Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ανακοινώνει αυτή την ώρα με ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση με την υπογραφή της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς δεν απαιτείται νόμος.

Η αύξηση αναμένεται να είναι μεταξύ του 8% και του 10%, να αγγίξει δηλαδή ή και να ξεπεράσει τα 50 ευρώ. Με αύξηση 8% ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι 632,96 ευρώ (αύξηση 46,88 ευρώ), με 9% 638,82 ευρώ (αύξηση δηλαδή 52,74 ευρώ), και με 10% 644,48 ευρώ (αύξηση 58,60 ευρώ).

Ταυτόχρονα καταργείται ο υποκατώτατος μισθός των 510 ευρώ μεικτά για νέους έως 25 ετών, για τους οποίους θα ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός, ενώ η αύξηση θα συμπαρασύρει και τα παγωμένα επιδόματα προϋπηρεσίας καθώς και το επίδομα γάμου.

Οι θεσμοί έχουν ζητήσει λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, έως και 7%, η κυβέρνηση όμως απαντά ότι το θέμα είναι εκτός των αρμοδιοτήτων τους.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να τεθούν από τον πρωθυπουργό και θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια και ο νέος «νόμος Κατσέλη».

Την ερχόμενη Τετάρτη, τέλος, αναμένεται η ψηφοφορία στην Επιτροπή της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τις αντίστοιχες δύο ψηφοφορίες στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου να προγραμματίζονται για τα τέλη Φεβρουαρίου και τα τέλη Μαρτίου αντιστοίχως.

πηγή:news247.gr

επιμέλεια: inkomotini.news