Το τελευταίο Ψήφισμα των Φορέων Θράκης κατά της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, υιοθέτησε και το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής. Κατά την πρώτη τακτική του συνεδρίαση με τη νέα του σύνθεση, ασπάστηκε το εν λόγω Ψήφισμα και έτσι επικαιροποίησε ως Όργανο την αντίθεσή του με τις συγκεκριμένες επενδυτικές δραστηριότητες. Το Ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία καθώς η «Λαϊκή Συσπείρωση» εισηγήθηκε δικό της ψήφισμα, με τον επικεφαλής της παράταξης Γιάννη Λεβέντη να ζητά: την επισήμανση οτι η αναπτυξιακή γραμμή του δεν έχει επίκεντρο τα λαϊκά-εργατικά συμφέροντα, την αφαίρεση της τελευταίας παραγράφου περί βιώσιμης ανάπτυξης και τη διατύπωση αιτήματος εκσυγχρονισμού του μεταλλευτικού κώδικα.

«Θεωρώ ότι είναι ένα ψήφισμα το οποίο μπορούμε να υιοθετήσουμε όλοι. Σε αυτή την αίθουσα δεν υπάρχει ούτε ένας που να θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν οι εξορύξεις χρυσού. Ως Δήμαρχος το έχω πει ότι είμαστε αντίθετοι και θεωρώ ότι ένα ψήφισμα εδώ θα δώσει μια ακόμα πιο δυνατή απάντηση σε αυτούς που έχουν τέτοιες ορέξεις», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, ενώ ο εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της Μεταλλουργίας Χρυσού, και δημοτικός σύμβουλος της “Πολη-τικής Ανατροπής”, Ανέστης Στρατιάδης, σημείωσε:

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ:

«Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα 14 Σεπτεμβρίου 2019 οι αιρετοί της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ και οι φορείς από την Ροδόπη και τον Έβρο που συγκροτούν την Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στην Ροδόπη και τον Έβρο, συνήλθαμε μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Ευάγγελο Λαμπάκη προκειμένου να διατυπώσουμε την άποψη μας για την εγκατάσταση μεταλλευτικής βιομηχανίας εξόρυξης και επεξεργασίας των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην περιοχή του Περάματος Έβρου. Για τον σκοπό αυτό λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τον μεταλλευτικό κώδικα 210/73 που εξακολουθεί να ισχύει χαρακτηρίζεται η εκμετάλλευση μεταλλείων ως δημόσιας ωφέλειας, η μεταλλεία σε περιοχές μεταλλευτικού ενδιαφέροντος είναι αποκλειστική δραστηριότητα, και πρώτη προτεραιότητα, οπότε όλες οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται οδηγούνται σε μαρασμό. Στις ανεξέλεγκτες λίμνες απόθεσης των τοξικών τελμάτων υπάρχει και το θανατηφόρο κυάνιο. Αυτό σε θερμοκρασία υπαίθρου 25 βαθμών Κελσίου εξατμίζεται και ανέρχεται στην ατμόσφαιρα όπου λόγω της ποιο χαμηλής θερμοκρασίας υγροποιείται εκ νέου και επανέρχεται με την βροχή στη γη. Για την επεξεργασία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού που θα το στερηθούν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και πληγεί βαρύτατα η κύρια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή. Το όρυγμα του μεταλλείου θα γίνει σε περιοχή με θειούχα πετρώματα που παράγουν θειικό οξύ και με την όξινη απορροή θα έχουμε την μόλυνση των υπόγειων νερών με τα τοξικά προϊόντα για τα φυτά και τα ψάρια. Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών στον χώρο εξόρυξης ο οποίος απέχει λιγότερο από πεντακόσια μέτρα από των οικισμό του Περάματος εξαιτίας αυτού και μόνο οι κάτοικοι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα παραπάνω αρνητικά εκτεθέντα ισχύουν εδώ και είκοσι χρόνια. Συνάγεται λοιπόν αβίαστα ότι η επένδυση αυτή δεν ήταν και δεν είναι αναπτυξιακή καθότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την βιώσιμη ανάπτυξη που είναι ο νόμος του κράτους και θεσμός στην ΕΕ. Συνέπεια αυτών διατηρούμε την κάθετη άρνηση μας στην επένδυση των χρυσωρυχείων για να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον την τοπική οικονομία μας και την δημόσια υγεία. Η θέση μας αυτή ισχύει και για την περίπτωση των χρυσωρυχείων στις Σάπες της Ροδόπης».