Τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στις 15:28, έχουν ακολουθήσει περί τους δέκα μετασεισμούς.

Έπεσαν τμήματα σπιτιών και τραυματίστηκαν άνθρωποι, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και ξεκόλλησαν βράχια στη θάλασσα.

Πανικός επικρατεί σε Λέσβο και Χίο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Οι κάτοικοι των νησιών έχουν βγει στους δρόμους.

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για σοβαρές ζημιές και τραυματισμούς ανθρώπων στην περιοχή του Πλωμαρίου, καθώς και για ζημιές στην πόλη της Μυτιλήνης και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής (Βρύσα, Βατερό, Βασιλικά, Πολίχνιτο).

Έχουν πέσει σκεπές κτισμάτων, σε πολλά σπίτια έπεσαν ράφια και βιβλιοθήκες, ενώ έχει καταρρεύσει και τοίχος του σχολείου Βρύσας, που είναι πολύ παλιό, όπως λένε οι κάτοικοι.

Την ίδια ώρα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες από καταστροφές και σε περιοχές των Μικρασιατικών παραλίων.

Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: «Έπεσε το σπίτι μου»

Σε δήλωσή του στο protothema.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Ευστράτιος Κυτέλης, είπε:  «Έπεσε το εξοχικό μου σπίτι που βρίσκεται στην περιοχή “Βατέρα Σταυρού” η οποία είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Έπεσαν τα μπαλκόνια και υπάρχει μια μεγάλη ρωγμή σε έναν τοίχο με αποτέλεσμα να φαίνεται το εσωτερικό του σπιτιού. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Έχουν βγει όλοι στους δρόμους, προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και δεν μπαίνει κανείς στο σπίτι του».

Κάτοικος της Μυτιλήνης περιγράφει την στιγμή του σεισμού: «Ήταν αισθητός ο σεισμός και είχε και μεγάλη διάρκεια. Επικράτησε πανικός και ακόμη υπάρχει αναστάτωση. Ο κόσμος έχει βγει από τα σπίτια.  Είμαστε ανήσυχοι, δεν ξέρουμε αν θα ξανακάνει. Έχουμε βγει στους δρόμους. Πήγα αμέσως και πήρα το παιδί μου από το σχολείο. Φοβόμαστε γιατί ήταν πολύ ισχυρός».

Η Λίνα Σιώτη, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας «Αχιβάδα» στην περιοχή Πλωμαρίου, μιλάει για τον τραυματισμό της αδερφής της και για τις καταστροφές: «Εγώ έχω εστιατόριο, κατέβηκα και είναι όλα κάτω πεσμένα. Σπίτια έχουν πέσει, ο δρόμος έχει κλείσει, έχουν γίνει κατολισθήσεις και έχουν φύγει τα βράχια. Δεν ξέρουμε ακόμη τι μας γίνεται. Της αδελφής μου το σπίτι έπεσε, της ανιψιάς μου το ίδιο. Η αδερφή μου χτύπησε τη μέση της. Ενημερώθηκα ότι από την άλλη πλευρά έχουν πέσει πολλά σπίτια. Εγώ είμαι από την πλευρά της παραλίας».

Ο Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος ένωσης ξενοδόχων Λέσβου, λέει στο protothema.gr: «Πολύ τρομερός ο σεισμός. Όσο χρονών είμαι, και είμαι 72 ετών, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο σεισμό σε ένταση, σε ταλάντωση, σε διάρκεια. Βλέπαμε το έδαφος να μετακινείται. Ήταν πολύ τρομερή η ταλάντωση που νιώθαμε. Όλος ο κόσμος είναι ανήμπορος στους δρόμους. Έχουν γίνει ήδη έξι μετασεισμοί».

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:28 μεταξύ της Λέσβου και του ακρωτηρίου της Χίου. 

ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ:

πηγές: protothema.gr, newsit.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr