Την παρθενική του ομιλία στη Βουλή, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που αφορά και στις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Χαρίτου έκανε λόγο για ανατροπές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο του Κλεισθένη

“Νομοθετείτε και αλλάζετε παντελώς την πεμπτουσία ενός νομοθετήματος που δεν πρόλαβε καν να δοκιμαστεί στην πράξη. Νομοθετείτε για κάτι που προεξοφλείτε ότι θα επιφέρει προβλήματα. Δεν πρόκειται για θεσμική, αλλά για αντιθεσμική παρέμβαση, που υπονομεύει την έννοια της συνέχειας του κράτους. Κάνετε λόγο για δημοκρατική ρύθμιση ενώ πρόκειται για αντιδημοκρατική προσέγγιση”.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου στην παρθενική του ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που αφορά και στις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.

“Περίπου μας λέτε «έχουμε πλειοψηφία, άρα κάνουμε ό,τι θέλουμε». Μόνο που ξεχάσατε ότι υπάρχει Σύνταγμα, ότι υπάρχουν συνταγματικές αρχές που με τις ρυθμίσεις σας τις παραβιάζετε κατάφορα”, συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτου, και συνέχισε:

“Ξεχάσατε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Μεσολάβησαν οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση που έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κι εσείς τι ακριβώς πάτε να κάνετε με τις ρυθμίσεις αυτές; Νοθεύετε ασύστολα τη λαϊκή βούληση. Για να μην πω ότι την παραχαράσσετε ωμά. Λαϊκή βούληση που εκφράστηκε ενώ ήταν γνωστό και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική. Φαίνεται όμως ότι έννοιες όπως η συναίνεση, οι συνθέσεις, οι προγραμματικές συγκλίσεις, σας είναι άγνωστες, για να μην πω εχθρικές. Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται η μεθοδικότητα με την οποία θέλετε να απονευρώσετε τα κυρίαρχα αιρετά όργανα, όπως τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, μεταφέροντας σημαντικές αρμοδιότητές τους σε επιτροπές όπως η Οικονομική και η Ποιότητα Ζωής; Το πιο εντυπωσιακό όμως από όλα είναι ότι σε αυτές τις επιτροπές με τις ρυθμίσεις σας εξασφαλίζει πλειοψηφία σε κάθε περίπτωση, μα σε κάθε περίπτωση, ο συνδυασμός του εκλεγέντος δημάρχου, ακόμα κι αν εκπροσωπεί μόνο το 15% του εκλογικού σώματος. Εκεί όμως όπου ξεπεράσατε τον εαυτό σας και θα αποτελεί πράγματι πατέντα, είναι ο εκφυλισμός, για να μην πω διαστροφή, της έννοιας των συμπράξεων παρατάξεων, με μια βέβαια από αυτές, αυτή του εκλεγέντος δημάρχου. Ξέρετε τι κάνετε; Στήνετε κύριοι της κυβέρνησης συνοικέσιο για σύμπραξη σε γάμο, για τον οποίο όμως δεν υπάρχει το δικαίωμα του διαζυγίου. Και μετά έχετε την ψευδαίσθηση ότι θα υπάρχει βιωσιμότητα, ότι θα υπάρχει χρηστή και αποτελεσματική κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση. Στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών, δεν καταφέρατε πράγματι να ενώσετε τα αντάρτικα ψηφοδέλτια της παράταξής σας. Και τώρα τι κάνετε; Στήνετε και τρίτο γύρο. Με νομοθετική ρύθμιση αυτή τη φορά. Η στόχευσή σας κύριοι της κυβέρνησης, είναι απολύτως σαφής: Η επιστροφή στο ξεπερασμένο δημαρχοκεντρικό και περιφερειαρχοκεντρικό μοντέλο εξουσίας. Η παλινόρθωση ενός συστήματος εξουσίας, μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, που αναπαράγει το πελατειακό σύστημα. Ένα μοντέλο αυτοδιοίκησης – προέκταση και ομοίωμα του κράτους, που μόλις χθες μας δώσατε μόνο μία γεύση για το τι στην πραγματικότητα συγκεντρωτικό κράτος θέλετε. Και κάτι ακόμα. Σκοπεύετε, όχι να θωρακίσετε την Αυτοδιοίκηση, αλλά να θωρακιστείτε εσείς. Στήνοντας ως αναχώματα τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Πιστεύοντας ότι έτσι θα ανακόψετε τη δυσαρέσκεια που θα προκαλέσουν έτσι κι αλλιώς οι σχεδιαζόμενες πολιτικές σας. Μόνο που αυτό αποτελεί ήδη παραδοχή της αδυναμίας σας και της ανασφάλειας που νοιώθετε ως κυβέρνηση. Και αυτό θα φανεί πολύ πολύ γρήγορα, παρά την πλειοψηφία που διαθέτετε στη Βουλή”.