Χαμόγελα και αισιοδοξία για τη νέα χρονιά, κυριάρχησαν στην κοπή της Βασιλόπιτας του ΚΙΝΑΛ στο ξενοδοχείο Caravel, υπό το σύνθημα “Ξεκίνημα Αλλαγής – Αντεπίθεση με Πολιτική”.

Η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά έστειλε με την ομιλία της “μηνύματα” εντός και εκτός κόμματος για όλα τα θέματα που έχει μπροστά του το ΚΙΝΑΛ το 2020 – εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, νέος εκλογικός νόμος, Ελληνοτουρκικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και πολλοί παλαιοί βουλευτές του κόμματος, καθώς και ο Ηλίας Λιβάνης, υιός του άλλοτε στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη.

Για την επικείμενη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, η κ. Γεννηματά ανέφερε χαρακτηριστικά: “Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης. Ευθύς εξ αρχής έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η θέση μας αυτή δεν αποτελεί προϊόν κομματικής περιχαράκωσης ή παραταξιακής ιδεοληψίας. Πηγάζει από την ειλικρινή πίστη μας στο θεσμικό βάρος του ρόλου που μπορεί και πρέπει να επιτελεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συντάγματος. Αποτελεί εξάλλου παράδοση των τελευταίων δεκαετιών να προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη από αυτή που κυβερνά και τον προτείνει. Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε θα μας βρει απέναντι”.

Για την ιστορία, το “φλουρί” βρέθηκε στο κομμάτι του βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος δέχτηκε τις ευχές των συντρόφων του.