Βόλτες με…τάξη στην Κομοτηνή: Οι “Covid free” και οι “non Covid free” γειτονιές!

Το Σχέδιο Διαβούλευσης προβλέπει ότι στους "Covid free" δημόσιους χώρους της Κομοτηνής, όπου θα κυκλοφορούν οι εμβολιασμένοι, συγκαταλέγονται το Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, η δυτική πλευρά της πλατείας Ειρήνης, η Πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, κ.ά., ενώ "non Covid free", για τους ανεμβολίαστους, χαρακτηρίζονται η ανατολική πλευρά της Πλατείας Ειρήνης, το Πάρκο της Περιφέρειας, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (Παζάρι) και άλλοι μικρότεροι δημόσιοι χώροι.
komotini covid1

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που έχει χαράξει το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μελετώνται νέες “βαλβίδες αποσυμπίεσης” με τη χαλάρωση κάποιων αυστηρών περιορισμών και την ενθάρρυνση των πολιτών να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους.

Ήδη χθες έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια (θυμηθείτε εδώ) και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά (θυμηθείτε εδώ), ενώ ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η κατάργηση της αποστολής SMS στο 13033 για την έξοδο από το σπίτι.

Εντούτοις, οι μετακινήσεις δεν πρόκειται να είναι ανεξέλεγκτες, αλλά βάσει του νέου σχεδιασμού της κυβέρνησης, σε κάθε αστικό κέντρο, τα πάρκα, οι πλατείες και οι λοιποί χώροι για περίπατο, θα ενταχθούν στις κατηγορίες “Covid free” ή “non Covid free”!

Στην κατηγορία των “Covid free” δημόσιων χώρων θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν οι πολίτες που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ στις “non Covid free” ζώνες, οι ανεμβολίαστοι πολίτες! Αν πρόκειται για οικογένειες που κάποια από τα μέλη τους έχουν εμβολιαστεί και κάποια όχι, θα μπορούν να κυκλοφορούν μαζί στους δημόσιους χώρους “non Covid free”.

Αναλυτική ενημέρωση για το θέμα-σχέδιο διαβούλευσης που αφορά την Κομοτηνή, παρείχε το βράδυ της Τετάρτης ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίαζε διαδικτυακά. Ο κ. Γκαράνης ενημέρωσε το σώμα ότι νωρίτερα συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη των Δημάρχων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος παρουσίασε τον νέο σχεδιασμό για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Με βάση τον χάρτη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο διαβούλευσης για την Κομοτηνή, στους “Covid free” δημόσιους χώρους συγκαταλέγονται το Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, η δυτική πλευρά της Πλατείας Ειρήνης (μέχρι το Avant Garde), η Πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου (Μασάλι) κ.ά. Αντίθετα, “non Covid free”, χαρακτηρίζονται η ανατολική πλευρά της Πλατείας Ειρήνης, το Πάρκο της Περιφέρειας, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (Παζάρι) και άλλοι μικρότεροι δημόσιοι χώροι.

Βόλτες με...τάξη στην Κομοτηνή: Οι "Covid free" και οι "non Covid free" γειτονιές!Τοποθετούμενος επί του σχεδίου διαβούλευσης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, δήλωσε ότι διαφωνεί κατηγορηματικά και υποστήριξε ότι η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής μας δεν δικαιολογεί τη λήψη τέτοιων αυστηρών μέτρων. Επίσης, τόνισε ότι δεν μπορεί η Κομοτηνή να έχει την ίδια αντιμετώπιση με άλλες “κόκκινες” περιοχές της χώρας, και υπαινίχθηκε ότι πίσω από τις εν λόγω αποφάσεις κρύβονται μικροκομματικές σκοπιμότητες. “Ας καταλάβουν ορισμένοι ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι πολίτες μας, πολίτες δυο ταχυτήτων”, υπογράμμισε. “Και ας χωνέψουν ότι η Κομοτηνή δεν μπορεί να είναι πράσινη και κόκκινη. Ήταν, είναι και θα είναι πράσινη”, πρόσθεσε με νόημα.

Θετικά διακείμενος προς το νέο σχέδιο της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο “να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βάλει πλάτη στην τιτάνια προσπάθεια που κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης”. “Είμαστε σε πόλεμο”, τόνισε ο κ. Γραβάνης, και άφησε αιχμές για όσους δεν προτίθενται να λάβουν μέρος στη μάχη. “Η ιστορία θα γράψει: «πλην Λακεδαιμονίων»”, επεσήμανε, παρομοιάζοντας σαφώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με…τον μεγάλο στρατηλάτη Μεγαλέξανδρο. Στον επίλογό του, δε, ζήτησε μόνο ο χρωματισμός των ζωνών “Covid free” να είναι μπλε αντί για πράσινος, προφανώς για ευνόητους λόγους…

Από την παράταξη “Ξεκίνημα για την Πόλη”, ο κ. Πέτρος Ζωγράφου συνηγόρησε στα λεγόμενα του Δημάρχου, ιδίως υπέρ της τελευταίας αναφοράς του στον χρωματισμό της πόλης, δίνοντας έμμεση απάντηση στον Αντ. Γραβάνη.

Την κάθετη αντίθεσή της στον σχεδιασμό για τις “Covid free” και “non Covid free” ζώνες, εξέφρασε η επικεφαλής της παράταξης “Πολιτική Ανατροπή” Ελένη Λαφτσή, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για “διχαστική και άκρως ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες της Κομοτηνής”. Ενημέρωσε επίσης το συλλογικό όργανο, ότι μετά από τη συνεδρίαση επρόκειτο να  παρέμβει στον σύζυγό της και βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου, προκειμένου εκείνος με τη σειρά του να κάνει παρέμβαση στη Βουλή, καταθέτοντας ερώτηση.

Στο σημείο αυτό ζήτησε και έλαβε εκ νέου τον λόγο ο κ. Γραβάνης, για να ενημερώσει ότι στο διάλειμμα της συνεδρίασης θα επικοινωνούσε με τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, για να καταθέσει εκείνος πρώτος κοινοβουλευτική ερώτηση!

Την προφανή σημειολογία του εν τω μεταξύ, είχε το γεγονός, οτι τη στιχομυθία Λαφτσή-Γραβάνη παρακολουθούσε χωρίς να διακόψει ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, κρατώντας στο χέρι του το κινητό και χαμογελώντας πονηρά, σαν να έλεγε ότι…είχε ήδη ειδοποιήσει τον βουλευτή Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ!

Εκ μέρους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο Γιάννης Λεβέντης κατήγγειλε το σχέδιο διαβούλευσης ως “αντιλαϊκό”, στηλιτεύοντας ότι “στις λαϊκές γειτονιές της Κομοτηνής οι δημόσιοι χώροι έχουν χαρακτηριστεί “non Covid free”, ενώ οι “Covid free” ζώνες είναι κυρίως στις γειτονιές όπου ζουν οι αστοί και το μεγάλο κεφάλαιο”. Τόνισε επίσης ότι “μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρχει δίκαιη και φιλολαϊκή προστασία από την πανδημία”, και κάλεσε εργάτες, υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους, επιστήμονες, φοιτητές, σπουδαστές, συνταξιούχους, καλλιτέχνες, αθλητές, δημοσιογράφους, “να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, φορώντας όμως γάντια μιας χρήσης και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα”.

Τέλος, ο Κώστας Καραϊσκός από την παράταξη “Σπάρτακος”, δήλωσε ότι επί της αρχής συμφωνεί με τον όλο σχεδιασμό, πλην όμως διερωτήθηκε με νόημα: “Είναι τυχαίο που όλοι οι δημόσιοι χώροι γύρω από το Προξενείο είναι “Covid free”;! Μήπως για να δρουν κάποιοι ανενόχλητοι ακόμα και από τον κορωνοϊό;!”. Επιπλέον, αφού ζήτησε να γίνουν επιμέρους τροποποιήσεις στον χάρτη των “Covid free” και “non Covid free” δημόσιων χώρων της Κομοτηνής, υπέβαλε την πρόταση, εφόσον ο σχεδιασμός αποδειχθεί αποτελεσματικός, η δημοτική αρχή να αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία και για τα αδέσποτα. “Όσοι αγαπούν τα αδέσποτα, να τα πάρουν στη γειτονιά τους”, τόνισε, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά τις διευθύνσεις διαμονής των μελών του “Σπάρτακου”, ώστε οι αντίστοιχες γειτονιές να χαρακτηριστούν “non Dog free”…

Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε κατά πλειοψηφία αρνητική απόφαση επί του σχεδίου διαβούλευσης, και θα εκδώσει ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στην Αθήνα εν όψει των νέων μέτρων που θα αποφασιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood