– «Είναι μεγάλη υπόθεση να ξέρεις οτι αυτοί που σε κυβερνούν δεν σε κοροϊδεύουν».

– «Οι τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών είναι σε κάθε περίπτωση εγγυημένες – Ενδεχόμενο αποβολής από το ευρώ δεν υπάρχει ούτε για την Ελλάδα ούτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης –Εξετάζεται πλέον σοβαρά το κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Αυτά τόνισε εμφατικά, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κομοτηνή, ενώ ειδικότερα για τη Θράκη, δεσμεύτηκε:

– Αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Θράκης για συνεργασία με όλους τους λαούς της περιοχής, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού κυριαρχικών δικαιωμάτων και της πιστής τήρησης του διεθνούς δικαίου, και αναγνωρίζοντας τη σημασία της Θράκης για την εθνική άμυνα και ασφάλεια.

– Η Θράκη να σταματήσει να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης.

– Σταδιακή αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας με την περικοπή των συντάξεων των νεοπροσφύγων ομογενών, των παλιννοστούντων Ποντίων από της χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

– Στήριξη της δημόσιας και της μειονοτικής παιδείας με σύγχρονους όρους.

– Στήριξη πρωτογενούς τομέα.

– Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Θράκη και η Μακεδονία, έχουν καίριο ρόλο να παίξουν ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφορών και ενεργειακών διόδων για τη διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ασίας, είτε με τη διέλευση των ενεργειακών αγωγών, είτε με την ενίσχυση του εμπορικού ρόλου των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών, και την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων.

– Ριζική αλλαγή της άδικης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας η Δύση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τις επιπτώσεις των αποτυχημένων επεμβάσεών της στην περιοχή, ούτε το βάρος φιλοξενίας και οικονομικής βοήθειας που της αναλογεί.

– Στεκόμαστε αντίθετοι με την εξόρυξη χρυσού, με τις καταστροφικές της επιπτώσεις στο περιβάλλον, με τη μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε χωματερές εξορυκτικών αποβλήτων.

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ, ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΕΜΕΣΙΣ

Η άφιξη του κ. Τσίπρα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο – Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

«Η ώρα της μεγάλης νίκης πλησιάζει», προέβλεψε ο κ. Τσίπρας, και υπογράμμισε την κρισιμότητα των εκλογών, επικαλούμενος και το διεθνές ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ειδική επισήμανση ο κ. Τσίπρας έκανε για την ηθική ταπείνωση του ελληνικού λαού, και πρόσθεσε με νόημα πως «είναι μεγάλη υπόθεση να ξέρεις ότι αυτοί που σε κυβερνούν δεν σε κοροϊδεύουν».

«Έσκισαν τα Ζάππεια για ένα κόκκαλο εξουσίας, έρχεται η νέμεσις», διαμήνυσε ακόμη ο κ. Τσίπρας

«Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι το νέο μνημόνιο, αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ και θυμίζοντας το περίφημο e-mail Χαρδούβελη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις ανακούφισης της κοινωνίας που παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ, θα αποτελέσουν και τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής του.

Για την επόμενη μέρα της Θράκης, ανέφερε:

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, απευθύνοντας προσκλητήριο συμπόρευσης σε όλους τους Έλληνες, ακόμη και σε αυτούς «που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας», εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο λαός θα τον εμπιστευτεί να σχηματίσει αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

3 4α 4β 5 6 7 8 9 10 12 13α 13β 13γ 14 15 18 21 22 23 24 25 26 27α 27β 27γ 28 29 30 32 34 35 36 37 42 43 44 45 48 49 50

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

«Φίλες και Φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, Πολίτες της Κομοτηνής.

Πλησιάζει η ώρα της μεγάλης νίκης.

Η ώρα, που με τη θέληση και τη δύναμη του λαού θα γράψουμε την 25η Ιανουαρίου στην ιστορία. Η ώρα που η Ελλάδα θα κλείσει τον δρόμο σε μια αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική. Και θα πει ναι στο μέλλον. Ναι στην αξιοπρέπεια. Ναι στη δημοκρατία.

Η ελπίδα έρχεται σε έναν τόπο που βασανίστηκε. Σε έναν λαό που υπέστη τα πάνδεινα. Σε μια κοινωνία που εξωθήθηκε στα όρια της φτώχειας και της απελπισίας.

Η ελπίδα έρχεται σε μια Ελλάδα που σήκωσε το ατελείωτο βάρος μιας πρωτοφανούς κοινωνικής κρίσης.

Τώρα η Ελλάδα σηκώνεται όρθια. Γυρίζει σελίδα. Η στρατηγική του φόβου έχει πέσει στο κενό. Η Ελλάδα δεν φοβάται. Όσο και αν προσπαθεί ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά του παρέα. Όσο και αν κραυγάζει το σύστημα της διαπλοκής. Και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που τα τελευταία χρόνια πλούτισαν σε βάρος της αξιοπρέπειας του λαού μας.

Ο λαός τους γυρίζει την πλάτη. Παίρνει τη ζωή του στα χέρια του. Δίνει δύναμη στη δική του φωνή, στη δική του θέληση. Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την ιστορική ημέρα. Θα βαδίσουμε μέχρι εκεί σηκώνοντας ψηλά τις σημαίες της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας. Απλώνοντας το χέρι σε όλους τους ανθρώπους. Και καλώντας τους να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά.

Τους καλούμε να πορευτούν μαζί μας, με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα. Να γίνουν συμμέτοχοι στην μεγάλη νίκη που έρχεται. Να γράψουμε μαζί μια σημαντική ιστορική σελίδα. Να γίνουν μέρος της ιστορίας. Γιατί δεν συμβαίνουν πολύ συχνά ιστορικά γεγονότα σαν αυτό που σε λίγες μέρες θα σημάνει όχι μόνο την ανατροπή στην Ελλάδα αλλά και μια μεγάλη αλλαγή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Φίλες και φίλοι.

Πέντε χρόνια μνημονίων άφησαν πίσω τους, μόνο καταστροφή και αγωνία και αδιέξοδα στις ψυχές των ανθρώπων. Σε ενάμισι εκατομμύρια άνεργους. Σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους που δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από την μετανάστευση. Μόνο πίκρα και δυστυχία στους ηλικιωμένους. Που μετά από μια ζωή στη βιοπάλη και στο μεροκάματο, στερούνται σήμερα το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση. Μόνο απόγνωση σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μόνο απελπισία σε χιλιάδες που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Χωρίς θέρμανση. Χωρίς φαγητό. Και που επιβιώνουν με την στήριξη του κινήματος της αλληλεγγύης. Αυτός είναι ο απολογισμός πέντε χρόνων Μνημονίου και λιτότητας.

Μιας λιτότητας που ξεκίνησε – ας το θυμόμαστε – επειδή το χρέος της χώρας είχε φτάσει το 127% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Και κλείνει με το χρέος στα 175%. Και την πραγματική οικονομία γεμάτη λουκέτα, χρέη και καταστροφή.

Ας το πάρουν λοιπόν απόφαση οι κήρυκες της πολιτικής των Μνημονίων. Αυτοί που έσκισαν σε μια νύχτα τα Ζάππεια, για ένα κόκκαλο εξουσίας. Αυτοί που δέχτηκαν να συγκυβερνήσουν την Ελλάδα με την τρόικα. Ας το πάρουν απόφαση:

Ο λαός δεν έχει πια τίποτα να περιμένει από αυτούς.

Δεν μπορούν πια, ούτε να τον φοβίσουν ούτε να τον εκβιάσουν. Δεν μπορούν πια να τον κρατήσουν σκυφτό. Τους προσπερνάει. Και στρέφει το πρόσωπο στο μέλλον. Στρέφει το πρόσωπο σε μια Ελλάδα με δύναμη και προοπτική. Σε μια Ελλάδα της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας.

Φίλες και Φίλοι.

Δεν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος σε ολόκληρη την Ευρώπη που να ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, και πρέπει να αποπληρωθεί στο σύνολό του.

Ο μόνος που έχει απομείνει να το ισχυρίζεται αυτό, ο μόνος που έχει απομείνει να δηλώνει ανοιχτά ότι μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ενέχει τον κίνδυνο αποβολής της από το ευρώ, ο μόνος που θέλει να πιστεύουμε ότι η ελεύθερη έκφραση του λαού στις εκλογές αυτές θα προκαλέσει αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα, είναι δυστυχώς ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που ευτυχώς για την Ελλάδα φεύγει.

Όλοι οι υπόλοιποι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τον διαψεύδουν κάθετα και κατηγορηματικά. Και τον αφήνουν μόνο του στην ερημιά του λαϊκισμού και της βαριάς πολιτικής ήττας που τον περιμένει. Και το χειρότερο για τον κ. Σαμαρά, είναι ότι τον διαψεύδουν πια αυτοί στους οποίους στήριζε τις τελευταίες του ελπίδες για να διασωθεί.

 

Τον διαψεύδουν όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Που βγαίνουν πια και ζητούν ανοιχτά να υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους. Τον διαψεύδουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Ντράγκι, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Μοσκοβισί, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η κα Χάρντμπράιντ. Αλλά και όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι της Ευρώπης και ο οικονομικός τύπος. Όλοι αυτοί δηλώνουν ξεκάθαρα, και σε κάθε ευκαιρία, ότι ενδεχόμενο αποβολής από το Ευρώ δεν υπάρχει. Ούτε για την Ελλάδα, ούτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης.

Και σήμερα έρχονται και τα δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου που αναφέρουν από υψηλά ιστάμενες πηγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι εξετάζεται πλέον σοβαρά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το αδιέξοδο.

Και έτσι σπάει ένα ακόμα στερεότυπο της κυρίαρχης μέχρι σήμερα προπαγάνδας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διαγραφής για το χρέος. Δεν ξέρω αν όλες αυτές τις μαχαιριές θα τις αντέξει ο κ. Σαμαράς. Αυτό όμως που σίγουρα δεν θα αντέξει, είναι να βγαίνουν και οι δικοί του άνθρωποι, ο ίδιος ο υπουργός του των Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας, και να τον διαψεύδουν. Προφανώς γιατί δεν μπορούν πια να κάνουν αλλιώς. Να τον διαψεύδουν δηλώνοντας το αυτονόητο: ότι οι τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών είναι σε κάθε περίπτωση εγγυημένες.

Κι έτσι, όλο το επιχείρημα φόβου που προσπάθησε να επιστρατεύσει ο κ. Σαμαράς για να διασωθεί πολιτικά, έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Έχει τιναχτεί στον αέρα. Και για να σταθώ λίγο στο τελευταίο:

Αλήθεια, τι ήττα είναι για έναν πρωθυπουργό, να δηλώνει από το καφενείο της Βουλής ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει ευρώ στην Ελλάδα. Τόση απελπισία. Τόσος πανικός μπροστά στην επερχόμενη πολιτική ήττα.   Και αυτά να τα λέει ο πρωθυπουργός της χώρας. Ο άνθρωπος που σήμερα δηλώνει στην προεκλογική του εκστρατεία ότι με την Ελλάδα δεν παίζει.

Δηλώνει, όμως, και κάτι άλλο ο κ. Σαμαράς. Στο προεκλογικό του σύνθημα ισχυρίζεται ότι λέει την αλήθεια. Αφού λέει λοιπόν την αλήθεια…

– Γιατί δε μας λέει για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το περίφημο μέιλ προς την τρόικα;

– Γιατί δε μας λέει για τις ομαδικές απολύσεις που ετοιμάζει;

– Γιατί δε μας λέει για τις χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους που έχει αναλάβει να πετάξει στο δρόμο;

– Γιατί δεν μας λέει για τις περικοπές στις συντάξεις που σχεδιάζει για την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών;

– Γιατί δε μας λέει για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που θα σκορπίσουν δυστυχία σε χιλιάδες καταχρεωμένες οικογένειες;

– Γιατί δε μας λέει ότι όλα αυτά, μαζί με δεκάδες άλλα μέτρα και πρόσθετα χαράτσια, αποτελούν το μοναδικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας;

Για να υλοποιήσει όλα αυτά, ζητάει σήμερα την ψήφο του Ελληνικού λαού, ο κ. Σαμαράς. Και κρύβει την αλήθεια. Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν περιμένει από εσάς που δυόμισι χρόνια λέγατε ψέματα, να πείτε την αλήθεια τώρα, δέκα μέρες πριν τις εκλογές, κ. Σαμαρά. Άλλωστε την αλήθεια την ξέρει πολύ καλά. Και την απόφασή του την έχει ήδη πάρει.

Έχετε ήδη χάσει τις εκλογές. Έχετε ήδη ηττηθεί εκλογικά και πολιτικά, πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες.

Και γι’ αυτό αρνείται και τόσο απροσχημάτιστα τον διάλογο πάνω σε προγράμματα και θέσεις. Και προτιμά την λάσπη και τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Τον διάλογο όμως, κ. Σαμαρά τον αρνούνται αυτοί που θεωρούν ήδη τον εαυτό τους ηττημένο. Η πρώτη σας ήττα πριν από το πικρό ποτήρι της 25ης του Γενάρη είναι η απροσχημάτιστη άρνησή σας να προσέλθετε σε δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο. Η πρώτη σας ήττα, γιατί έρχονται κι άλλες, ακόμα μεγαλύτερες.

Φίλες και φίλοι, Πολίτες της Κομοτηνής.

Έχω πει πολλές φορές ότι το 2015 δεν είναι 2012. Και πράγματι, κοιτάξτε πόσο διαφορετικό είναι σήμερα το κλίμα στην Ευρώπη σε σχέση με το 2012. Τότε που διάφοροι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο έσπευδαν να απειλήσουν την Ελλάδα με βιβλική καταστροφή αν έβγαινε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όλοι δείχνουν ήρεμοι απέναντι στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και όλοι δείχνουν έτοιμοι να συζητήσουν πάνω στις θέσεις και τις προτάσεις μιας αριστερής κυβέρνησης.

Τι έχει αλλάξει; Μα είναι ξεκάθαρο: Είναι η πραγματικότητα που επιβάλλει πια τους όρους της. Είναι η αποδοχή ότι διέξοδος για την Ευρώπη δεν υπάρχει, παρά μόνο μέσα από τη δική μας θέση: τη ριζική απομείωση του ελληνικού χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι απλά η αποδοχή της πραγματικότητας. Είναι όμως ταυτόχρονα και ότι στην Ευρώπη κάτι αλλάζει. Έρχονται στο προσκήνιο νέες δυνάμεις. Και οι δυνάμεις αυτές, με τη στήριξη των λαών, των εργαζόμενων, των ευρωπαϊκών κοινωνιών, θα βάλουν τη δική τους ατζέντα. Και θα παίξουν πια ρόλο στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Δεν λέμε ότι ο δρόμος μας θα είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα. Δεν λέμε ότι όλοι θα μας ανοίξουν με τη μια τις πόρτες. Λέμε, όμως, ότι τώρα πια είναι σαφές. Η Αριστερά ζητά την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του λαού για να διαπραγματευτεί. Να διαπραγματευτεί αποφασιστικά. Σθεναρά. Και με πείσμα.

Γιατί, τι να κάνουμε, εμείς δεν είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά, που το 2012 υποσχέθηκε αναδιαπραγματεύσεις και απαγκιστρώσεις και το γύρισε τούμπα το ίδιο βράδυ των εκλογών. Στη δήλωσή του. Και έσπευσε να αποδεχτεί την ιδιοκτησία του Μνημονίου. Και μάλιστα στα αγγλικά. Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

Δεν είμαστε οι τύποι που θα καταπιούμε την θέση μας με ένα «Forget it» του κ. Σόιμπλε – αυτή την ιστορία που με έκανε να ντραπώ σαν πολίτης αυτής της χώρας για αυτούς που την εκπροσωπούν. Δεν είμαστε αυτοί που θα κάτσουμε να κάνουμε τα μαθήματά μας, όπως υποτιμητικά και απαξιωτικά για τους Έλληνες και τους άλλους λαούς του Νότου αρέσκεται να δηλώνει η κυρία Μέρκελ.

Γιατί εμάς δεν μας έχει κανένας στο τσεπάκι του. Δεν είμαστε μέρος του διαπλεκόμενου χθες. Δεν υπογράψαμε αμαρτωλές συμβάσεις. Δεν παίρναμε επί χρόνια προμήθειες στα κομματικά μας ταμεία από Γερμανικές – και άλλες – εταιρείες. Δεν δώσαμε αντιπαροχή την πολιτική μας στήριξη από μέσα ενημέρωσης. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που κατάστρεψε την Ελλάδα. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το χθες, όχι να συμβιβαστούμε μαζί του.

Πολίτες της Κομοτηνής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την εμπιστοσύνη και την στήριξη του λαού, για να γυρίσει ξανά η αξιοπρέπεια στο λαό μας. Για να βάλουμε το δίκιο μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Για να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, απέναντι σε μια πολιτική, που δεν οδήγησε πουθενά.

Αλλά δεν μένουμε εκεί. Η πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε ένα άμεσο πρόγραμμα. Που θα ανακουφίζει την κοινωνία από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Που θα βοηθά την οικονομία να πάρει ξανά μπροστά. Και να αντιμετωπίσει την κοινωνική μάστιγα της ανεργίας. Αυτό είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Από τη στιγμή που το ανακοινώσαμε ό κόσμος το έχει αγκαλιάσει. Ενημερώνεται, συζητάει, καταθέτει την κριτική και τις προτάσεις του.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι η ιδρυτική πράξη της συμμαχίας μας με την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για την ανόρθωση της χώρας μας.

Λέω ξεκάθαρα και από αυτό το βήμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πιο αδύναμων:

– Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.

– Επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.

– Δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

– Δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.

– Επίδομα στέγασης σε 25.000 οικογένειες.

– Κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.

– Κατάργηση της εξίσωσης φόρου στο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

– Αποκατάσταση της 13ης σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.

– Αλλά και σταδιακή αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας με την περικοπή των συντάξεων των νεοπροσφύγων ομογενών, των παλιννοστούντων Ποντίων από της χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί επίσης σε μια πολιτική, που στοχεύει στην ανάσχεση της καταστροφής στην πραγματική οικονομία και στην στήριξη της εργασίας.

– Την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων.

– Τον φραγμό στις μαζικές απολύσεις.

– Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

– Την προώθηση ενός συνολικού σχεδίου για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τις στοχεύσεις του προγράμματος τις λέω καθαρά, ανοιχτά και με σαφήνεια.

Ξέροντας ότι κάποιοι θα πούνε, να, ο Τσίπρας βγαίνει στο μπαλκόνι και τάζει.

Δεν τους φοβόμαστε.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι πλήρως κοστολογημένο. Αναλυτικά και διεξοδικά. Μπορεί να υλοποιηθεί από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Και αυτό θα γίνει. Γιατί βασίζεται σε δικούς μας πόρους. Δεν έχουμε ανάγκη την συναίνεση κανενός. Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε κανέναν. Ένα είναι το θέμα. Η πολιτική βούληση. Οι προτεραιότητες που έχει κάθε πολιτική δύναμη. Εμείς το λέμε ξεκάθαρα: προτεραιότητά μας είναι οι αδύναμοι. Η εργασιακή αξιοπρέπεια. Και η μικρή επιχείρηση. Αυτό είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Με βάση αυτό το πρόγραμμα ζητάμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Και ξέρουμε επίσης ότι και πάνω σε αυτό το πρόγραμμα θα κριθούμε.

Αλλά είναι και κάτι άλλο που θέλω να σας πω. Οι άνθρωποι με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, δεν στέκονται μόνο στο οικονομικό και το ανθρωπιστικό μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Στέκονται και στο θεσμικό.

– Στην εδραίωση της διαφάνειας.

– Στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής από την διαπλοκή και την διαφθορά.

– Στην διερεύνηση των οικονομικών σκανδάλων που λεηλάτησαν ωμά – και πολλές φορές απροκάλυπτα – το δημόσιο χρήμα.

– Στο ξεκαθάρισμα του τοπίου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Και ειδικά σε ότι αφορά την αδειοδότηση και την χρηματοδότησή τους.

– Στην αποκατάσταση του κύρους των κοινοβουλευτικών θεσμών, που οι κυβερνήσεις του Μνημονίου καταεξευτέλισαν.

Ψηφίζοντας μνημόνια σε ένα άρθρο. Στήνοντας βιομηχανίες τροπολογιών της τελευταίας στιγμής. Και προωθώντας την μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου μετά την άλλη.

Φίλες και φίλοι το ποτήρι έχει πια ξεχειλίσει.

Αυτός ο τόπος διψάει για κάθαρση και δικαιοσύνη. Ζητά, μετά από δεκαετίες διακυβέρνησης του σάπιου πολιτικού κατεστημένου, να γίνει η Ελλάδα επιτέλους μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με νόμους. Με θεσμούς. Με κανόνες. Και θα γίνει. Όπως σας βλέπω και με βλέπετε.

Φίλες και Φίλοι.

Πριν λίγες μέρες ο κ Σαμαράς ανακοίνωσε εδώ στη Θράκη πως «νιώθει τους μουσουλμάνους αδελφούς, ως συμπατριώτες και συμπολίτες». Τον συγχαίρω για τη διαπίστωση. Ελπίζω να νιώθει όλους μας, πάντα, ως συμπατριώτες και συμπολίτες του, ασχέτως θρησκευτικής ή πολιτικής ταυτότητας. Για εμάς, όμως, το διακύβευμα στη Θράκη δεν είναι να νοιώθουμε μαζί με οποιονδήποτε από εσάς, συμπατριώτες και συμπολίτες. ΕΙΜΑΣΤΕ συμπατριώτες και συμπολίτες.   Για εμάς το διακύβευμα για την περιοχή είναι να σταματήσει να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ευρώπης. Εκεί που την κράτησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις πολιτικές τους, για 40 χρόνια. Το διακύβευμα είναι να μην υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό ή που δεν πηγαίνουν σχολείο. Για εμάς το διακύβευμα είναι να μπορεί η Θράκη να προσφέρει ένα καλύτερο, ελεύθερο μέλλον για τις νέες και τους νέους της. Χωρίς εξαρτήσεις από ΚΑΝΕΝΑΝ. Και το εννοώ. ΚΑΝΕΝΑΝ. Για εμάς το διακύβευμα είναι να μη φεύγουν οι νέοι μας, εργάτες, επιστήμονες στο εξωτερικό κατά χιλιάδες, επειδή δεν μπορούν εδώ να βρουν δουλειά. Να προωθήσουμε μια νέα πολιτική για την απασχόληση στην Ελλάδα αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους από την ΕΕ πόρους, εργαλεία και κίνητρα. Να στηρίξουμε ουσιαστικά την δημόσια, καθώς και την μειονοτική παιδεία, με σύγχρονους όρους. Με θεσμούς δια βίου μάθησης. Δίνοντας πραγματικά την ευκαιρία σε όλους να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Να δώσουμε ανάσα και δυναμική στον αγροτικό τομέα. Αυτόν τον πολύτιμο παραγωγικό κλάδο που σήμερα καταστρέφεται συστηματικά με την υπερφορολόγηση από το πρώτο ευρώ.

ΜΕ τον ΕΝΦΙΑ όχι μόνο στα σπίτια και στα χωράφια, αλλά και στα μαντριά και τους βοσκότοπους.

Με την σύνταξη στα 67 για τον αγρότη και την αγρότισσα, που διώχνει τους νέους ανθρώπους από τον αγροτικό τομέα.

Με μια ολέθρια πολιτική που έχει εκτινάξει το κόστος της αγροτικής παραγωγής στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Το διακύβευμα για εμάς είναι: Να στηρίξουμε τον καπνοπαραγωγό και τον αγρότη με εγγυήσεις για το αγροτικό εισόδημα.

Με νέες καλλιέργειες.

Με επιστημονική υποστήριξη για την αναβάθμιση της παραγωγής.

Με βοήθεια στην συνεταιριστική οργάνωση.

Με στοχευμένα αναπτυξιακά μέτρα.

Να στηρίξουμε τον κτηνοτρόφο, μεριμνώντας για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους – εκατοντάδες –  έχασαν φέτος τεράστιο τμήμα του ζωικού τους κεφαλαίου.

Το διακύβευμα για εμάς είναι να στηρίξουμε τον επιχειρηματία που καινοτομεί.

Που προωθεί και εξάγει νέα προϊόντα, ενισχύοντας την απασχόληση.

Να στηρίξουμε τους συνταξιούχους που δούλεψαν μια ζωή και τώρα βλέπουν τις συντάξεις τους να κόβονται.

Να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή της περιοχής.

Και να προωθήσουμε ένα συγκροτημένο, ανθρώπινο πλαίσιο διαχείρισης της μετανάστευσης χωρίς χαρτιά.

Και της αντιμετώπισης των παράνομων κυκλωμάτων που διακινούν την ανθρώπινη απελπισία.

Έτσι, ώστε η Θράκη να μην γίνεται αποθήκη εξαθλιωμένων ανθρώπινων ψυχών.

Με ριζική αλλαγή μιας άδικης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής στο πλαίσιο της οποίας η Δύση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τις επιπτώσεις των αποτυχημένων επεμβάσεών της στην περιοχή.

Και μαζί, το βάρος φιλοξενίας και οικονομικής βοήθειας που της αναλογεί.

Το διακύβευμα για εμάς είναι να αξιοποιηθεί η γεωγραφική θέση της Θράκης για την συνεργασία με όλους τους λαούς της περιοχής.

Πάντα στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού κυριαρχικών δικαιωμάτων και της πιστής τήρησης του διεθνούς δικαίου.

Πάντα αναγνωρίζοντας τη σημασία της Θράκης για την εθνική μας άμυνα και ασφάλεια.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Θράκη και η Μακεδονία έχουν καίριο ρόλο να παίξουν ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφορών και ενεργειακών διόδων για τη διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ασίας.

Είτε αυτό αφορά την μεταφορά Αζέρικου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP.

Είτε τη μεταφορά Ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Είτε την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Είτε την ενίσχυση του εμπορικού ρόλου των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών και την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων.

Ωστόσο, φίλες και φίλοι – και και θα επιμείνουμε σε αυτό:

Τα σχέδια που ανέφερα πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο ενός συγκροτημένου δημοκρατικού σχεδιασμού για τις επενδύσεις, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Που να προασπίζει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να ωφελεί ουσιαστικά την ελληνική οικονομία,

Που να βασίζεται στην διαφάνεια και όχι στην διαπλοκή,

Που να μην βασίζεται στις ιδιωτικοποιήσεις.

Αλλά να κατοχυρώνει τον στρατηγικό ρόλο του δημοσίου σε σημαντικά έργα υποδομής.

Που να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα. Και να σέβεται την νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Και θέλω να σταθώ ιδιαιτέρα στο περιβαλλοντικό θέμα. Γιατί για εμάς η ανάπτυξη έχει νόημα μόνο όταν συνδέεται με όρους προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε αντίθετος με την εξόρυξη χρυσού και με τις καταστροφικές της επιπτώσεις στον τόπο. Καθώς και με τη μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε χωματερές εξορυκτικών αποβλήτων.

Φίλες και Φίλοι.

Θέλω από αυτό το βήμα να δώσω μια διαβεβαίωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται να κυβερνήσει στοχεύοντας στην νομή της εξουσίας. Δεν έρχεται να βολευτεί και να στρογγυλοκάτσει στις υπουργικές καρέκλες και τα διοικητικά πόστα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται με αίσθημα ευθύνης. Όχι μόνο απέναντι σε αυτούς που θα μας ψηφίσουν. Αλλά απέναντι σε όλους, ανεξαιρέτως, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Δεν θα είμαστε κυβέρνηση μιας μόνο παράταξης. Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.Και θα ασκήσουμε την πολιτική μας επιδιώκοντας σταθερά, και σε κάθε βήμα, τον κοινωνικό διάλογο και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Και αυτό ανεξάρτητα από το αν στις 25 Γενάρη ο λαός θα μας δώσει την αυτοδυναμία. Που θα μας τη δώσει ο λαός την αυτοδυναμία. Θα μας τη δώσει, γιατί έχει και τη γνώση και τη σοφία να δώσει ισχυρή λαϊκή εντολή για σταθερή κυβέρνηση.

Δεν θα μας τη δώσει, όμως, για να κάνουμε του κεφαλιού μας. Ούτε για να μην λογοδοτούμε. Αλλά για να έχουμε λυμένα τα χέρια απέναντι στα συμφέροντα. Απέναντι στην διαπλοκή. Απέναντι σε όλους όσοι θα ήθελαν να χειραγωγήσουν την Ελλάδα για το δικό τους συμφέρον.

Έτσι λοιπόν λέμε ξεκάθαρα: όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου, τόσο πιο δυνατή και σταθερή θα είναι η Ελλάδα στις 26. Αυτό είναι το επίδικο των εκλογών. Και ας το πάρουν λοιπόν απόφαση: Την παραπάνω Κυριακή η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, φίλες και φίλοι:

Η Αριστερά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην ιστορική της ευθύνη.

Γιατί δεν είμαστε χθεσινοί. Ερχόμαστε από πολύ μακριά. Και έχουμε μια μεγάλη παράδοση δημοκρατικών αγώνων, για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι.

Είμαστε περήφανοι για εκείνη την αριστερά που έχτισε το κοινωνικό της κύρος υπερασπιζόμενη το δικαίωμα του λαού στο ψωμί, την δουλειά και την αξιοπρέπεια.

Είμαστε περήφανοι για την Αριστερά που τις κρίσιμες στιγμές μίλησε την γλώσσα του πατριωτισμού και της εθνικής ενότητας.

Είμαστε περήφανοι για την αριστερά που υπερασπίστηκε την δημοκρατία και τις κοινωνικές αξίες, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτή η αριστερά στάθηκε σε όλες τις δύσκολες στιγμές στο πλευρό του λαού μας. Δεν βρέθηκε όμως ποτέ σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης.

Τώρα η ιστορία της δίνει την ευκαιρία. Και θα τη δώσει ολόκληρη, θα τη δώσει απλόχερα, όχι μίζερα. Απλώνουμε σε όλους και όλες το χέρι. Και τους καλούμε να βαδίσουμε μαζί.

Στην καινούρια εποχή που θα ξεκινήσει. Τους καλούμε να ενώσουν μαζί μας την φωνή τους. Την φωνή της θέλησης, της δύναμης και της αυτοπεποίθησης. Που θα ακουστεί από την Ελλάδα της 25ης Ιανουαρίου, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ελλάδα προχωράει. Η Ευρώπη αλλάζει. Η Ελπίδα έρχεται.

Γεια σας. Με την νίκη. Να είστε όλοι και όλες καλά».