Τυχεροί, έναντι των υπόλοιπων σχολείων, στάθηκαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής, την Παρασκευή της έκλειψης του ηλίου (20/3), η οποία έγινε αντιληπτή στην Κομοτηνή από τις 10:50 έως τις 12:57, φτάνοντας σε μάξιμουμ ποσοστό 36%.

Κι αυτό, διότι η ομάδα αστρονομίας του σχολείου, υπό τον καθηγητή φυσικής κ. Δημήτρη Πρασόπουλο, οργάνωσε τηλεσκοπική παρατήρηση του φαινομένου – όχι με σχολικό πάντως, αλλά με τον ιδιωτικό εξοπλισμό του καθηγητή…– ο οποίος εξέφρασε και τη διαφωνία του με την απουσία του μαθήματος της αστρονομίας από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η τηλεσκοπική παρατήρηση προβλήθηκε σε οθόνη εντός του κτιρίου του σχολείου (λόγω της γνωστής εγκυκλίου του υπουργείου παιδείας…), ενώ την…προνομιακή συγκυρία της παρουσίας στο σχολείο του κ. Πρασόπουλου, ο οποίος τυγχάνει και γραμματέας του συλλόγου ερασιτεχνικής αστρονομίας Θράκης, επισήμανε ο σχολικός σύμβουλος φυσικών Θράκης κ. Χρήστος Γκοτζαρίδης.

Το σχολείο τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει «παράδοση» σε θέματα αστρονομίας, όπως υπογραμμίζει και η Δ/ντρια του σχολείου κ. Κερατσώ Γεωργιάδου. Η ομάδα μαθητών που έχεi συσταθεί υπό τον κ. Πρασόπουλο, έχει στο ενεργητικό της ευρύ φάσμα δράσεων, στις οποίες μάλιστα το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να προσθέσει μία ακόμη: την επικοινωνία με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station ISS).

ΗΛΙΟΣ 2 ΗΛΙΟΣ 5 α ΗΛΙΟΣ 7 ΗΛΙΟΣ 9 ΗΛΙΟΣ 11 (1) ΗΛΙΟΣ 15 (1) ΗΛΙΟΣ 19 (1) ΗΛΙΟΣ 20 (1)