Το ημερολόγιο γράφει 5 Μαρτίου 2019. Ένας ανοιξιάτικος ήλιος λούζει το λιμάνι της Πάτρας. Η πόλη έχει φορέσει τα καρναβαλικά της. Δεκάδες οδηγοί φορτηγών διεθνών μεταφορών περιμένουν στο λιμάνι για να ταξιδέψουν μέσω των θαλάσσιων αυτοκινητοδρόμων προς το Brindisi.

Ανάμεσα στις ανδρικές μορφές ξεχωρίζει η φιγούρα μιας όμορφης κοπέλας. Η Ντανιέλα, η Ελληνίδα οδηγός νταλίκας έτοιμη για άλλο ένα ταξίδι.

Είναι η Ντανιέλα. Μόλις 24 ετών. Με καταγωγή από τη Δράμα, ζει τα τελευταία τρία χρόνια στη Γερμανία. Είναι η νεότερη Ελληνίδα οδηγός φορτηγών διεθνών μεταφορών. Πάντα χαμογελαστή και ευδιάθετη, θα είναι η οδηγός μας στο ταξίδι μας από την Πάτρα προς το Brindisi και θα μας εξηγήσει πώς μια νέα κοπέλα αποφάσισε να ασχοληθεί με το επάγγελμα των «σκληρών» αυτοκινητιστών.

Όπως λέει η όμορφη Δραμινή νταλικέρισσα, οι θαλάσσιοι αυτοκινητόδρομοι προσφέρουν στην ίδια και στο «σπίτι» της, όπως χαρακτηρίζει την νταλίκα της, ασφάλεια, εξοικονόμηση χρημάτων, στιγμές χαλάρωσης, χρόνο για τον εαυτό της και όμορφες ώρες με τους συναδέλφους της στα σαλόνια του πλοίου. Το πλοίο με το οποίο θα ταξιδέψουμε είναι το Florencia της Grimaldi Lines. Κατηγορίας RO-RO PAX. Θεωρείται ιδανικό για τις διεθνείς μεταφορές, καθώς χωρά στα γκαράζ του 160 αυτοκίνητα ή περίπου 80 νταλίκες. Έχει 96 καμπίνες, χωρά 954 άτομα. Και είναι γεμάτο με άνδρες. Και την 24χρονη Ντανιέλα. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους με τα μικρά τους ονόματα. Το πλήρωμα και οι επιβάτες. Άλλωστε οι οδηγοί που μετακινούνται με αυτά τα πλοία κάνουν το ίδιο ταξίδι πολλές φορές κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ο καιρός είναι υπέροχος, το ταξίδι ξεκινά στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Πριν βγούμε από το λιμάνι της Πάτρας, το ηλιοβασίλεμα χαρίζει στον ουρανό ένα πολύχρωμο πέπλο που κάνει τα πάντα να μοιάζουν μαγικά. Είναι η ώρα που η Ντανιέλα βγαίνει στο κατάστρωμα για να χαλαρώσει και να πάρει ανάσες θαλασσινού αέρα. Ξαφνικά εμφανίζονται μπροστά της δύο Ιάπωνες τουρίστες που και αυτοί θέλουν να τραβήξουν φωτογραφίες από το ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο. Τη ρωτούν διάφορες πληροφορίες. Πολλοί τουρίστες επιλέγουν άλλωστε αυτά τα πλοία τύπου RO-RO που μεταφέρουν νταλίκες με εμπορεύματα, καθώς το εισιτήριο είναι σημαντικά πιο οικονομικό από τα ferry boats.

Η νύχτα πέφτει καθώς το πλοίο ταξιδεύει στις δυτικές ακτές της χώρας. Επόμενος σταθμός η Ηγουμενίτσα και τελικός προορισμός το Brindisi. H Ντανιέλα τρώει το βραδινό της και αποσύρεται στην καμπίνα της. Είναι η ώρα της ξεκούρασης και η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου με την οικογένειά της. Η θάλασσα είναι ήρεμη. Τα φώτα κλείνουν, η νύχτα πέφτει και το ταξίδι συνεχίζεται.

Γλυκοχαράζει. Πλησιάζουμε στο Brindisi. Νέες όμορφες εικόνες. Η Ντανιέλα συναντά στο σαλόνι του πλοίου τους συναδέλφους της. Νέα χωρατά, νέα χαμόγελα, νέες συζητήσεις για τα ταξίδια στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι συνάδελφοι οδηγοί φορτηγών αποδέχονται και θαυμάζουν την Ντανιέλα.

Με το που φτάνουμε στο λιμάνι του Brindisi ζητάμε από την Ντανιέλα να μας δείξει το «σπίτι» της, όπως αποκαλεί την νταλίκα.

Δίνουμε ραντεβού λίγο έξω από το λιμάνι. Μπαίνοντας μέσα μας ζητά να βγάλουμε τα παπούτσια. «Δεν μπαίνουμε στο σπίτι με τα παπούτσια», λέει γελώντας. Και η ίδια είναι ξυπόλητη. Σε όλη την νταλίκα γυναικείες πινελιές. Στον λαιμό της ένα φυλαχτό γράφει «Οn the road».

8 Μαρτίου. Ημέρα της Γυναίκας, και το ταξίδι της Ντανιέλας στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους συνεχίζεται.
Ας την ακούσουμε να περιγράφει πώς αποφάσισε να πιάσει στα χέρια της το τιμόνι:

Πηγή: iefimerida.gr
Επιμέλεια: inkomotini.news

fortiga 1