Ένα ακόμη ομόφωνο “όχι” στα χρυσωρυχεία εκφράστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ. Το θέμα τέθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, στην τελευταία συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, και τα 43 από τα 51 μέλη του που ήταν παρόντα, κατέθεσαν την κοινή τους αντίθεση σε ενδεχόμενη δραστηριοποίηση εξόρυξης χρυσού.

Συγκεκριμένα, “όχι στον χρυσό”, είπαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι

Από τη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”, οι Παπαδόπουλος Γεώργιος, Παπαεμμανουήλ Γρηγόριος, Παπαθεοδώρου Χρήστος από την Π.Ε. Δράμας· Ευφραιμίδης Νικόλαος, Κουρτίδης Κωνσταντίνος, Γαλανόπουλος Δημήτριος από την Π.Ε. Ξάνθης· Τσαλικίδης Νικόλαος, Μουλταζά Ταρκάν, Ιμπράμ Αχμέτ, Ναλμπάντης Κωνσταντίνος από την Π.Ε. Ροδόπης· Αντωνιάδης Κωνσταντίνος από την Π.Ε. Καβάλας· Γαλάνης Βασίλειος, Βενετίδης Κωνσταντίνος από την Π.Ε. Έβρου. Από την “Περιφερειακή Σύνθεση”, οι Πολυμέρου Μαρία από την Π.Ε. Θάσου· Μωυσιάδης Αριστείδης, Πατακάκης Αργύριος από την Π.Ε. Δράμας· Αμοιρίδης Μιχαήλ, Βουρβουκέλης Οδυσσέας, Χατζηγκενέ Ιρφάν από την Π.Ε. Ξάνθης· Ταπατζάς Εμμανουήλ, Ιμάμογλου Τζιχάν από την Π.Ε. Ροδόπης· Μαρκόπουλος Θεόδωρος, Γάκης Χρήστος, Ιωσηφίδης Αλέξανδρος από την Π.Ε. Καβάλας· Τοψίδης Χριστόδουλος, Βαβίας Σταύρος, Βουλγαρίδης Νικόλαος, Εξακουστός Κωνσταντίνος από την Π.Ε. Έβρου. Από την “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”, οι Μαχμούτ Σερκάν, Κουράκ Ριτβάν από την Π.Ε. Ξάνθης· Κατσιμίγας Κωνσταντίνος, Χατζηπέμου Χρήστος από την Π.Ε. Ροδόπης· Λυμπεράκης Δημήτριος από την Π.Ε. Καβάλας· Αργυρίου Νικόλαος από την Π.Ε. Έβρου. Από την “Περιφέρεια σε δράση”, οι Ζιμπίδης Γεώργιος από την Π.Ε. Δράμας· Σιμιτσής Κωνσταντίνος, Γρανάς Αρχέλαος από την Π.Ε. Καβάλας· Ζαμπουνίδης Ιωάννης από την Π.Ε. Έβρου. Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, οι Στεφανίδης Ιωάννης από την Π.Ε. Δράμας· Συμεωνίδης Θεόδωρος από την Π.Ε. Καβάλας· Παπατολίδης Δημήτριος από την Π.Ε. Έβρου. Από την “ΑΝΤΑΡΣΥΑ”, ο Περεντίδης Θεόδωρος από την Π.Ε. Έβρου. Από την “Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση”, ο Καραγιώργης Ανδρέας από την Π.Ε. Καβάλας.

Απουσίασαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι

Από τη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”, οι Δημήτρης Πέτροβιτς (δικαιολογημένα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σώματος Χρήστο Παπαθεοδώρου καθώς όπως είπε έστειλε έγγραφο, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω εξήγηση), Αθανάσιος Τσώνης, Βασίλης Δελησταμάτης από την Π.Ε. Έβρου· Αλέξιος Πολίτης από την Π.Ε. Καβάλας. Από την “Περιφερειακή Σύνθεση”, η Φελίνα Καζάκου από την Π.Ε. Ροδόπης. Από την “Περιφέρεια σε δράση”, ο Δημήτρης Δόντσος από την Π.Ε. Ξάνθης. Από την “Πατριωτική Αυγή”, οι Γιώργος Βέργας από την Π.Ε. Δράμας· Ελευθέριος Νικολαΐδης από την Π.Ε. Καβάλας (δικαιολογημένα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σώματος Χρήστο Παπαθεοδώρου καθώς όπως είπε έστειλε έγγραφο χωρίς όμως επίσης να δώσει περαιτέρω εξήγηση).

Κατά τη συνεδρίαση, εκτός από τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους περιφερειακούς συμβούλους, τοποθετήθηκαν και ειδικοί προσκεκλημένοι αγορητές.

  • Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης: Να λάβετε απόφαση-ταφόπλακα στις ορέξεις των χρυσωρυχείων.

 

  • Αντιδήμαρχος Διοίκησης Μαρωνείας-Σαπών Τοπάλ Μεμέτ Αλή: Παραμένουμε κατά των εξορύξεων χρυσού.

  • Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας: Η επιστημονική μας θέση ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, παραμένει ίδια και αρνητική.

  • Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Θράκης Τριαντάφυλλος Παπαδάκης: Η κυάνωση θα επιφέρει δυσφήμιση όλων των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και μείωση των εμπορικών τιμών τους.

  • Θεοδοσία Δραγουμάνη, εκπρόσωπος Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της μεταλλουργίας χρυσού: Είκοσι χρόνια αγώνα, και συνεχίζουμε.