Παρακαταθήκη πολιτισμού, αποτέλεσε και η φετινή ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση “Σεργιάνι στην Παράδοση” του Πολιτιστικού-Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής.

Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στα θρυλικά αδέρφια Λιγούδη (τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες, γεννηθέντες τη δεκαετία του ΄40), από τους Ασβεστάδες Έβρου (ένα από τα δεκατρία χωριά των Μάρηδων με τοπικές χορευτικές ιδιαιτερότητες), που με τη φυσική τους παρουσία διαμήνυσαν την πατροπαράδοτη δημοτική παράδοση της Θράκης, και με τον παλμό διακοσίων χορευτών του συλλόγου, έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει μια σπάνια πολιτισμική εμπειρία.

“Να έρθουν οι νέοι κοντά στην παράδοση”, ήταν το μήνυμα του κ. Πασχάλη Λιγούδη.

Συγκινημένος προλόγισε τα αδέρφια Λιγούδη, ο αρχιχοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής, Γιάννης Τζερνικούδης, ο οποίος συνδέεται μαζί τους στενά, αφού όπως και ο ίδιος είπε, του δίδαξαν πολλά.

Την Αποστολία, τη Δέσποινα, τον Πασχάλη, την Αθανασία, τη Σουλτάνα και τον Κώστα Λιγούδη, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θρακών, Χρήστος Τζερνικούδης.

Ο Πολιτιστικός-Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής το 2019 συμπληρώνει δέκα 10 χρόνια ζωής και λειτουργεί οκτώ παιδικά τμήματα και δέκα ενηλίκων, αριθμώντας περισσότερα από 350 μέλη, 150 εκ των οποίων είναι παιδιά.

Την εκδήλωση ευλόγησε η τοπική εκκλησία δια του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, π. Κωνσταντίνου Τσουλιάγκα.

Το έργο του συλλόγου εξήραν στους χαιρετισμούς τους ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, που απένειμαν στα τιμώμενα πρόσωπα και τιμητικές πλακέτες για την προσφορά τους στη Θρακιώτικη μουσικοχορευτική παράδοση.

Ευχαριστίες εκ μέρους των αδερφών Λιγούδη, εξέφρασε συγκινημένος ο κ. Πασχάλης Λιγούδης.

Η εκδήλωση περιλάμβανε και συνοπτικό αφιέρωμα στη γενέτειρα της οικογένειας Λιγούδη, κοιτίδα της Θρακιώτικης δημοτικής παράδοσης, το χωριό των Ασβεστάδες Έβρου.

Τα αδέρφια Λιγούδη από τη σκηνή – με τους Βαγγέλη Παπαναστασίου στο κλαρίνο, τον Νίκο Ζαπάρτα στο βιολί και στο τραγούδι, τον Βαγγέλη Κατσουλίδη στο ούτι και στο τραγούδι, τον Γιώργο Παγκοζίδη στα κρουστά, και τον Νίκο Βερβερίδη στο λαούτο – και οι μικροί χορευτές του συλλόγου, συνέθεσαν μια μοναδική βραδιά ζώσας ιστορικής παράδοσης.

Τον ξεχωριστό προσωπικό τους τόνο, με τις χαρακτηριστικές φωνές τους, έδωσαν οι τέσσερις αδελφές Λιγούδη.

Δεν έλειψε και το κλίμα παραδοσιακής…μυσταγωγίας.

Η εκδήλωση, που καταγράφηκε ως μια από τις πλέον σημαντικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί στη Θράκη, ολοκληρώθηκε με “τρανό χορό στο μεσοχώρι”, με τη συμμετοχή και των θεατών.

Η αυλαία της βραδιάς έκλεισε με την παρουσίαση των μικρών χορευτών του συλλόγου που απόδειξαν οτι αποτελούν άξιους συνεχιστές της Θρακιώτικης παράδοσης, αλλά και οτι ο σύλλογός τους προσφέρει πολύτιμο έργο στη διατήρηση και μεταλαμπάδευση της ιστορίας του τόπου, με χοροδιδασκάλους τον Γιάννη Τζερνικούδη, τη Χριστίνα Αυγερίδου, τη Σωτηρία Τσακίρη, τον Φώτη Ντομπρίδη και τον Γιώργο Κωστάκη. 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ