε σήμερα.
Η πρώτη, αφορά το νέο νοσοκομείο υπό τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και την προοπτική αναβίωσης του ακυρωθέντος από τον Φεβρουάριο του 2023 σχετικού διαγωνισμού – τότε ήταν και πάλι ο Ιλχάν Αχμέτ που με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον τότε Υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη ρωτούσε για το τι μέλλει γενέσθαι. Η σημερινή Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε προς τον νέο Υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εν μέσω φημών για επανέναρξη της διαδικασίας συνολικά για τα τρία νοσοκομεία της δωρεάς, η οποία έχει μείνει μετέωρη τους τελευταίους έξι μήνες, καθυστερώντας και όλα τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, και με την ανησυχία να εντείνεται στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας της Ροδόπης. Τα ερωτήματα που αυτή την φορά θέτει ο Ιλχάν Αχμέτ προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό, είναι τα εξής: α) υπάρχει προοπτική άμεσης αναβίωσης του ακυρωθέντος διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Ι.Σ.Ν., του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ι.Σ.Ν. και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Ι.Σ.Ν., και αν ναι, σε ποια φάση βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες, με δεδομένο ότι η Ροδόπη, έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα πεπαλαιωμένο και ανεπαρκές από πλευράς κτιριακών υποδομών δημόσιο νοσοκομείο που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού; β) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που τίθεται στην περίπτωση επανεκκίνησης της προβλεπόμενης διαδικασίας; Ισχύει και σήμερα η δέσμευση του κ. Αθανάσιου Πλεύρη, ο οποίος με την προηγούμενη ιδιότητά του και απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση στην Ολομέλεια, είχε δεσμευτεί ότι σε περίπτωση που υπάρξει το οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό, το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να συνδράμει και από δικούς του πόρους αλλά και κατά την αναθεώρηση από το Ταμείο Ανάκαμψης;
Η δεύτερη, αφορά στο μείζον πρόβλημα του σιδηροδρόμου στη Θράκη. Οι δηλώσεις πριν λίγες μέρες του προέδρου των συνδέσμων Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών ΑΜ-Θ, Χρήστου Γιορδαμλή, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά σε όλη την έκτασή του το πρόβλημα που αφορά επιχειρήσεις και επιβατικό κοινό. Τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο νέος Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, είναι τα ακόλουθα: α) με ποιον τρόπο και πότε, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο προσφάτως ψηφισθέν από τη Βουλή, Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής και που αφορούν στην αναβάθμιση του σιδηροδρόμου της Θράκης ως προαπαιτούμενο για την εξυπηρέτηση της μετακίνησης των πολιτών και την άρση των λόγων που συμβάλλουν στη γεωγραφική της απομόνωση; β) πότε θα υλοποιηθούν τα σχέδια για την πολυθρύλητη Σιδηροδρομική Εγνατία προκειμένου οι επιχειρήσεις της Θράκης να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διακίνηση των προϊόντων τους, αίροντας τα αντικίνητρα που υφίστανται σήμερα από το υψηλό κόστος μεταφορών;
Αναλυτικά οι δύο πολύ σημαντικές Επίκαιρες Ερωτήσεις του Ιλχάν Αχμέτ που θα απαντηθούν από τους αρμόδιους Υπουργούς στην Ολομέλεια της Βουλής:
- Επίκαιρη Ερώτηση προς: Τον Υπουργό Υγείας, κ. Χρυσοχοΐδη Μιχάλη | Θέμα: Αναβίωση του διαγωνισμού από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
“Με τον νόμο ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4667 Τεύχος A’ 38/20.02.2020, κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η από 3.2.2020 επιμέρους Σύμβαση Δωρεάς Έργο I, μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την υλοποίηση της δωρεάς του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στις 16-2-2023 ανακοίνωσε ότι «ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώθηκε, με δεδομένο ότι όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες)». Το γεγονός αυτό προκάλεσε αιφνιδιασμό, απογοήτευση και εύλογα ερωτηματικά στην κοινωνία της Ροδόπης για το πιο εμβληματικό έργο των τελευταίων δεκαετιών. Κατά την παρουσίαση, όμως, των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναφερθήκατε στο θέμα υποστηρίζοντας ότι «στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κατασκευάζουμε τρία νέα νοσοκομεία: το Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης». Κατόπιν αυτών ερωτάσθε: Α) Υπάρχει προοπτική άμεσης αναβίωσης του ακυρωθέντος διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ και αν ναι, σε ποια φάση βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες, με δεδομένο ότι η Ροδόπη, ως έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, διαθέτει αυτή την στιγμή ένα πεπαλαιωμένο και ανεπαρκές από πλευράς κτηριακών υποδομών δημόσιο νοσοκομείο που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού; Β) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που τίθεται στην περίπτωση επανεκκίνησης της προβλεπόμενης διαδικασίας; Ισχύει και σήμερα η δέσμευση του κ. Αθανάσιου Πλεύρη, ο οποίος με την προηγούμενη ιδιότητά του και απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση στην Ολομέλεια, είχε δεσμευτεί ότι σε περίπτωση που υπάρξει το οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να συνδράμει και από δικούς του πόρους αλλά και κατά την αναθεώρηση από το Ταμείο Ανάκαμψης; Ο ερωτών βουλευτής, Ιλχάν Αχμέτ”.
- Επίκαιρη Ερώτηση προς: Τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Σταΐκούρα Χρήστο | Θέμα: Χωρίς κεντρική σιδηροδρομική διασύνδεση παραμένει η Θράκη.
“Παρά της περί του αντιθέτου υποσχέσεις, η γεωγραφική ενότητα της Θράκης παραμένει σιδηροδρομικά αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και τον υπόλοιπο ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας από το 2019 , με ευθύνες που βαραίνουν τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., οι οποίες από το 2015 έως και σήμερα αδυνατούν να βρουν μία σύγχρονη, αποδοτική και διαφανή λύση η οποία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επιβατικού κοινού της περιοχές μας, που κατά κόρον χρησιμοποιούσε το τρένο ως βασικό μέσο μεταφοράς όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Παράλληλα, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών-Βιομηχανίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, «ο σιδηρόδρομος στην περιοχή μας είναι ανέκδοτο και δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν με ανταγωνιστικό κόστος τα προϊόντα από και προς την περιοχή». Ούτε λόγος να γίνεται φυσικά για την διασύνδεση των Βιομηχανικών Περιοχών της Κομοτηνής, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης με τον σιδηρόδρομο, γεγονός που αποτελεί πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου. Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε: Α) Με ποιο τρόπο και πότε η κυβέρνηση σας σχεδιάζει να ξεκινήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο προσφάτως ψηφισθέν από την Βουλή των Ελλήνων πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής και που αφορούν στην αναβάθμιση του σιδηροδρόμου της Θράκης, ως προαπαιτούμενο για την εξυπηρέτηση της μετακίνησης των πολιτών και την άρση των λόγων που συμβάλουν στην γεωγραφική της απομόνωση; Β) Πότε θα υλοποιηθούν τα σχέδια για την πολυθρύλητη σιδηροδρομική Εγνατία προκειμένου οι επιχειρήσεις της Θράκης να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην διακίνηση των προϊόντων τους, αίροντας τα αντικίνητρα που υφίστανται σήμερα από το υψηλό κόστος μεταφορών; Ο ερωτών βουλευτής, Ιλχάν Αχμέτ”.