Η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία κατέρρευσε σήμερα, αφού υπερψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, προκαλώντας πολιτική αναταραχή στη χώρα, στο φόντο των αναταράξεων σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων που έχει προκαλέσει η όξυνση της σύγκρουσης ανάμεσα στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς και τη Ρωσία.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο πρώην κυβερνητικός σύμμαχος ITN έριξαν την κυβέρνηση η οποία ανέλαβε την εξουσία πριν από έξι μήνες, καθώς την πρόταση μομφής υπερψήφισαν 123 βουλευτές έναντι 116 που καταψήφισαν σε σύνολο 240.
Ο Πέτκοφ σχημάτισε κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη μετά από τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν σε ένα δωδεκάμηνο.
Το ΙΤΝ μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στην κυβέρνηση αλλά αποχώρησε από αυτήν καταγγέλλοντας ότι η πλειοψηφία είναι έτοιμη για συμβιβασμό που δεν είναι επωφελής, στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας.
Μετά τη σημερινή ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει γύρος διαβουλεύσεων για να διερευνηθεί η δυνατότητα κυβερνητικών συνεργασιών, και δεν αποκλείεται η νέα προσφυγή στις κάλπες με φόντο μια έντονη συζήτηση για τον βαθμό εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία, τον βαθμό «ισορροπίας» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, κ.τ.λ. «Αυτή η ψηφοφορία είναι μόνο ένα μικρό βήμα σε έναν πολύ μακρύ δρόμο», είπε ο Πέτκοφ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, πριν την έναρξη της οποίας ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Συνεχίζουμε την αλλαγή», Αντρέι Γκιούροφ, δήλωσε αισιόδοξος πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «το σύνταγμα επιτρέπει αρκετούς μηχανισμούς για να οικοδομηθεί μια σταθερή πλειοψηφία». Παραπέμποντας σε παζάρια που το κόμμα του ήδη «τρέχει» με διάφορες πολιτικές δυνάμεις για ένα νέο σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας, είπε ότι «για μας το σχέδιο είναι να λάβουμε τη πρώτη εντολή (σ.σ. σχηματισμού νέας κυβέρνησης) και να ψάξουμε μια σταθερή πλειοψηφία βουλευτών που αποφασίζουν να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Ο πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, θα δώσει εκ νέου διερευνητική εντολή στο κόμμα του Κίριλ Πέτκοφ για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Αν δεν τα καταφέρει, θα προσπαθήσουν άλλα δύο κόμματα. Σε περίπτωση αποτυχίας, η βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.
πηγή: 902.gr (Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)