Το τελευταίο βιβλίο του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και του πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστα Γουλιάμου, «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας», παρουσίασαν στην Κομοτηνή ο Κύκλος Προβληματισμού «Ροδόπης Σκέψη», οι Εκδόσεις Gutenberg και το πανεπιστημιακό ίδρυμα της μεγαλονήσου.


Το πόνημα παρουσίασαν ο διαπρεπής σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και ο καθηγητής της νομικής σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συντονισμό της φιλολόγου Ξανθούλας Δουμπουλάκη-Πετρέλη. Αντιφώνησαν οι συγγραφείς, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η νεότερη ερμηνεύτρια του Μίκη Θεοδωράκη, Μπέτυ Χαρλαύτη, και ο πιανίστας της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», μουσικολόγος και ενορχηστρωτής, Γιάννης Μπελώνης.

Μια πολιτισμική εκδήλωση υψηλού επιπέδου από τον Κύκλο Προβληματισμού «Ροδόπης Σκέψη».

“Πρόκειται για ένα βιβλίο προβληματισμού και συνεπώς συνάδει απόλυτα με τη φιλοσοφία μας ως Κύκλος Προβληματισμού “Ροδόπης Σκέψη” που ιδρυθήκαμε πριν από τρία χρόνια με σκοπό την ανάδειξη του ρεαλιστικού λόγου και των απαιτούμενων καινοτόμων προτάσεων και λύσεων για ζητήματα μεταξύ άλλων της νέας γενιάς, της παιδείας, της εργασίας”, σημείωσε ο επικεφαλής του think tank “Ροδόπης Σκέψη” Γιάννης Τζαμπάζης, ο οποίος συγχρόνως έπλεξε το εγκώμιο του πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, με γνώμονα “την προβολή και την ανάπτυξη της Ροδόπης και της Θράκης”.

Ο Γιάννης Σμαραγδής υπογράμμισε την αξία της ελληνικής περιφέρειας και δη της Θράκης, και υποσχέθηκε πως μετά την ταινία που ετοιμάζει για τον Ιωάννη Καποδίστρια, το επόμενο βήμα του θα είναι μια ταινία για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, κάτι που του έχει ήδη προτείνει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης όταν ακόμη ο τελευταίος ήταν υπουργός παιδείας.

Συγκινημένος ο Κώστας Γουλιάμος, αναφέρθηκε στην αξία του στοχασμού του Μίκη Θεοδωράκη και επισήμανε τη σημαίνουσα διασύνδεση του ελληνισμού μεταξύ Θράκης και Κύπρου.

Επιπλέον ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εξήρε τη δράση και τον ρόλο του Κύκλου Προβληματισμού “Ροδόπης Σκέψη”.

“Ξεκινώντας από διαφορετικές εργασιακές, φιλοσοφικές και ιδεολογικές αφετηρίες, αφήνουμε πίσω την εποχή των “ισμών” – σοσιαλισμών, φιλελευθερισμών, κομμουνισμών, μαρξισμών, φασισμών – και συναντιόμαστε στον μοναδικό “ισμό” που μας ενώνει, στον ελληνισμό”, τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, και συμπλήρωσε πως “η συμπαντική αρμονία του Μίκυ Θεοδωράκη, η διανόηση του Κώστα Γουλιάμου και η διεισδυτική ματιά του Γιάννη Σμαραγδή, συναντώνται στη Θράκη αναδεικνύοντας τη μοναδική αξία του ελληνικού πνεύματος”. 

“Αισθάνομαι χαρά και τιμή που βρίσκομαι στον τόσο ιδιαίτερο αυτόν τόπο, την Κομοτηνή, πλάι σε τόσο σημαντικούς ανθρώπους”, ανέφερε η κ. Χαρλαύτη, προσθέτοντας πως “όπου κι αν έχω τραγουδήσει σε Ελλάδα και εξωτερικό, εισπράττω το ίδιο πράγμα, οτι ο Μίκης Θεοδωράκης μας ενώνει”.

Η κ. Δουμπουλάκη-Πετρέλη συνεχάρη τον Ευρ. Στυλιανίδη “για την έμπνευση της οργάνωσης αυτής της βιβλιοπαρουσίασης”, και σημείωσε πως νοιώθει “χαρά και τιμή σαν Θρακιώτισσα που μας τιμούν με την παρουσία τους άνθρωποι αυτού του βεληνεκούς”.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ