(ΒΙΝΤΕΟ) Το Εμβατήριο της Σμύρνης: Ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ιστορικό υλικό

Δημιουργημένο κατάλληλα για τη δυνατότητα της ευρύτερης προβολής του σε σχολεία, συλλόγους, κ.λπ.
ΣΜΥΡΝΗ 1

Μια σπάνια ιστορική ηχογράφηση του Εμβατηρίου της Σμύρνης από την ορχήστρα πνευστών της Orfeon Records σε δίσκο 78 στροφών το 1908, και μια σύγχρονη, έτους 2003, από την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, μαζί με σπάνιες εικόνες από την πολύπαθη αυτή ιστορική πόλη της Μικρασίας από το 1875 έως και το 1910, καθώς σπάνιο φωτογραφικό υλικό εποχής 1919-1922 που αναδεικνύει την ελληνικότητα της πανέμορφης αυτής πόλης, περιλαμβάνει το βίντεο που δημιούργησε ο Δημήτρης Θωμαδάκης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τις 2 Μαΐου 1919 (15-5-1919 σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο), όταν οι απελευθερωθείσες περιοχές όπως η Σμύρνη και ευρύτερα η Ιωνία εντάχθηκαν στην ελληνική επικράτεια, την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. 

Επειδή στον μοναδικό αυτό δίσκο ένα τμήμα των αρχικών του στροφών είναι σπασμένο, κρίθηκε σκόπιμο, παρά την κακή ηχητική απόδοση, να συμπεριλαμβάνεται και το μουσικό του ξεκίνημα, αφού αυτό περιλαμβάνει την καταγραφείσα φωνή του χορωδού να αναγγέλλει δυναμικά τον τίτλο της εταιρείας «Ορφέον Ρέκορντς»! Από το χρονικό σημείο που ξεκινά η παρουσίαση των εικόνων της Παλαιάς Σμύρνης, ο ήχος πλέον προέρχεται από την επεξεργασμένη ηχητική καταγραφή (όσο ήταν δυνατόν να υπάρξει καθαρισμός ενός τόσο παλιού και πολυπαιγμένου δίσκου 78 στροφών).

Ο δημιουργός απευθύνει ευχαριστίες:

  • στον μουσικό παραγωγό και ερευνητή Νίκο Διονυσόπουλο για τον καθαρισμό του δίσκου και την επεξεργασία με σκοπό τη βελτίωση της ηχητικής καταγραφής”.
  • “σε όλους τους φίλους που συνέβαλαν με τη γνώση και την εμπειρία τους στη γραμματική, οπτική και ηχητική διαμόρφωση και ολοκλήρωση του παρόντος πονήματος”.
  • στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και στον Πέτρο Μεχτίδη “για την παραχώρηση και χρήση των χαρτών”.
  • “στον αγαπητό φίλο, μουσικό ερευνητή Ηλία Μπαρούνη, χάριν των γνώσεων και των εμπειριών του οποίου πραγματοποιήθηκε ο προαπαιτούμενος συντονισμός, χωρίς τις οποίες δεν θα ήταν δυνατή η δημιουργία και η ολοκλήρωση του όλου έργου.
    “σε όλους τους κατόχους υλικών και πνευματικών δικαιωμάτων οι οποίοι ένθερμα αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στο παρόν πόνημα”.

“Ένα πόνημα που εκτιμώ ότι θα μπορέσει να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι Μνήμης και Τιμής σε αυτούς τους μαρτυρικούς προγόνους μας της Μικρασιατικής Γης…”, όπως συμπληρώνει ο ίδιος.

Για τη δυνατότητα της ευρύτερης προβολής του έργου σε σχολεία, συλλόγους, κ.λπ., το πρωτότυπο video δημιουργήθηκε σε αρχείο high definition AVC/H.264 (AVCHD 1920×1080, 60i, 18Mbps), με ιδιότητες MPEG Transport-Stream Files, 24 bits, 1920×1080, 29,97fps (HDMV-NTSC, 16:9). Η ηχητική του επεξεργασία πραγματοποιήθηκε σε ήχο Dolby Digital Audio, 48 KHz, 2/0(L,R). Κάθε συμπεριλαμβανόμενη φωτογραφία έχει επεξεργασθεί σε μέγεθος 8-10 MB, ενώ το συνολικό του μέγεθος ανέρχεται σε 983.616 KB.

  • Δείτε εδώ ένα ακόμη δημιούργημα του Δημήτρη Θωμαδάκη, με τίτλο “Μάγια μ’ έκανες”, και με θέμα τα μαρτυρικά γεγονότα του 1922 από το Ρεΐζντερε Ερυθραίας-Ιωνίας Μικράς Ασίας, που ξυπνά μνήμες και συγκινεί.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood