Ποσό ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ επιδίκασε υπέρ της ΔΕΥΑ Κομοτηνής το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά την εκδίκαση αγωγής της επιχείρησης κατά της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, σχετικά με έργα ύδρευσης-αποχέτευσης που πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή την περίοδο 2000-2006 ενόψει οικιστικού προγράμματος 6.500 νοικοκυριών, το οποίο όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Μάλιστα η ΔΕΥΑΚ θα ασκήσει έφεση επί της απόφασης, εμμένοντας στην αρχική της αξίωση η οποία ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Για «ιστορική απόφαση και νίκη της ΔΕΥΑ Κομοτηνής», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της επιχείρησης Δημήτρης Καρασταύρου, και υπενθυμίζοντας πως η αγωγή είχε κατατεθεί το 2014, πριν τις δημοτικές εκλογές της άνοιξης εκείνου του έτους, τόνισε πως η εξέλιξη αποδεικνύει, αφενός ότι δεν επρόκειτο για ενέργεια δημιουργίας προεκλογικών εντυπώσεων, αφετέρου ότι μόνη προτεραιότητα της παρούσας διοίκησης της ΔΕΥΑΚ, είναι η προάσπιση των συμφερόντων της και αυτά των δημοτών της Κομοτηνής, και η η αναβάθμιση της λειτουργίας της.

img 20181219 111543 1

Συγχρόνως με την εν λόγω εξέλιξη, η ΔΕΥΑΚ τελεί εν αναμονή και άλλης δικαστικής απόφασης, δεύτερου βαθμού και άρα τελεσίδικης, που αφορά υπόθεση μετατόπισης αγωγού, με άμεση εκτελεστή επιδίκαση ποσού περίπου 1,5 εκ. €.

«Παρά τα εμπόδια, είτε εκ των έσω, είτε εξωτερικά, καταβάλλουμε ως διοίκηση προσπάθειες να είμαστε εγγυητές της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης, πετυχαίνοντας την οικονομική εξυγίανσή της και τη δημιουργία ταμειακού πλεονάσματος», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Καρασταύρου, θυμίζοντας πως τα χρέη της επιχείρησης όταν ο ίδιος ανέλαβε τη διοίκησή της, ανέρχονταν σε 20 εκατομμύρια  ευρώ.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ θα εξετάσει και τη δυνατότητα κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ.

Επιπλέον ο κ. Καρασταύρου, ενόψει και των επερχόμενων δημοτικών όπως είπε με νόημα, τόνισε πως “έγιναν μονόπλευρες παραχωρήσεις προς την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ εις βάρος της πόλης μας”, σημειώνοντας πως “σε αυτή την επιχείρηση υπήρξαν άνθρωποι περαστικοί και άνθρωποι που αφήνουν το στίγμα τους”.

Για «υπόθεση-πρόκληση» και «δικαστική απόφαση-σταθμό», μίλησε η δικηγόρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Γεωργία Λιμνίου, η οποία εξήρε την πίστη του κ. Καρασταύρου για τις δίκαιες αξιώσεις της επιχείρησης, και επισήμανε πως η εξέλιξη αποδεικνύει πως «η ΔΕΥΑ Κομοτηνής μπορεί να προστατεύει αποτελεσματικά τα συμφέροντά της και αυτά των δημοτών της Κομοτηνής». Αναφορικά με την τεχνική επεξεργασία και διαχείριση του ζητήματος, εστίασε στην πολυπλοκότητα των τεχνικών έργων και στα εξαιρετικά ιδιάζοντα νομικά θέματα της υπόθεσης.

Για μια «πολύ σημαντική απόφαση για την επιχείρησή μας» έκανε λόγο από την πλευρά της και η Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΚ Ελισάβετ Γεωργιάδου, που ως βασικός μάρτυρας της ενάγουσας επιχείρησης, υπεβλήθη σε ασφυκτική εξέταση από τους πέντε δικαστές. Για την εξέλιξη σημείωσε πως οφείλεται στη σύλληψη του σκεπτικού εκ μέρους του κ. Καρασταύρου όταν αυτός είχε εξετάσει τον φάκελο της διαφοράς της ΔΕΥΑΚ με την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, και στη νομική υποστήριξη εκ μέρους της κ. Λιμνίου, η οποία όπως υπογράμμισε με νόημα είναι απόφοιτος της Νομικής Κομοτηνής του ΔΠΘ. Καταλήγοντας, εστίασε στα οικονομικά οφέλη που ανακύπτουν για τη ΔΕΥΑΚ εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικά συγκυρίας.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έλαβε χώρα τον περασμένο Ιανουάριο στα δικαστήρια της Ευελπίδων στην Αθήνα, και η απόφαση εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα.