Τη μνήμη του Τόλη Παπαγεωργίου και του Γιάννη Καρυπίδη, δύο εκ των σημαντικότερων πρωταγωνιστών του εικοσαετούς και πλέον αγώνα κατά των χρυσορυχείων, που έφυγαν από τη ζωή πριν από έναν χρόνο ο πρώτος και προ σαράντα ημερών ο δεύτερος, τίμησε με εκδήλωσή της στην Κομοτηνή η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, σε σύμπραξη με τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.
Ο Τόλης Παπαγεωργίου, γνωστός και ως “Ρομπέν των Σκουριών”, υπήρξε εκ των πρωτεργατών του κινήματος κατά των εταιρειών χρυσού και στη Θράκη.
Ο κινηματογραφιστής Γιάννης Καρυπίδης, με τα δύο ντοκιμαντέρ του “Της γης το χρυσάφι” και “Άπληστον κέρδος”, έκανε γνωστό σε όλη την Ελλάδα το “όχι στα χρυσορυχεία”.
Ταυτόχρονα, δεν ξεχάστηκαν και οι Χρήστος Χαρτοματζίδης, Σαμψών Σταφυλίδης, Αλέκος Καρυπίδης (αδελφός του Γιάννη), και Χρήστος Λαζόπουλος, που επίσης έφυγαν από τη ζωή έχοντας συνεισφέρει και αυτοί στους αγώνες κατά των χρυσορυχείων.
Στην εκδήλωση, αφενός εκφράστηκε η ικανοποίηση για την επιτυχή μέχρι σήμερα έκβαση της αντίστασης κατά της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, καθώς οι χρυσοθήρες δεν έχουν κατορθώσει να πραγματώσουν τα σχέδιά τους, αφετέρου διαμηνύθηκε η αναγκαιότητα για επαγρύπνηση εν όψει των επόμενων βημάτων των εταιρειών.
Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής, Ανέστης Στρατιάδης, οι εταιρείες αναμένεται προσεχώς να καταθέσουν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις περιοχές-στόχους των Σαπών Ροδόπης και του Περάματος Έβρου, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν τη νέα νομοθεσία η οποία συντομεύει κατά πολύ τις σχετικές διαδικασίες.
Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης προς τους νέους, κάνοντας ειδική αναφορά στους μαθητές που το 2013 είχαν συμμετάσχει δυναμικά στο συλλαλητήριο της Κομοτηνής.
Ο αναπληρωτής καθηγητής κτηνιατρικής στο ΑΠΘ, Δάνος Σεργκενλίδης, τόνισε οτι η μεταλλουργία χρυσού δεν έχει καμία σχέση με την “πράσινη ανάπτυξη” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, και υπογράμμισε το γεγονός οτι ο νέος περιβαλλοντικός νόμος όπως και ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι κομμένοι και ραμμένοι στις ορέξεις των εταιρειών χρυσού, οι οποίες εξάλλου όπως σημείωσε τάζουν θέσεις εργασίας εκμεταλλευόμενες την ανεργία στην περιοχή.
Η Μαρία Καδόγλου από τη Χαλκιδική, μέλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και συμμαχήτρια επί τριακονταετία με τον αείμνηστο Τόλη Παπαγεωργίου ενάντια στα χρυσορυχεία, προϊδέασε οτι “η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη” και οτι “τίποτα δεν θα μας χαριστεί”, τονίζοντας πως η συνέχιση του αγώνα είναι μονόδρομος.
“Δεσμευόμαστε οτι δεν θα ξεχάσουμε τον Τόλη Παπαγεωργίου και τον Γιάννη Καρυπίδη”, ανέφερε εμφατικά ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου προσθέτοντας: “Οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τη βαριά παρακαταθήκη που μας άφησαν, να συνεχίσουμε τον αγώνα τους μέχρι τέλους, και να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση χρυσορυχείων στην περιοχή μας“.
Με στίχους του Νίκου Ξυλούρη, περιέγραψε τον Τόλη Παπαγεωργίου και τον Γιάννη Καρυπίδη ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης. “Τιμούμε το ανάστημά τους, την ακεραιότητά τους, τους αγώνες που έδωσαν χωρίς να λυγίσουν ούτε στιγμή, προκειμένου κανένας χρυσοθήρας να μην καταστρέψει τη γη μας, και κανένα επιχειρηματικό συμφέρον να μην υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών μας“, τόνισε, χαρακτηρίζοντας “φωτεινό ορόσημο το παράδειγμά τους”, και συμπληρώνοντας πως “είναι χρέος μας να βαδίσουμε ενωμένοι στον δρόμο που αυτοί χάραξαν και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με σθένος για να μην περάσει η γη μας στους χρυσοθήρες“.
“Ο Τόλης Παπαγεωργίου και ο Γιάννης Καρυπίδης εξέφρασαν τον ακριβή όρο του ακτιβισμού”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, και επανέλαβε τη δεδομένη αρωγή του φορέα στον αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής, της οποία πλέον όπως επεσήμανε “είμαστε κομμάτι”. Εξάλλου, υπογράμμισε πως η επιστημονική τεκμηρίωση του ΤΕΕ, όσον αφορά τη ρητή αντίρρηση απέναντι στα σχέδια των εταιρειών χρυσού, “δεν έχει αλλάξει από την αρχή του αγώνα και είναι η ίδια και σήμερα”.
Ο π. Βαλάντης Δήμου, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Μαρώνειας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, έκανε λόγο για “δίκαιο αγώνα”, τόνισε οτι “πάσχουμε από Χριστό και όχι από χρυσό”, και υπογράμμισε την ανάγκη “να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τον τόπο μας με σκοπό την αισχροκέρδεια”.
Εκ των ομιλητών της εκδήλωσης ήταν και ο τέως δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, γνωστός θεσμικός αντίπαλος των εταιρειών χρυσού.
Χαιρετισμούς συμπαράστασης έστειλαν οι βουλευτές Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ιλχάν Αχμέτ, καθώς και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Κολιός.
Δεν παρέστησαν οι δήμαρχοι, Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, Μαρώνειας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, και Ιάσμου Οντέρ Μουμίν.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο Χρήστος Χατζόπουλος.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ