Οτι δεν θα ανανεωθεί το διαχειριστικό σχέδιο για τη βιντζότρατα, το οποίο ολοκληρώνεται σε δεκαπέντε μέρες, υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.

“Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα δείχνουν ότι το εργαλείο δεν είναι απαραίτητο”, σημείωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι αυτό δουλεύει “γιατί υπάρχει ένα διαχειριστικό σχέδιο για ερευνητικούς σκοπούς συλλογής δεδομένων” (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του Alpha και της Μαρίας Κολοβού).

Η εξέλιξη εντάσσεται στο νέο νομοσχέδιο για την αλιεία το οποίο θα αντικαταστήσει το ισχύον νομικό πλαίσιο που χρονολογείται από το 1966.

“Φιλοδοξούμε το νέο νομοσχέδιο που θα φέρουμε και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους, να συγκεντρώσει όλες τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, σε ένα ενιαίο σώμα και να διατηρήσει τον βασικό στόχο που είναι η προστασία των ιχθυοαποθεμάτων, άρα και του εισοδήματος όλων των αλιέων· αυτός είναι ο βασικός στόχος”, επισήμανε ο Υπουργός, και συμπλήρωσε: “Ένα νομοσχέδιο πρέπει να βλέπει μπροστά και αυτό θα πρέπει για τα επόμενα τριάντα-σαράντα χρόνια να προβλέπει για τις εξελίξεις από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την είσοδο ξενικών ειδών κ.λπ. Όλα αυτά φιλοδοξούμε να τα ενσωματώσουμε σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο που θα είναι και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας”.