Στους τέσσερις πυλώνες του προγράμματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ερχόμενη τετραετία, αναφέρθηκε ο υπουργός επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη.
Ο πρώτος πυλώνας κατά τον κ. Τζανακόπουλο, αφορά την εργασία και τη δημιουργία “νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς”, όπως επισήμανε. Ο δεύτερος πυλώνας όπως σημείωσε, αφορά το φορολογικό μας σχέδιο. “Ηδη από τον Αύγουστο του 2018 υλοποιούμε ένα πρόγραμμα στοχευμένων ελαφρύνσεων. Αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, με δεδομένη τη δημοσιονομική πορεία της χώρας”, υπογράμμισε. Ο τρίτος πυλώνας κατά τον υπουργό, αφορά το αποτελεσματικότερο κράτος, και ο τέταρτος, το κοινωνικό κράτος, δηλαδή, την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια, “όπου κι εκεί έχουμε σημειώσει αρκετά μεγάλη πρόοδο όλα αυτά τα χρόνια”, όπως τόνισε, για να προσθέσει: “Στο σύνολο αυτών των τεσσάρων πυλώνων μπορεί κανείς να δει τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές από το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο, βασίζεται σε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα”.
Περαιτέρω, για την προγραμματική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και τα προγράμματα πάνω στα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν οι πολίτες, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: “Εμείς θεωρούμε ότι για να μπορέσει να έρθει η ανάπτυξη χρειάζεται καλύτερους μισθούς, χρειάζεται κοινωνική συνοχή. Και αυτά είναι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Η ΝΔ έχει ένα άλλο πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται σε φιλελεύθερες ιδέες, σύμφωνα με τις οποίες για να μπορέσει να έρθει η ανάπτυξη χρειάζεται η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ή οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, χρειάζεται η συγκράτηση του μισθολογικού κόστους, χρειάζεται να υπάρχουν μεγάλες φοροελαφρύνσεις κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις. Και η λογική πάνω στην οποία βασίζεται αυτό το πρόγραμμα, λέει ότι αν γίνουν όλα αυτά, θα μεγαλώσει η πίτα και αυτό θα ευνοήσει στο σύνολό της την κοινωνία. Εδώ μιλάμε για δύο διαφορετικά ιδεολογικά και πολιτικά προγράμματα”.
Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις επικείμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: “Νομίζω ότι υπάρχει αρκετός χρόνος, με δεδομένο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη νέα πολιτική συνθήκη, να γίνει μία πολύ σοβαρή και σε βάθος προγραμματική συζήτηση και προγραμματική αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Εγώ αυτό στο οποίο θέλω να επιμείνω είναι το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές βεβαίως είναι μία πολύ σημαντική πολιτική μάχη, στην οποία όμως κακά τα ψέματα δεν κρίνεται το ποιος και πώς θα κυβερνήσει. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την ψήφο στις ευρωεκλογές. Μην κρυβόμαστε, επίσης, πρόκειται για μία ψήφο, μέσα από την οποία εκφράστηκε μια δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση. Και νομίζω ότι είναι εύλογο, με δεδομένο ότι εμείς κληθήκαμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, πράγμα το οποίο ήρθε να σωρεύσει επιπλέον, αν θέλετε, βάρη, ακόμη κι αν ήταν πολύ πιο ήπιο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα προγράμματα. Ήρθε να σωρεύσει βάρη σε μία κουρασμένη κοινωνία. Παρ’ όλα αυτά, εμείς αυτό το οποίο προσπαθήσαμε, ήταν αυτή ακριβώς την κοινωνία, την κουρασμένη, την επιβαρυμένη, να την κρατήσουμε όρθια με συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και νομίζω ότι ιστορικά θα καταγραφεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία γι’ αυτήν την κυβέρνηση, η οποία κατάφερε να δώσει ένα τέλος στα μνημονιακά προγράμματα της τελευταίας οκταετίας”.
Αναφορικά με τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών μέσα στα μνημόνια, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: “Την περίοδο 2010-2014 το συνολικό φορολογικό βάρος το οποίο ψηφίστηκε με συγκεκριμένους νόμους στη Βουλή, ήταν περίπου 30-31 δισ. ευρώ. Τη δική μας περίοδο, το σύνολο των μέτρων είναι περίπου 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 4,5 είναι φορολογικά βάρη και τα υπόλοιπα είναι περικοπές δαπανών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έχετε να συγκρίνετε δύο προγράμματα, και δύο αν θέλετε εικόνες δημοσιονομικής προσαρμογής που μοιάζουν τόσο, όσο η μέρα με τη νύχτα”.
Ερωτηθείς για την πολιτική της ΝΔ για τα κοινωνικά επιδόματα ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: “Η ΝΔ έχει μια πολιτική στόχευση, η οποία λέει ότι θα πρέπει το σύνολο των επιδομάτων να ενταχθούν στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Αυτό είναι μια διατυπωμένη θέση της ΝΔ. Και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Είναι η λογική, η οποία λέει το εξής: Ότι τα επιδόματα -για παράδειγμα το επίδομα το οικογενειακό, το στεγαστικό επίδομα, όπου για πρώτη φορά, με αυτή τη ρύθμιση, η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος αποκτά στεγαστική πολιτική- θα πρέπει να αφορούν μόνο τους πολίτες εκείνους, οι οποίοι βρίσκονται ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ακραίας φτώχειας. Εμείς λέμε κάτι άλλο. Ότι χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος για όλους”.
Για τη φορολογία και το πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων που επικαλείται η ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: “Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, νομίζω ότι πρέπει να γίνει ένα σχόλιο. Ότι οι φοροελαφρύνσεις, τις οποίες προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στοχευμένες και αφορούν στην πλειοψηφία των πολιτών. Από τη μεριά της η ΝΔ, στο πρόγραμμά της, αναφέρει μείωση 8% του συντελεστή φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό από μόνο του είναι ένα κόστος ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ, το οποίο, εφόσον η ΝΔ προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, εάν γίνει κυβέρνηση, θα σημάνει ένα τίναγμα στον αέρα του προϋπολογισμού. Και στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω του μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία θα πρέπει με κάποιον τρόπο να καλύψει αυτό το κενό. Και ποιος θα είναι αυτός ο τρόπος; Δεν υπάρχει άλλος παρά η απομείωση των δαπανών, η περικοπή των δαπανών, οι οποίες πρέπει να σας πω, κ. Παπαδάκη, ότι είναι πλέον ανελαστικές στον προϋπολογισμό. Βεβαίως, υπάρχουν δυνατότητες για οριακές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και οριακές εξοικονομήσεις. Αλλά για να μπορέσουν να βρεθούν αυτά τα 2,5 δισ. ευρώ της τεράστιας αυτής κίνησης – αντίστοιχη έκανε ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο κ. Μάκρι, ο οποίος είπε ότι δήθεν με μια τέτοια κίνηση θα μπορέσει να εκτινάξει την οικονομία της Αργεντινής, να της δώσει μια μεγάλη ώθηση, και τελικά τι κατάφερε; Κατάφερε να τινάξει τα δημοσιονομικά της Αργεντινής στον αέρα και να την οδηγήσει πίσω στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Εγώ αυτό, λοιπόν, που σας λέω είναι ότι η πολιτική την οποία θέλει να υλοποιήσει η ΝΔ, είναι απολύτως επικίνδυνη και απειλεί να επιστρέψει τη χώρα σε μια συνθήκη μνημονιακή. Ο κ. Δένδιας το είπε. Δεν το είπε με την ένταση που το λένε κάποιοι, αλλά το είπε πίσω από τις λέξεις, ότι εμείς επειδή θα έχουμε αξιοπιστία ως κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πρόκειται για τη λογική του κ. Μητσοτάκη ότι θα κάνει μια πολιτική σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, θα κάνει μια πολιτική σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, κατά τη γνώμη μου, αντιδραστικών στο εσωτερικό του ελληνικού δημοσίου, με απολύσεις, με περικοπές δαπανών για συμβασιούχους και μια σειρά από άλλα πράγματα. Και στη συνέχεια αυτό θα δώσει την αξιοπιστία για να μπορέσει να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς για να μειώσει τα πλεονάσματα. Πρόκειται για τη μεγάλη απειλή”.
Σχετικά με τη νέα πολιτική που ξεκίνησε την επομένη της εξόδου από τα μνημόνια και την ψήφιση θετικών μέτρων ελάφρυνσης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: “Σας θυμίζω, κ. Παπαδάκη, ότι ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβρη του 2018, στη ΔΕΘ, παρουσίασε μία σειρά από μέτρα, όπως ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, το στεγαστικό επίδομα, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% για το 2019 και προοπτικά κατά 4%, και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα οποία όλα ψηφίστηκαν από τον Σεπτέμβρη του 2018 μέχρι και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Άρα, λοιπόν, δεν πρόκειται για επανάπαυση. Είχαμε δημοσιονομικό χώρο από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018 και ξεκίνησαν να υλοποιούνται ήδη από τότε μέτρα ελάφρυνσης”.
Τέλος, σε ερώτηση για τα θετικά αντίμετρα που είχαν ψηφιστεί μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου, την οποία κατήργησε η κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: “Τα θετικά μέτρα υλοποιούνται κανονικά. Έχουν ήδη ψηφιστεί και πρόκειται για το 85% των αντιμέτρων. Το 85% των αντιμέτρων εφαρμόζεται σήμερα που μιλάμε. Σε ό,τι αφορά ειδικά την εισφορά αλληλεγγύης το 2020, ήδη ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο, πριν από μερικές εβδομάδες, ανακοίνωσε ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, ανεξαρτήτως αφορολογήτου, για να μειωθεί, ή και να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, υπάρχει ο ελληνικός λαός, ο οποίος θα αποφασίσει στις 7 Ιουλίου. Και εμάς το πρόγραμμά μας λέει ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθεί για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από το 2020. Και αυτό μπορεί να γίνει με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει. Επίσης, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί περαιτέρω, διότι ήδη είναι 10% μειωμένος. Και εδώ, η μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ είναι η εξής και νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει και τις διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις και τη διαφορετικότητα των πολιτικών προγραμμάτων. Η ΝΔ λέει μείωση του ΕΝΦΙΑ οριζόντια. Δηλαδή, ίδια η μείωση στην Εκάλη, ίδια η μείωση στη Καβάλα, ίδια η μείωση στη Ν. Ερυθραία. Από τη δική μας μεριά, τι λέμε; Ότι η μείωση θα γίνει μεσοσταθμικά 30%. Ήδη το 10% ισχύει και εφαρμόζεται. Μεσοσταθμικά, λοιπόν, 30%, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και μεσαίες περιουσίες”.