Το σύνολο των μειζόνων ζητημάτων της Θράκης και της Ροδόπης τέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής από τον Βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ κατά την οκτάλεπτη ομιλία του στο πλαίσιο της διαδικασίας κύρωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, η οποία παραδοσιακά αποκτά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο Βουλευτής Ροδόπης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της πολιτικής της στη Θράκη, και εστίασε την προσοχή του στις “ευτελέστατες αποζημιώσεις των 100 ευρώ ανά στρέμμα” που αποφασίστηκε να δοθούν στους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης και στη συνολικότερη “αντιαγροτική της πολιτική που οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση τους αγρότες της περιοχής”. Ο Ιλχάν Αχμέτ επισήμανε επίσης την “ανακολουθία λόγων και έργων της κυβέρνησης με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της πρώην ΕΝΚΛΩ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και τις κίβδηλες υποσχέσεις για την επαναλειτουργία των μονάδων Ροδόπης και Μαρώνειας οι οποίες ουδέποτε υλοποιήθηκαν, αφήνοντας στην ανεργία τουλάχιστον τετρακόσιες πρώην εργαζομένους του Ομίλου”. Ειδική αναφορά υπήρχε στην ομιλία του Βουλευτή Ροδόπης στην αναστολή λειτουργίας των σχολών του ΔΠΘ εξ αιτίας της “απαράδεκτης απόφασης του υπουργού Παιδείας για την ίδρυση 4ης νομικής σχολής στην Πάτρα αλλά και της αλαζονικής συμπεριφοράς του απέναντι στους θεσμικούς φορείς της Θράκης”. Τέλος, υπήρξε εκτενής τοποθέτηση στα ειδικότερα ζητήματα της Μειονότητας της Θράκης, ενώ καυτηριάστηκε το γεγονός της “απόλυτης υποταγής της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στον συγκεκριμένο τομέα στις ιδεολογικές και πολιτικές παρακαταθήκες των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, γεγονός που έβλαψε τα μειονοτικά δικαιώματα σε όλη την διάρκεια αυτής της τετραετίας”.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του Ιλχάν Αχμέτ:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παρά το Κυβερνητικό αφήγημα για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, η βαριά κληρονομιά των αχρείαστων μνημονίων που αποτελούν δικό σας έργο, ρίχνει βαριά σκιά σε αυτόν τον Προϋπολογισμό και θα βαραίνει και τους επόμενους, αν δεν αναιρεθούν οι μακροχρόνιες δεσμεύσεις που ανέλαβε για τη χώρα η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς μάλιστα καμία λαϊκή νομιμοποίηση γι’ αυτό. Μιλάτε για κοινωνική δικαιοσύνη, όμως φαίνεται να ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει πιο ακραία μορφή λιτότητας από τα υπερβολικά πλεονάσματα του 3,5% και τα υπερ-πλεονάσματα που βγαίνουν με αφαίρεση πόρων και εισοδημάτων από την πραγματική οικονομία και τους πολίτες, όταν η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλά και πολύ χαμηλά επίπεδα».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: «Μόνο για φέτος από την οικονομία της Ροδόπης υπολογίζεται ότι θα λείψουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ από τις ασθένειες που έπληξαν τα καπνά, τα οποία για 30.000 ανθρώπους αποτελούν μονοκαλλιέργεια και τον μοναδικό πόρο για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Αντί λοιπόν να απαντήσετε στο αίτημα αυτών των παραγωγών για αποζημιώσεις εύλογες, δίκαιες και ανάλογες της ζημιάς που υπέστησαν, εσείς επιλέξατε πριν δύο μέρες να μοιράσετε από τα DE MINIMIS, ένα ποσό της τάξης των 8 εκατομμύριων ευρώ σε καπνοπαραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και σε εκείνους που δεν υπέστησαν την τεράστια ζημιά της Ροδόπης. Και αποζημιώνετε με αυτόν τον τρόπο με 100 ευρώ ανά στρέμμα καπνοπαραγωγούς με μικρές και πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, καταδικάζοντας τους αυτούς και τις οικογένειες τους στην απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση. Είναι ακόμα ένα κλασσικό παράδειγμα της ανερμάτιστης πολιτικής σας που υπακούει μόνο σε σκοπιμότητες που υπηρετούν τα πρόσκαιρα πολιτικά και ψηφοθηρικά σας οφέλη και τίποτα παραπάνω».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: «Ως εμβληματική πολιτική σας πρωτοβουλία προβλήθηκε από την αρχή της θητείας η επαναλειτουργία μονάδων της πρώην Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Και δώσατε ελπίδες σε 400 ανέργους ότι θα ξαναβρούν την εργασία τους στην Ροδόπη η οποία διαθέτει πολύ μεγαλύτερους δείκτες ανεργίας από ό,τι η υπόλοιπη Ελλάδα. Το μόνο που κατορθώσατε και σε αυτόν τον τομέα, 4 χρόνια μετά είναι να απαξιώνονται, να ρημάζουν και να εκπληστηριάζονται εργοστάσια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον μοχλό της αναπτυξιακής μας επανεκκίνησης».

ΓΙΑ ΤΟ ΔΠΘ: «Το Πανεπιστήμιο για την Θράκη αποτελεί την μεγαλύτερη πνευματική και αναπτυξιακή παρακαταθήκη των τελευταίων 40 χρόνων. Ο υπουργός Παιδείας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέλεξαν αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί διάλογος με την επιστημονική κοινότητα και τον νομικό κόσμο της χώρας να ανακοινώσουν την ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Αναρωτιέμαι πραγματικά σε ποια ακαδημαϊκά, κοινωνικά και εργασιακά κριτήρια, υπακούει αυτή σας η απόφαση, που φαίνεται να αγνοεί τόσο καταλυτικά τον υπερπληθωρισμό του νομικού επαγγέλματος, την αυξανόμενη ανεργία και την υποαπασχόληση που μαστίζει το νομικό κόσμο, σε μία περίοδο συρρίκνωσης των αναγκαίων πόρων από τις υπάρχουσες Νομικές σχολές, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη Νομική σχολή και κατ’ επέκταση το Δ.Π.Θ. το οποίο αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή».

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ: «Οι πολίτες της Μειονότητας αποζητούν πρόοδο και ευημερία γιατί βιώνουν έντονα τα σημάδια της κρίσης, της φτώχειας και της υστέρησης, χωρίς να βλέπουν ορατά σημάδια εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα. Θέλουν δουλειές για τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να μεταναστεύουν εκτός Ελλάδας και να βλέπουν τους κόπους και τις θυσίες τους για ένα καλύτερο μέλλον και μια ποιοτικότερη ζωή να πηγαίνουν στράφι. Θέλουν το ενδιαφέρον της πολιτείας να μην είναι ευκαιριακό, προσχηματικό και ψηφοθηρικό, αλλά να είναι ενταγμένο σε μια μόνιμη λογική ισότιμης αντιμετώπισης όλων των πολιτών ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, θρησκεύματος ή κουλτούρας. Η Μειονότητα ζητά όμως παράλληλα, να της αναγνωρίζεται και το δικαίωμα να διεκδικεί και να επιδιώκει με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο που διαθέτει, την κατοχύρωση και την αναγνώριση των μειονοτικών της και ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και τα πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί εδώ και δεκαετίες».