• Η χώρα μας εισάγει το 50% του αίματος που χρειάζεται…

Πρωτοβουλία καθιέρωσης στην Κομοτηνή εβδομάδας εθελοντικής αιμοδοσίας στις αρχές κάθε έτους, όταν και παρατηρείται σοβαρή έλλειψη αίματος σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας, ανέλαβε η εθελοντική ομάδα “Τοπική Οικονομία Ροδόπης-Αλλάζω (ΤΟΡΑ)”.

Για τον σκοπό αυτό οργάνωσε σχετική ενημερωτική εκδήλωση στο καφέ “Σβούρα”, με ομιλήτριες, την βιοπαθολόγο-μικροβιολόγο κ. Ανθή Ρωμανά, και την επισκέπτρια υγείας της Υπηρεσίας αιμοδοσίας του “Σισμανόγλειου” Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, κ. Παγώνα Κόφα.

Μάλιστα η πρόεδρος της ομάδας ΤΟΡΑ, κ. ‘Ελπη Μπλεκάτση, απηύθυνε  κάλεσμα στους τοπικούς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους να παρακινήσουν τα μέλη τους να συμπράξουν στην πρωτοβουλία, δίνοντας αίμα αυτή την εβδομάδα στην Υπηρεσία Αιμοδοσία του νοσοκομείου Κομοτηνής, κατά τις ώρες 08:30-13:30 και 18:00-19:30.

Η εθελοντική αιμοδοσία να γίνει νοοτροπία

Το 75% του πληθυσμού κάποια στιγμή της ζωής του θα χρειαστεί να μεταγγιστεί, ενώ οι εθελοντές αιμοδότες είναι μόνο το 1,5% του πληθυσμού. Δυστυχώς οι τράπεζες αίματος δεν είναι γεμάτες, και για να αλλάξει αυτό χρειάζεται η σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας να διδαχθεί στα σχολεία και με αυτήν να γαλουχηθούν οι νέες γενιές μέσα και από το οικογενειακό περιβάλλον, σημείωσε η κ. Ρωμανά.

“Πράξη ύψιστης κοινωνικής αλληλεγγύης και βασικό πυλώνα του δημόσιου συστήματος υγείας”, χαρακτηρίζει την εθελοντική αιμοδοσία η κ. Κόφα, η οποία επισημαίνοντας οτι η Υπηρεσία αιμοδοσίας του νοσοκομείου Κομοτηνής διενεργεί 4.000 αιμοληψίες ανά έτος καλύπτοντας έτσι τις τοπικές ανάγκες αλλά και πραγματοποιώντας καθημερινές αποστολές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για νέους εθελοντές αιμοδότες.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης κ. Αναστάσιος Κοντακίδης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μελλοντική εμπορευματοποίηση του αίματος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η ομάδα ΤΟΡΑ δια της αντιπροέδρου του κ. Κούλας Παπαδριέλη, τίμησε για την πολυετή προσφορά του στον χώρο, τον εκ των σκαπανέων της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κομοτηνή, κ. Δημήτρη Δημητρακόπουλο.

img 20190120 190736 1ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ